Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowaaana

filologia angielska czy filologia rosyjska?

Polecane posty

Gość niezdecydowaaana

Gość początkująca27
rosyjska ;) mniej jest filologów rosyjskich, jako tłumacz więcej zarobisz ;) pozdro!

Gość kwiaaatowa
nie masz szans na prace jako nauczyciela, bo kto sie teraz ang uczy? no a tlumaczem tez nie kazdy od razu zostaje, bo zeby byc tlumaczem to juz trzeba na perfekt ten jezyk znac

Jeśli idziesz na filologię, to łap się od razu za tłumacza. I lepiej rosyjskiego - angielski teraz zna niemal każdy, więc liczba tłumaczy też jest większa.

Gość kwiaaatowa
no dobra, ale zeby ten angielski mogl znac kazdy, ktos musi najpierw takiego "kazdego" nauczyc, a do tego trzeba nauczycieli...

Gość rosyjska oczywiscie
angielski jest tak powszechny, ze aż żal studiowac 5 lat to gówno

Gość kwiatoowa
ale glupoty gadasz, teraz ang od pierwszej klasy podstawowki bedzie wprowadzony obowiazkowo, trzeba bedzie tylu nauczycieli, a rosyjskiego kto sie potrzebuje uczyc no kto? i co Ci po takiej filologii rosyjskiej?

Gość zjadlam pomidorowa...
na rosyjska

Gość no jeśli czyjąś ambicją
jest uczyć angielskiego w szkole za 1000 zł to przepraszam :D racja, niech wybierze angielską :P

Gość kwiatoowa
nie, moja ambicja nie jest uczyc w szkole, ale ja mysle realnie. po rosyjskiej jestescie tylko tlumaczami, a zeby byc tlumaczem to naprawde trzeba byc dobrym, a jak wy sie dopiero tego rosyjskiego zaczynacie na studiach uczyc, to nie wroze dobrze, porownajcie sobie anglistyke, tu jak idziesz na studia, musisz juz angielski znac perfect, a tylko sobie doszkalasz, uczac sie literatury czy historii, a na rosyjskiej, nauka jezyka jak w podstawowce

Gość kwiaaatowa
a przepraszam bardzo, zawod nauczyciela to jakies dno? praca 18godzin tygodniowo, dotego 2miesiace wakacji, ferie swieta weekendy wolne, a taki nauczyciel ang to juz przepraszam bardzo ma ogromne mozliwosci dorobienia sobie jak mu malo, korepetycje, tlumaczenia, jedna szkola druga szkola, a rosyjski?

Gość a dlaczego ty uważsz ze
na rosyjskiej zaczyna sie nauke języka od podstaw :-) Nie wiem, może ja jakas stara jestem ,ale jeszcze 10 lat temu na f.rosyjską szło sie z porządna znajomością tego języka

Gość kwiaaatowa
rosyjski dobry, chyba ze w polaczeniu z jakims konkrretnym zawodem, bo po samej rusycystyce to marne perspektywy znalezienia pracy

Gość ale po co zaraz nauczyciela
by za psie pieniadze miala sie uzerac z banda rozwrzeszconych bachorow ?? :O idz na rosyjska, jezyk rosyjski zawsze byl pozadany w pracy (jakoklwoeik sprobuja ci wmowic rusofoby), tak samo jak chinski i arabski.

