Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowaaana

filologia angielska czy filologia rosyjska?

Polecane posty

Gość alicjjjjjjjaa
ja myślę,że lepsza będzie filologia rosyjska, a jeszcze lepiej ukraińska.Masz naprawdę dużo możliwości po tym kierunku.Mam koleżankę po fil. ukraińskiej.Ma bardzo dużo tłumaczeń, nawet od osób prywatnych.Współpracuje z prokuraturą i policją (mało to mamy rozbojów z naszymi wschodnimi sąsiadami ?).Po ukończeniu studiów wpisujesz się na listę tłumaczy przysięgłych i na pewno znajdziesz sobie dobrą pracę.Zresztą jęz. rosyjski znowu zaczyna wracać do szkoły.

Gość no tak kwiatowa uwaza
ze filologia ang rozni sie czymkolweiek od rosyjskiej oprocz samego jezyka :D :D :D po filologii rosyjskiej robi sie dokladnie to samo co po angielskiej ! nie uczysz sie niczego innego na tych kierunkach ! i rosyjski JEST jezykiem przyszlosciowym ! jak chinski !

ja jestem na 4 roku filologii rosyjskiej..język jest ładny, interesująca literatura..jednak praca nauczycielki za marne grosze mnie nie przekonuje..pozostaje tłumacz albo handel zagraniczny..:)

Gość maryśkkaa
handel zagraniczny? a czym sie tam absolwent filologii zajmuje?

Gość AlinA.
Ale przeciez mozna uczyć w szkołach językowych. Moi znajomi sobie bardzo chwalą taka pracę.

Gość kasanovaaa
no, praca w szkolach jezykowych to lux, uczysz ludzi ktorzy tego chca a nie jakis rozwydrzonych bachorow

Gość kasanova
ja stawiam na anglistyke

Gość kasanova
ale pod warunkiem jak ma sie jeszcze jakis dodatkowy kierunek zrobiony, np pielegniarka po anglistyce za granica nawet 10tys zaarobi

Gość blaaaaa
a ja jestem na filologii rosyjskiej. w dodatku od podstaw i mylisz sie kwiatowa uwazajac ze tam jak w szkole. po pół roku mam już historie Rosji, historie literatury i wszystkie inne wykłady w tym jezyku i kazdy egzamin. jesli nie studiujesz tego to skad mozesz wiedziec? a moim zdaniem studia bardzo przyszlosciowe. otwieramy sie na ten kraj bardzo przeciez ostatnio. a kto mowi ze po filologii trzeba byc nauczycielem? moge udzielac korepetycji [teraz za korki z jezyka zarabia sie kupe kasy], moge byc tłumaczem, pracowac w biurze podrozy, byc przewodnikiem na wycieczkach, wyjechac do Rosji i tam pracowac. moge zrobic dodatkowo dopelniające dziennikarstwo i być wysłannikiem w Rosji. znając jezyk masz na wszystko po trochu otwarte drzwi... nie zapominajmy tez o firmach transportowych... a poza tym. jesli ktoś kocha to co robi to niech to po prostu robi. lubię ten jezyk i wole za 2000 tysiące pracowac z usmiechem na twarzy minimum 90% dni w miesiącu, niz wstawac z usmiechem tylko w dzień wypłaty.

ja bym wybrała angieslka ( zreszta sama skonczylam) ale dlatego, ze po samej angieslkiej dasz sobie rade, jest mnostwo pracy i mowie z wlasnego przykladu. natomiast jesli bedziesz znala rosyjski to bedzie za malo bo bedziesz musiala dotego znac jeszcze angieslki. uwazam ze ze znajomoscia TYLKO rosyjskiego duzo sie nei zdzial, natomiast ze znajomoscia TYLKO angie;lskiego mozna sporo wiec albo anglistyka, albo rosyjska plus jakis np. certyfikat angielski

Gość patka_wariatka
Ty kwiatoowa smieszna z Ciebie dziewczynka to sie nie wypowiadaj jak nic nie wiesz na dany temat :) Ja jestem na IV roku filologii rosyjskiej w Bialymstoku i juz teraz dzieki moim studiom i znajomosci jezyka mam prace o ktorej Ci sie nie snilo podczas godzin pisania tych tepych komentarzy tutaj. Wiec siedz tutaj dalej dziewczynko i sobie pisz jak nie masz co w domu robic ja spadam do roboty ale niezle mnie rozsmieszylas aby tak dalej :D A swoja droga to nie wiem gdzie sie zaczyna rosyjski na studiach od podstaw bo to ch... a nie studia. Ja jak sie dostawalam to mialam zdany rosyjski na 98% podstawowy i 92% rozszerzony i ledwo sie dostalam. Daswidania.

