Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość farmacja farmacja

Farmacja ... studia ...

Polecane posty

Gość farmacja farmacja

Witam! Mam pytanie ... mam duza wade wzroku -10 D, czy taka wada dyskwalifikuje mnie do wykonywania tego zawodu ? Oczywiscie wade mam skorygowana dobrymi soczewkami i widze jak normalny czlowiek, no moze troche slabiej :P Prosze wypowiedzcie sie na ten temat ...

Gość nie rozumiem w ogóle
dlaczego zadajecie kretynskie pytania!

A dlaczego kretynskie ? Dziewczyna zadala proste pytanie ... a ty nawet nie potrafisz udzielic jej odpowiedzi, tylko obrazasz ;/ Na farmacji wypadaloby miec dobry wzrok, ale mysle ze skoro masz skorygowana wade, nie ma przeciwskazan do studiowania tego kierunku ... co innego gdybys byla daltonista :( Poza tym o tym czy mozesz studiowac ten kierunek decyduje lekarz medycyny pracy :)

Gość Sialalinkaaaaaaaaaa
tylko faceci sa daltonistami :o

Gość baaasiaaaaaaaaakaaaa
powiedzcie mi...a jakie przedmioty na maturze nalezy zdac zeby moc isc na farmacje???bo ja tez chceee:)iii tez nosze okularki:) ale mam -3 ehhe

Gość nie rozumiem w ogóle
i fizykę.

Gość Sialalinkaaaaaaaaaa
nie ulzylo mi bo kobieta nie moze byc daltonistka :o

Gość Sialalinkaaaaaaaaaa
ze moze byc nosicielka to wiem, ale widzi dobrze, chyba ze mnie wyciulali na biologii :(

Sialalinkaaaaaaaaaa w ktorej Ty klasie jestes ? Kobiety tak jak mezczyzni moga miec daltonizm ;/ Roznica jest tylko taka, że mezczyzni czesciej zapadaja na ta chorobe, co nie znaczy ze tylko oni na nia choruja ;/

Dzieci cofnijcie wy sie do liceum ... Prosze nie dobijajcie mnie ;/ Czy naprawde nigdy nie robilyscie krzyzowek gentycznych ?

Gość Sialalinkaaaaaaaaaa
robilam i wlasnie wtedy nauczyciel powiedzial, ze tylko mezczyzni sa daltonistami i to sobie zapamietalam :(

Gość Sialalinkaaaaaaaaaa
ja teraz tez nie wiem jak czytam w internecie, to pisze ze malo kiedy wystepuje u kobiet, czyli jednak wystepuje?! :( i jak tu wierzyc nauczycielom:(:(:(

Daltonizm, zaburzenia rozpoznawania barw, zaburzenia wrodzone, dziedziczne, polegające na nierozpoznawaniu barwy: czerwonej (protanopia), zielonej (deuteranopia), czerwono-zielonej (daltonizm), żółto-niebieskiej (tritanopia). Zaburzenia rozpoznawania barw występują głównie u mężczyzn (u ok. 15%), wyjątkowo u kobiet. Daltonizm nabyty może pojawić się w wyniku uszkodzenia siatkówki lub dróg wzrokowych (oko, nerw czaszkowy II wzrokowy), a także po stosowaniu niektórych leków. Nazwa pochodzi od nazwiska chemika angielskiego J. Daltona, który jako pierwszy opisał daltonizm w 1794.

Gość mikrobiolog
grancias udajesz głupio-mądrą czy jak? kobieta nie może być daltonistą, bo ta choroba dotyka jedynie mężczyzn! kobieta może być jedynie nosicielką! przerwa miedzy palcami 90 wytłumaczyła to prawidłowo

Gość Sialalinkaaaaaaaaaa
to jak to jest?

Gość mikrobiolog
być może wysąpiły jakieś przypadki, ale raczej wątpię... już tyle lat pracuję w swoim zawidzie, nieraz badałam komróki chorych i nosicieli i jakoś nigdy nie zdarzyło mi się spotkać kobiety chorej na daltonizm. Internet nie zawsze mówi prawdę

Nie no nie mam sil klocic sie z wami ;/ bo nie ma sensu. Jak widac jestescie chodzacymi Omnibusami i wiecie lepiej wszystko niz naukowcy ;/

Gość Sialalinkaaaaaaaaaa
ja tak slyszalam od nauczyciela, po tym co napisalas mam jednak watpliwosc, wiec moze ktos to wyjasni...?

Gość mikrobiolog
ja pracuję jako naukowiec, choć ta nazwa mi się w ogóle nie podoba. pracuję nad komórkami człowieka

Gość mikrobiolog
krzyżówek też mnie uczono w szkole :O pracuję nad komórkami człowieka ale w znaczenie szerszym zakresie niż szkoła średnia, typu mutacje, zmiany komórkowe

Gość Sialalinkaaaaaaaaaa
no ciekawa praca :)

Gość mikrobiolog
-studiowałam mikrobiologię z elementami immunologi na Uniwersytecie Łódzkim, -maturę zdawałam rozszerzoną z chemii, biologii i fizyki, ale to było 6 lat temu (wtedy przyjmowano nie na podstawie matury tylko egzaminów wstępnych) -zarabiam nieźle -pracuję w labolatorium naukowym. pozdrawiam

Gość mikrobiolog
zrobiłam oczywiście doktora, bo z samym wyższym mogłabym pracować jedynie jako laborantka. prazuję w Niemczech, w Polsce jest mało takich instutytów i zarobki też są mniejsze. za kilka lat postaram się zrobić tytuł profesora,ale nie wiem czy dam rade

Gość Sialalinkaaaaaaaaaa
a jak dlugo studiowalas?

Gość Klamczucha You
kiedyś nie było rozszerzonej matury

Gość mikrobiolog
5 czy 6 lat temu ? owszem była... studiowałam 5 lat, doktorat właśnie kończę

Gość pani jadzia
mikrobiolog ma racje, kobiety nie chorują na daltonizm. Z uwagi, że maja po 2 chromosomy płci - XX mogą być jedynie nosicielkami, w przypadku mężczyzn gdy posiadają jeden chromosom X i jeden Y choroba jak najbardziej może wystąpic, gdyz daltonizm jest sprzezony z plcia.