Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kassssika

Po raz drugi złe wyniki moczu u córki - antybiotyk i dalej bez zmian!!!!

Polecane posty

Gość kassssika

5ccio miesięczna córka była leczona furaginą tydzień, potem dostała ospamox i lacidofil - mija kolejny tydzień i ja widze, że BEZ ZMIAN tzn. dalej ma czerwone wogól wejścia do pochwy...jutro badanie moczu i podejrzewam, ze znowu nie będzie poprawy bo widać gołym okiem :( na dodatek zaczęła pokasływać! Ciekawa jestem czym będzie ją chciała teraz leczyć :( czemu nie chce skierowana dać na posiew moczu?! Tylko niepotrzebnie dziecko antybiotykiem faszerowałam 😡

a nie polozyli was w szpitalu?????? jakie corka miala badania?? tylko moczu czy tez krwi????

Gość kassssika
Dlaczego w szpitalu? Miała tylko mocz badany i teraz też kazala przyjśc poskierowanie na mocz 😡... zastanawiam sie czy poprostu nie powiedzieć wprost lekarce, żeby dała skierowanie na coś więcej tylko szczerze mówiąc się nie znam wiem tylko że posiew da bardziej szczególowe wyniki. Co za lekarz :(

Gość aaaaannnniaaaaaaa
zmien lekarza, moja mala tez miala zle wyniki moczu, do razu dostalam skierowanie na posiew i tak robimy co miesiac... zaczelo sie od tego,ze cos w usg bylo nie tak, stad kontrola moczu,ale podawanie antybiotyku dziecku bez posiewu,to czysta paranoja! co z tego,ze ma zaczerwienione, to o niczym nie swiadczy! jest upal, pieluszka caly dzien, tez bys miala zaczerwienioen, co wyszlow tych wynikach - przepisz,jesli mozezs, poradze ci, bo sama to ciagle przerabiam aaa i wazne jest jak pobierasz mocz - moja corka miala dobre wyniki - zle wyszly przez zle pobranie probki!

Gość kassssika
Pobieram do jałowego pojemniczka, woreczek sie odklejał i mocz sie wylewał niestety. Nie mam wyników - są u lekarki. Miała coś vpodwyższone ale zapomniałam co to było :( wiem tylko że było 5-10 a po furaginie 3-6 i kilka bakterii wykazało ostatnio.

Gość kassssika
P.S. zaczęło się od czegoś w rodzaju odparzenia które nie goiło się.. potem smarowałam tormentiolem i clotrimazolum + furagina i zeszło. Zaczerwienienie wokół wejścia do pochwy i warg sromowych zostało i nadal jest pomimo stosowania antybiotyku.

Vit C bardzo wwazna , te bakterie nie lubią kwaśnego środowiska.Ewentualnie tabletki z żurawiny ,ale nie wiem czy dziecku można podawać.

Gość aaaaannnniaaaaaaa
my zaczerwienienie smarujemy tormentiolem , znika i jest ok, mocz do badania pobieram: - myje mala w roztworze nadmianganianu potasu - wycierma poje pobieram mocz do pojemnika jesli zrobi za malo jeszcze raz ja myje i tak wkolko az bedzie wystarczajaoco moczu kilka bakterii w badaniu ogolnym moczu o niczym nie swiadczy nigdy nie wymyjesz dobrze gdyby byla napisane liczna ilosc bakterii mogloby byc gorzej uwazam,ze niepotzebnie dawalas bez posiewu antybiotyk idz do innego lekarza,albo sma w laboratorium zrob posiew - koszt ok,10 zl, bez skierowania

Gość kassssika
Czyli bez powiewu nie powinna dawać antybiotyku??? dziewczyny bo ja ją normalnie opiernicze... 😡

Gość kassssika
POSIEWU poprawka na nie powiewu ;) :D

Gość aaaaannnniaaaaaaa
nie powinna, posiew podaje jakie sa bakterie i jaki antybiotyk na nie zadziala idz do innego lekarza, a ta kobiete olej, ja tak zrobila, jedna mi wmawiala takie historie ,ze szok, teraz trafilam na wspaniala pediatre ma jeszcze jakies inne objawy oprocz zaczerwienienia, ile ma twoje dziecko?

Gość aaaaannnniaaaaaaa
nie doczyatalm, sorry 5 mies ale piwiem ci,ze teraz bylo strasznie cieplo, wtych pieluszkach mozna sie ugotowac. moge ci jeszcze poradzic zmiane pieluszek, jakich uzywasz?

moj maly mial teraz niedawno infekcje ukladu moczowego. Goraczkowal. Zbadali mocz, przepisali antybiotyk, ale mam tez zalecenie, aby zrobic malemu usg i sprawdzic czy z nereczkami jest wszystko dobrze, moze bedzie to usg z kontrastem, bo bardzo czesto u malych dzieci jest refluks moczowy, czyli poprostu mocz cofa sie do nerek. Porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem, bo infekcja ukladu moczowego u takiego maluszka to nie sa zarty.

