Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawał chmuryy

Codziennie kupujecie pieczywo ? czy ejcie z poprzedniego dnia ?

Polecane posty

Gość n-ka
Nienawidze swiezego pieczywa. Niedosc, ze taki gniot fatalnie smakuje, to jeszcze ma mega wysoki Index i zamienia sie bardzo latwo w zbedny tluszcz.

Gość czerstwe zdrowsze jest
i takie jedlismy dawniej kupowane od 2 miesięcy raz na tydzień sama piekę 1 chleb ok. 3kg-bochenek. Pycha!

Gość n-ka
czerwtwe, masz specjalne urzadzenie do pieczenia chleba?

Gość n-ka
*czerstwe

Nie, piekę zwyczajnie w gazowym piekarniku kuchenki, na zakwasie. To prostsze niż się zdaje.

Gość n-ka
A masz jakis przepis na zdrowy pyszny chlebek, z dodatkami ziaren i maki orkiszowej albo zytniej?

Polecam ci strony: http://piekarniatatter.blogspot.com/ http://www.chleb.info.pl/ Tam warto posiąść trochę teorii. Ja jako, że mam sporo doświadczenia w pieczeniu różności na drożdżach to pozwalałam sobie od razu na wariacje. Poza tym specjalnie się nie przejmuję, nie mam ambicji "zawodowych" w materii chleba, więc piekę w zwykłej wielkiej blaszce do ciasta, a ostanio w glinianopodobnych formach do zapiekanek :-D Może moje chleby nie są tak piękne jak Mirabelki, ale smaczne. Jesli nie piekłaś chleba to proponuję zacząć od jakiegoś na drożdżach kupnych. A potem to hoduj zakwas i do dzieła. Ja ostanio robię najtaniej po najmniejszej linii oporu: (To nie jest przepis, bo ważne są nie tylko proporcje, ale i zachowana odpowiednia procedura) 1 kg mąki pszennej 650 za 1,35zł 0,9 kg mąki żytniej 1400 (zazywa się żurkowa :-D :-D ) za 1,80 zł w sumie około 1 l wody (wskazane wyczucie) 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 60 ml oleju Co do ziaren to wsypuję co mi pod rękę wpadnie: kminek, siemię lniane, czasem słonecznik, czarnuszkę wolę po wierzchu - to wedle fantazji. jak to robić dokładnie to poszukaj na stronach powyżej np. w przepisie Mirabelki na chleb codzienny. Spróbuj, warto! Na początek z mniejszej ilości.

Ale jak do powyższego składu dasz drożdże piekarnicze 100g (zrobic zaczyn!) to napewno po dobrym wyrobieniu będzie z tego też dobry chleb i bez zakwasu.

Gość jemy czerstwe

Gość upupupppppppp
czerstwy chleb jest dla konia :o

Gość czytam i cztam cde
Zawsze swieze i tylko swieze .Raz na tydzien kupuje bulki do poieczenia w family frost i rano podpiekam w piekarniku .chleb nie zjedzony do worka i wieszam kolo smietnika .nikt w domu nie lubi nieswiezego pieczywa .oj za duzo zdecydowanie wywalam .

Gość uppupupupuppupu

Gość Inka

Ja kupuje w AK Otrębusy i jestem zadowolona. Zawsze wszystko świeże i smaczne 🙂

Gość ulala

Ja to zawsze kupuję połówkę, wtedy wiem, ze wystarczy mi na jeden dzień, a po co miałby się marnować. Mam świetną piekarnię obok - Rąby, gdzie kupuję zdrowe, smaczne i najlepsze pieczywo!

Gość Marcel

wole dlatego kupić mniej, ale lepiej. Mam swoja ulubionę piekarnię ( Rąby) i tam codziennie kupuje połowkę chleba, a jak nie chleb to bulki , mają tam swietne pieczywo.

Gość Tatiana

ja kupuję i najwyżej wkładam do zamrażalnika. Żeby nie marnować jedzenia, a pieczywo z Piekarni Raby długo zachowuje swieżość , także super 🙂

Gość łoś

W Rąbie faktycznie mają bardzo dobre pieczywo , prbówalam też ciast i się nie zawiodłam