Gość ru
Może pochwal się jaka to praca? Nie chcę być uszczypliwy ale jak już tu rozmawiamy otwarcie to argumentujmy swoje wypowiedzi. Jestem na 2 roku rusycystyki i zastanawiam się co warto jeszcze podszkolić żeby nie klepać potem biedy, póki co to mało tu było sensownych wypowiedzi. A fil. ros. od podstaw to nie jest wcale chybiony pomysł, u mnie w Łodzi wiele osób najlepszych na IV czy V roku zaczynało od pisania bukv w zeszycie w 3-linie, czyli dosłownie od zera. Jeżeli się chce uczyć języka i się to lubi to nic nie stoi na przeszkodzie. Poza tym ludzie, którzy uczyli się rosyjskiego w liceum czy wcześniej mają zakorzenioną złą wymowę, zaczynając od zera uczysz się od razu dobrze. I tempo nauki jest wystarczające, w ciągu 5-lat opanujesz rosyjski tak, że swobodna rozmowa w tym języku nie będzie problemem. Dla jeszcze lepszego oswojenia rosyjskiego, jak i każdego innego języka, konieczna też jest dłuższa podróż do kraju gdzie się używa tego języka - to oczywiste. Ale wracając do tematu najbardziej mnie interesującego, chciałbym żeby wypowiedzieli się absolwenci obu filologii na temat tego czy pracują w zawodzie i w jakim charakterze. Przeglądając dosyć często oferty pracy w Łodzi znalazłem tylko 2 - 3 dla kogoś po rusycystyce i to mnie zaczyna martwić.

Gość halo halo panie
siema! ja studiuje filologie rosyjska.zaczynalam kompletnie od zera, nie znalazlam nawet cyrylicy. obecnie jestem na 2 roku i chcoiaz studia sa ciezkie, to jest fajnie:)duza satysfakcja. co bedzie poniej-zobaczymy.

Gość halo halo panie
i nie wie jak bedzie na 5 roku, jaka bedzie moja znajomosc rosyjskiego, ale to tempo, ktore mamy jest przerazajace i naprawde wiekszosc czasu spedza sie w ksiazkach, co jest czasem dolujace:O mysle, ze warto zrobic pozniej jakis kurs, czy to fonansowosc, czy handel, to juz co kto lubi. polecam filo ros-ang, ale to juz musi byc masakra::D, tam bez swietnej znajomosci jednego jezyka , to chyba nawet nie ma co zagladac. :D

Gość ale polskiego już chyba nie...

Gość maladiva
angielska. ja skonczylam rosyjska i jest kiepsko. z praca ciezko a jesli chodzi o korki to zarabia sie duuuuzo mniej niz na angieslkim

Gość soldier of loveeee everyday
odświeżam ci co ukończyli fil. rosyjską, albo są w trakcie- możecie powiedzieć o sobie, że umiecie ten język biegle? Podobno rosyjski wraca do łask a i historia i literatura Wschodu jest o wiele ciekawsza od Zachodniej.

Gość feliksa falista
oo proszę na jaki temat trafiłam ja akurat mam sporo do powiedzenia bo mam mnóstwo znajomych studentów różnych filologii (angielskiej, rosyjskiej, niemieckiej) Sama jestem na IV roku z anglistyki. W akademiku mieszkam z rusycystką. Hmm...postaram się być obiektywna bo gdybym napisała że bardziej opłaca się anglistyka to by było z deka żałosne ;] Rzeczywiście rozmawiając z moją koleżanką zauważyłam że ona była zafascynowana historią Rosji. Mi się marzyła zawsze praca nauczyciela stąd moje decyzja o anglistyce. Jednak teraz ten język jest tak powszechny, że jeśli ktoś chce być kimś innym niż tłumaczem czy belfrem to odradzam, bo wystarczy jakiś kurs i można zacząć się porozumiewać no problem ;)

