Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia pauli

posiew moczu u dziecka.....poradzcie mi!

Polecane posty

Gość mamusia pauli

witam:) musze dzis zrobic posiew u mojej dwuletniej córki,niestety nie sika ona jeszcze sama do nocnika i mam problem,w jaki sposób złapac jej mocz do pojemnika:O ostatnio próbowałam uczyc mała na nocnik ale skonczyło sie to infekcją.....i moje dziecko nie potrafi zawołac i uprzedzic mnie o siusianiu przed faktem! dziewczyny,macie moze jakies sposoby na to by złapac dziecku mocz w pojemnik?

Gość Agulka957
Podobno są takie specjalne woreczki na mocz które się zakłada.

Gość moja dzidzia
sa specjalne woreczki dla niemowląt, inne dla chlopcow i inne dla dziewczynek, sa z klejem i sie je przykleja do ciala, to tez jest troche trudne, ale napewno latwiejsze niz bez :)

Gość mamusia pauli
ale z tego co wiem to te woreczki nie są wyjałowione,wiec czy aby napewno moge w nie łapac mocz na posiew? na posiew łapie sie mocz do wyjałowionego pojemnika wiec nie wiem czy moge najpierw do woreczka??! moze któras z Was wie?

Gość Mk Cafe
spokojnie mozesz złapac i nie martw sie niczym , nie robili by bubla dla małych dzieci :)

Gość mamusia pauli
hmmm....no własnie nie jestem przekonana:O.................przed chwilka gdzies czytałam ze z woreczka mocz daje przekłamany wynik i dziecko jest pózniej leczone na cos czego tak naprawde moze nie byc................

Gość moja dzidzia
nieprawda!! te woreczki sa wyjalowione na 100 procent!! a wynik moze wyjsc mylny jesli uzyjesz jakiegos kremu np. po kapieli i wtedy dziecko zrobi do woreczka , to wynik moze byc mylny, tzreba dziecko umyc i niczym nie smarowac zeby ten krem nie zmieszal sie z moczem

Gość Mk Cafe
poprzedniczka ma racje :) i najleoiej pobrac srodkowy strumien , wiem , bo ja juz córkę lecze 2 lata co miesiac zanosze mocz do kontroli :) sama rozumiesz ze juz jestem obtrzaskana w tym

Gość a jakby tak dwie
owszem, woreczki sa jalowe ale wyniki jak najbardziej moga byc zafalszowane dziecko starsze oddaje mocz do pojemniczka: - po uprzednim umyciu sie nie tylko woda ale i bakteriobojczym specyfikiem (np mydlem) wycierajac sie czystym recznikiem papierowym - pierwszy i ostatni strumien leci do kibelka - mocz nie ma styku z cialem U niemowlecia mocz ma styk z cialem co jest rownoznaczne z podwyzszona temperatura i namnazaniem sie bakterii przez powyzsze i przez brak wyjalowienia skory... dlatego wynik na posiew z takiego badania nigdy nie bedzie miarodajny

A mi pani w laboratorium powiedziała, że te woreczki są do d... Ale żadnej rady nie mam. Kiedyś pobierałam mocz od 1,5rocznej córki. Umyłam ją dokładnie, przetarłam Rivanolem i puściłam wodę do wanny(żeby ten odgłos lejącej sie wody sprowokował siusianie). Robiłam to wcześnie rano. Trzymałam małą nad wanną tak do siusiania a mąż trzymał wyjałowiony pojemniczek. Udało się w bardzo krótkim czasie-a myślałam, że nic z tego nie będzie. Woreczki się odklejają i szybko rozjaławiają Powodzenia

Jak córka sie obudzi rano...biegniesz z nią łazienki.Wkładasz do wanny,obmywasz ją(czyt.podmywasz),puszczasz wodę i czekasz.Jak zacznie sikać do wanny-to łapiesz mocz do pudełeczka plastikowego aptecznego.Proste,łatwe i nie przekłamane w wynikach. Z doświadczenia kolezanek wiem,ze autroka ma rację-woreczki przekłamuja:(

Nawet złapaliśmy ten środkowy mocz-to b.ważne :-)

Gość mamusia pauli
dziekuje wszystkim za rady:)🌻 spróbuje ten sposób z wanną.........moje dziecko jest bardzo ruchliwe i nie wiem czy długo wytrzyma ale zobaczymy:) pozdrawiam🖐️

na posiew tylko i wyłącznie wyjałowiony pojemnik- żadne inne pojemniczki i żadne woreczki- bo wychodzą herezje- wiem z własnego doświadczenia;) pozostaje ci tylko córki aż zacznie robić siusiu

Gość piekneone
witam,woreczki absolutnie do posiewu sie nie nadaja,do posiewu nalezy zlapac srodkowy strumien moczu.Oj,przeciez to nie problem umyc corcie i pozwolic by bez pieluszki chodziła sobie np po wodzie w wannie lub nawet nosic ją i czekac.Mam rocznego synka i juz dwa razyrobilismy posiew i uwierz mi dla chcacego nic trudnego,oczywiscie ktos musi ci pomoc,by w odpowiedniej chwili szybko chwycic corcie i łapac do jałowego pojemniczka