Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna ze az wstyd

oszczedzanie

Polecane posty

prosba o pomoc macie jakies sprawdzone metody na oszczedzanie kasy, bo niestety nie wychodzi mi to w ogole... juz staram sie nie placic karta w sklepach, ale czasami to po prostu nieuniknione. a pozniej sprawdzam stan konta i wielkie zdziwienie .... jesli macie jakies rady czy wskazowki, blagam pomozcie :(

Gość mam takie
kupujesz kalendarz i notujesz w nim każdą wydaną złotówkę. Po miesiącu robisz podsumowanie i patrzysz co by tu można odrzucić z wydatków

ten doradca finansowy to troche przesada, nei zarabiam jeszcze takich pieniedzy... :D co do kalendarza...ok zgodze sie, ale co z takimi "niespodziewanymi" wydatkami bluzka bluzka blyszczyk balsam... bo w koncu wszystko sie przyda na zapas... :(

Gość mam takie
odkładasz do specjalnej przegródki w portfelu kasę na extra wydatki i wydajesz z tego. Jak ci się skończy - nie wydajesz :), tylko omijasz "okazję" dużym łukiem

z ażdej wypłaty odkładam przynajmniej 10%, najlepiej 20

Gość ** ** * *** ** *** *** *** ***
ja mam w swoim banku rewelacyjną usługę. powiadomienie o wszelkich zmianach salda sms'em. czy wypłacę z bankomatu, czy zapłacę karta w sklepie czy zrobię przelew czy wypłynie wypłata to dostaje sms z informacja jaka kwota wpłynęła/wypłynęła, krótkim opisem gdzie (np nazwa sklepu, lub że to przelew) i jaka kwota jest jeszcze do dyspozycji na koncie. wszystko to czego nie chce wydać trzymam poza rachunkiem rozliczeniowym i po prostu stale kontroluje kwotę jaką mam na koncie i staram się wydawać pieniądze równomiernie w czasie. jak jestem w sklepie i kusi mnie ciuch czy kosmetyk to zawsze mogę sprawdzić ostatni sms i ocenić czy mnie na niego stać.

Gość ..zizizi
najlepsza metoda- omijaj centrum :)))) w moim przypadku sie swietnie sprawdza- nie widze= nie zaczyna mi sie wydawac, ze potrzebuje. pozdrawiam

Gość sknerliwiec
Jest jeszcze jeden dosc prosty sposob. W zaleznosci od tego ile sie chce zaoszczedzic - do kazdego wydatku dodajemy 10,20 50 lub 80% i odkladamy "do skarpety" ...

nie kupuj na zapas takich rzeczy, jak blyszczyk, czy balsam, bo przeciez jak Ci sie skonczy, to ZAWSZE mozesz sobie je kupic. kosmetykow Ci w sklepach na pewno nigdy nie braknie. bluzki to troche co innego, bo jak sie zobaczy akurat jakas zajebista, to potem mozna dlugo chodzic po sklepach i drugi raz takiej fajnej nie znalezc. ale zawsze zastanow sie - czy na pewno potrzebujesz nowej bluzki? moze masz ich juz tyle, ze i tak Ci sie w szafie nie zmiesci? ;)

ja pracuje w centrum, godzina przerwu na lunch w ciagu dnia.... i wtedy co mam robic? do sklepu ide sobie poogladac:( ehhh czy wydawanie jest dziedziczne?