Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość digital29

cholestaza wewnatrzwatrobowa ciezarnych

Polecane posty

Gość digital29

Czy ktoras z was to przechodzila?? Jestem w ciazy i obawiam sie , ze mam takie cos. Jak sie przechodzi leczenie? Czy jest to grozne dla dziecka? Objawia sie silnym swedzeniem od stop do glowy, szczegolnie nasila sie wieczorem i noca, przez co nie mozna spac. Dodatkowo ma sie problemy z watroba i wydzielaniem zolci.helppppp

a jakie masz próby wątrobowe? jeśli nie przekraczają 200 to jest w miarę ok. z tego co pamiętam nie ma wpływu na rozwój dziecka, tylko tobie da popalić - pij wapno i nie czochraj się;)

ja przechodziłam w dwóch ciążach, w pierwszej leżałam od 32 tyg do końca (w 41 tyg urodz), w drugiej od 30 tyg, wychodząc co jakiś czas na przepustki tyg, urodz w 38 tyg przez cc, ale tylko dlatego, że mały nie odwrócił się

SZCZESLIWA MAMA a czy po porodzie tym ostatnim i pierwszym musiałaś jakoś specjalnie się leczyć??? ja jestem 4 miesiące po porodzie, karmię jeszcze piersią ale mam wrażenie że od dwóch dni boli mnie wątroba wcześniej tego nie było.... po wyjściu kazali mi brać przez miesiac hepatil vit i po skończonym okresie karmienia wziać się za leczenie ale nie wiem od czego zacząć :( a czy do drugiej ciązy przygotowywał cię jakoś specjalnie lekarz?? jak się zabezpieczacie?? bo tabletek nam nie wolno teraz :( podobno teraz jak zajdę w ciażę to będzie nie dobrze tak mówił mój lekarz ale nie uzasadnił tego...

Gość kinggggggggggggga
ja przechodziłam również cholestazę w dwóch ciążach.Brałam Cholestyraminę i miałam dietę wątrobową.Najgorzej dokuczała mi pod koniec ciąży.Cholestaza ponoć jest dziedziczna. Wiem na pewno,że nie wolno po niej brać tabletek antykoncepcyjnych.

u mnie nikt nie chorował wcześniej na cholestazę :( jestem pierwsza boje się mieć drugie podobno jest to zagrożenie....

Madi jakie masz próby wątrobowe? żółtaczka masz wykrytą czy co? bo cholestaza świadczy o niewydolności wątroby ale zazwyczaj po ciąży tak jak cukrzyca przechodzi.

Czytałam, że dzieci urodzone po \"ciąży z cholestazą\" nie mają żółtaczki fizjologicznej. U mnie w rodzinie nigdy nie było żółtaczki, u żadnego dziecka. Wówczas nikt nie badał enzymów wątrobowych, więc mogła być niezdiagnozowana. Mnie nic nie swędziało :o Żadnych objawów, oprócz wysokich enzymów wątrobowych.

po ciąży nie leczyłam się na wątrobę, żadnych leków nie brałam, po pierwszej ciąży zapomniałam zrobić próby, więc nie wiem czy szybko wróciły do normy, ale po drugiej ciązy zrobiłam wyniki i były piękne poniżej 30 jednostek jeden i drugi. Chemical, moja córeczka żółtaczki nie przechodziła, synek przechodził, miał ją około 3 tygodnie.