Gość kassssika
Ma dokładnie 5 miesięcy i 16 dni. Tak jak pisałam na początku było coś jak odparzenie na wzgórku łonowym zaraz nad 'przedziałkiem'. Tylko to zaczerwienienie, dość intensywne. Nie zauważyłam innych objawów, ostatnio czasem przy karmieniu robi się taka gorąca, spocona... może mierzyć jej temperaturę? Może to brak lub nadmiar witaminy D3? Tam jest jeszcze jedna pediatra i szczerze mówiąc mnie wkurzyła bo jak u niej byłam gdy sie zaczęlo tak robić to zrobiła badanie moczu i odesłała do mojej lekarki jak wróciła z urlopu twierdząc, że to nie do niej sie zdeklarowałam z dzieckiem więc mam iść do swojej.... grrrr

Gość aaaaannnniaaaaaaa
ale autorka nie pisala nic o goraczce, tylko o zaczerwienieniu, ja corce robilam dokladne usg, cystygrafi (to badanie z kontrastem) nie robilam, bo zakazen ukladu moczowego nie bylo, tylko nieliczne bakterie... ale lekarka poradzila: czeste wietrzenie pupy mycie co drugi dzien w rumianku co drugi w krochmalu doraznie na zaczerwienienia tormentiol plus raz na miesiac, dwa badanie moczu lub posiew

Gość aaaaannnniaaaaaaa
moja miala tez jakby takie pecherzyki na wzgorku, pomagal doraznie tormentiol,ale nie mozna go naduzywac i stosowac profilaktycznie gdzie mieszkasz? moze idz do innej przychodni? teraz nie ma rejonizacji

Gość kassssika
Woda toaletowa - podcieram ja od początku bardzo uważnie, z przodu ku tyłowi. Niestety zdarzało sie tak, że kupka sama dotarła do wejścia do pochwy. Wtedy wacik zamoczony w wodzie pzegotowanej i delikatnie usuwałam. Pampersów używam huggies i pampers, zalecono mi zaprzestać pampersów bo mają ten wkład łagodzący podrażnienia - żeby to on może podrażniać jednak po 3 tygodniach wróciłam do nich. Poprostu kupuje te co są w promocji. Myślałam, że to od chusteczek i odstawiłam ale zaczerwienienie dalej jest.

Gość aaaaannnniaaaaaaa
odstaw pampersy, nie uzywaj chusteczek, tylko przemywaj pupe najlepiej pod biezaca woda i przeczytaj,to co napisalam wczesniej, nie kupuj tych co w promocji, tylko zwawsze te same,w iecej nerwow i pieniedzy starcisz na leki niz zarobisz na oszczednosci

Gość kassssika
Jestem ze śląska 25km od Katowic. Nie ma rejonizacji ale kto mi poleci lekarza, nikogo nie znam. Acha mam maść robioną w aptece i smaruje mała od tygodnia i nic. Zresztą nie chce za bardzo tej maści używać przy wejściu do pochwy.

Nie wiem jak to jest z małymi dziećmi ale... mam ten problem u siebie i nie czekam aż ktoś mi da skierowanie! Koszt ogólnego badania moczu to zaledwie 8 zł. Jak w moczu wyjdą bardzo liczne bakterie to trzeba zrobić posiew i antybiogram, dzięki czemu lekarz (najlepiej urolog, ale może byc tez ogólny lub pediatra) przepisze ODPOWIEDNI antybiotyk a nie bedzie leczyl na chybił-trafił. Jesli po przyjeciu leków dalej bez zmian tzn bedą w moczu bakterie i bedzie podwyższony poziom leukocytów wówczas wskazane jest dalsze badanie np w szpitalu, ale tu juz niezbędne jest skierowanie od urologa. Przerabia, to na bierząco, mam problemy z nerkami i pecherzem wiec sie w miare orientuje. Jesli sprawa dotyczy małego dziecka to nie ryzykowałabym zwlekaniem. Posiew jest niezbędny zeby spradzic jaka to bakteria np E.Coli - najpopularniejsza. Antybiogram - aby sprawdzic na jakie leki jak bedzie reagować.

Gość kassssika
JANA - możesz coś więcej napisać o antybiogramie, na czym polega i gdzie to można wykonać, czy można dostać skierowanie na takie badanie czy też jest odpłatne?

Gość aaaaannnniaaaaaaa
posiew z antybiogramem, idz do laboratorium zanies probke, to jet to,co pidsalam wyzej: pokaze jakie s bakterie i ktory antybiotyk je zwalczy,a ktory nie

zagoraczkowal moj maly. Autorka wcale nie musi czekac na goraczke. Chciala rady, wiec jej udzielilam. Uwazam, ze kazda oznaka, ze dzieje sie cos niedobrego wymaga konsultacji lekarza, nizwlocznej, chociazby z powodu zaczerwienienia, zwlaszcza, ze utrzymuje sie dosc dlugo...

Antybiogram robi sie lacznie z posiewem, u mnie w miescie kosztowalo to, jak pisalam, 80 zl. UWAGA: do posiewu potrzebny jest specjalny zbiorniczek na mocz znapisam : sterylne. Kupuje sie tez w aptece, ale to nie ten co do zwyklego badania moczu. Czesto posiew robi sie w sanepidzie, tam daja wlasne próbowki na posiew.

Gość a dalas antybiotyki do konca
????

Gość kassssika
Jeszcze 2 dawki mi zostały (przez tydzień co 8h dawałam) więc wątpię, żeby to coś zmieniło.

Gość AITECH
Witam Mam pytanie czy Lacidofil w kapsułkach trzeba też trzymać w lodówce czy nie koniecznie ? :)ja mam go w szafeczce w ciemnym miejscu Prosiłbym o szybką odpowiedź w tym temacie ... Pozdrowienia