Gość bkolkiiii
Nie sluchaj ludzi co radza Ci isc na fil. rosyjska. Moje kolezanki z liceum pokonczyly rusycystyke i nie maja pracy. obia dodatkowe studia, bo niestety ale z rosyjskim ciezko prace znalezc. Moja kolezanka mowi, ze z jej grupy ze studiow na 30 osob tylko jedna pracuje w zawodzie. Reszta albo robi inne studia, albo maja prace typu w sklepie w obuwniczym, na kasie, w fabryce.. W szkole nikt nie pracuje. Zastanow sie dobrze.. Ja w zyciu na Twoim miejscu nie poszlabym na rosyjski. Przemysl czy chcesz zasilic szeregi bezrobotnych.. Po angielskim, zawsze prace znajdziesz.

Gość Nie wrozka
GERMANISTYKA

ale ja nie chcę uczyć w szkole a fil rosyjską potraktować jako dodatkowy przedmiot. Chciałabym go zacząć będąc np na 2 lub 3 roku moich studiów wiodących.

a rzeczywiście po co fil angielską mi studiować skoro znam ten język dość dobrze a można się podszkolić w mówieniu, bo to jest najważniejsze na jakimś szkoleniu. Czasami nawet jak chcę z kimś pogadać to zdarza mi się powiedzieć coś po angielsku co świadczy o wszechobecności tego języka w moim życiu. Niemieckiego nienawidzę, nie zdołam go nigdy polubić i się nauczyć, rosyjski miałam kiedyś i planuję odonowić stare, dobre czasy bo pamiętam że mnie fascynował ten język.

Gość dzadzudzi
idź na filologię rosyjsko-angielską, na wydziale neofilologii uam jest na 100% :) na innych uczelniach tez pewnie sie znajdzie, musisz tylko poszukac.

a jest tu ktoś po rusycystyce?

Gość the geometry of shadows
najlepszym wyjściem jest studiowac filologię połączoną tzn ang + ros lub ros + ang. wiadomo, dwa języki - więcej mozliwości. język rosyjski wraca do łask, coraz więcej firm szuka osob waśnie z tymi dwoma językami, więc myslę, że warto. sama studiuję taki łaczony ieruenk (ros + ang), łatwo nie jest ale za to jaka satysfakcja ;D

Gość Sophie Lourence
hej. możecie mi napisać, czy trudno jest się dostać na filologie rosyjską bez znajomości języka na UW, UMK albo Uniwersytecie Wrocławskim?

Gość man_000000999234676754
Idz na rosyjska. Nie idz na anglistyke. I tak juz mam za duzo konkurencji :/

Gość bookva
Przy okazji, dla zainteresowanych tematem, a borykających się z odwiecznym problemem polskich fontóe i rosyjskiej Cyrylicy: Zamiast kupować specjalistyczną klawiaturę, tracić czas na niepotrzebną rekonfigurację komputera i wydawać niepotrzebne pieniądze na wynajmowanie w tym celu fachowców wystarczy specjalny sterownik opracowany przez studentów informatyki i filologii rosyjskiej UAM. Do największych zalet takiego rozwiązania należą: - kompatybliność z wieloma systemami operacyjnymi - produkt może być używany na wielu platformach, m.in. Windows XP/Vista/7, Mac OS - możliwość wykorzystania z Microsoft Word (i w innych popularnych edytorach tekstu) - możliwość redagowania e-maili do znajomych pisząc w Cyrylicy - bezpłatne wsparcie techniczne i dożywotnia gwarancja - możliwość wykorzystania jako procesu systemowego, umożliwiającego korzystanie z Cyrylicy podczas tradycyjnej pracy przy komputerze (rozwiązane szczególnie przydatne w Laptopach) - łatwa, szybka i bezproblemowa instalacja - prostota, intuicyjność obsługi, - niska i bardzo symboliczna cena Rozwiązanie może być wykorzystywane zarówno przez studentów i pasjonatów języka rosyjskiego, jak również przez urzędy, instytucje, firmy doradcze (kontaktujące się w języku rosyjskim ze swoimi zagranicznymi kontrahentami), jednostki szkoleniowe i firmy doradcze. W przypadku zakupów większej ilości (na większą ilość stanowisk) duże rabaty i indywidualna negocjacja ceny. Zapraszamy również do skorzystania i współtworzenia z nami portalu społeczności pasjonatów języka rosyjskiego. Więcej informacji na http://rosyjska-klawiatura.bukwa.pl