Gość kwiaaatowa
no duzo filologii rosyjskich jest od podstaw, ci co ida juz na zaawansowana to jakos sobie moze dadza rade, ale taka od podstwa i na jakims cienkim uniwerku to krzyz na droge

idac na kazda filologie musisz znac dobrze jezyk Nikt nie bedzie Cie uczył na studiach podstaw jezyka Jesli tak myslisz to sie myslisz Ja akurat jestem na germanistyce no i kazdy zna jezyk Jesli zna słabo to niestety nie utrzyma sie na roku:(

Gość Ewa33
skończyłam rusycystykę w 2000 r. i od tej pory nie miałam z nim w ogóle do czynienia mogłam mieć jakieś tam dorywcze tłumaczenia albo uczyć w szkole - oba warianty mało pociągające dobrze jest umieć dobrze jakiś język, ale jako dodatek do "konkretnego" zawodu wtedy jesteś specjalistą w danej dziedzinie i możesz współpracować z "zagranicą"

Gość no wiesz.
są tez filologie angielsko- rosyjskie. Poszukaj :-) Poznań na pewno. Kiedyś coś słyszałam o Koszalinie czy Słupsku

Gość kwatowaaa co ty pierdolisz
??? rsoja czy tego chcemy czy nie jest znaczacym panstwem w swiecie, kazda powazna firma robiaca interesy z zagranicznymi klientami robi je takze z Rosja, ktos kto wlada biegle tym jezykiem znajdzie zawsze zatrudnieie.

Gość kwiaaatowa
a robta co chceta, ja tylko wyrazam swoje zdanie, trzeba miec w dzisiejszych czasach ten "fach" w reku czyli konkretny zawod, a po samej filologii rosyjskiej to nie wiem co mozna robic naprawde...

Gość kwatowaaa co ty pierdolisz
"a po samej filologii rosyjskiej to nie wiem co mozna robic naprawde..." wg ciebie to to samo co po ang, skoro nie wiesz co mozna robic po fil. rosyjsiej to niby skad mozesz wiedziec co po ang. ?? :O

Gość kwiaaatowa
a na Uj jest od podstaw i w rzeszowie na uniwerku i co? kto tu pierdoli?

Gość kur
zdecydowanie rosyjski większe perspektywy są mimo że teraz każdy pisze że rosyjski to g... to za parę lat to się zmieni potrzebne będą osoby znające język rosyjski perfetk większośc firm zacznie handlować z ruskimi :D a na ruskim i tak angielskiego uczą przynajmniej u mnie na uczelni tak było :D

Gość kwiaaatowa
do kwatowaaa co ty pierdolisz: a ty takis madry, to ciekawe jaki Ty kierunek skoczyles? bynajmniej napewno niefilologiczny

ciezko jest sie nauczyc w ciagu 5 lat jezyka na bardzo wysokim poziomie tak mysle zwłaszcza ze dochodzi wiele przedmiotow ktore nietety trzeba zdac jak historia danego kraju literatura,jezykoznastwo itp i ciezko jest zaliczyc to przy słabej znajomosci jezyka

Gość kwiaaatowa
olenka1987: i wlasnie niektorym czubom probuje to uswiadomic, zeby byc tlumaczem, to trzeba latami, miec zywy kontakt z jezykiem, ci co studiuja anglistyke na renomowanych uniwerkach uczyli sie ang od malego, a jak wy sie tej cyrylicy zaczynacie na studiach uczyc, to co to z was za tlumacze beda?

Gość kwiaaatowa
"to za parę lat to się zmieni potrzebne będą osoby znające język rosyjski perfetk większośc firm zacznie handlować z ruskimi" to tak samo jak ludzie po ochronie srodowiska beda rozchwytywani buahahaha

no własnie Ja tez jestem na specjalizacji tłumaczeniowej Niemieckiego ucze sie od ponad 10 lat Niestety nie byłam nigdy w niemczech i miałam przez to trudnośći na studiach Jestem sama zdziwiona ze dalam rade zaliczyc rok bo chciałam juz rezygnowac tak sie załamałam no prawie zdałam bo jeszcze sie mecze z historia kurde po co mi to ;( a i własnie zdecydowałam sie na wyjazd na rok do niemiec bo inaczej nie mam do isc na 2 rok I naparwde ktos kto sie nie uczył wczesniej badz zna jezyk słabo i tylko uczył sie w szkole na kursach to bedzie mu bardzo ciezko....