Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała migotkaa

TABSY proszę o rade...

Polecane posty

Gość mała migotkaa

proszę o radę w spr tabsów czy mogę tak zrobić : przez rok brałam yasmin, nie miałam skutków ubocznych wszysko było ok :) ale po przerwie w braniu naczytałam sie o yasminelle że są młodszą siostra, mniej hormonów , lepsze... ginekolog przepisał mi 3 recepty na 3 miesiące po tym czasie miałam przyjśc po więcej (normalnie chodzę na kontrolę co pół roku) .... po dwóch miesiącach brania : -libido zero - przytyłam 4 kg!!!!!! - rozdrażnienie w sobote zaczeła mi się przerwa 7-dniowa we wtorek okres ... w sobotę nowy blister powinnam zacząć brać ale mam jeszcze opakowanie yasminu i moje pytanie: - czy powinnam odczekać misiąc na miesiączkę i normalnie od pierwszego dnia brać yasmin? - czy od soboty zamiast yasminlle zacząć yasmin? prosze o odpowiedz doświadczonych Pań :) ja się skłaniem do odczekania miesiąca poczekać na normalny okres i dopiero zacząć brać moje stare tabsy...? tak chyba by było najrozsądniej..?

Gość mała migotkaa
sorki że się tak rozpisałam ale chciałam przedstawić w miarę dokładnie sytuację :) wiem że nie powino się robić takich przerw króciotkich ale jak mus to mus... a jednak to inne są tabsy więc lepiej poczekać ten miesiąc...

Gość karoolek
Mnie sie to wydaje , ze powinnas wziasc do konca przepisane te na 3 miesiace nowe tabletki , jesli nic sie nie zmieni to wtedy pzrejsc na inne , ale skonsultuj to z swym ginekologiem

Gość mała migotkaa
tzn. jak chodze do gina dostaje 6 recept na pól roku na każdej po jednym opakowaniu( tak mi jakoś jest wygodniej) , teraz jak zmieniłam poprosiłam tylko o 3 , została mi jeszcze jedna 3 i już nie chce wykupywać - widocznie mój organizm źle znosi te tabletki i wiem że bedzie tylko gorzej :/ więc wole odczekać ten miesiąc i zacząć moje stare przyjmować

Gość mała migotkaa
up up :)

Gość aga*69
Normalnie tak jak miałaś zacząć brać yasminelle ,zacznij brać yasmin i gwarantuję, że będzie ok :)

nie rób miesięcznej przerwy! lepiej od razu przejdź na te drugie. skończ to opakowanie, zrób przerwę i 8 dnia normalnie yasmin :)

Gość mam do Ciebie pytanie
jak to możliwe że bierzesz pojedyncze recepty i wykupujesz je po dwóch miesiącach nawet? Z tego co wiem recepta ważna jest miesiąc? Chciałabym zrobić tak jak Ty, zamiast kupować kilka opakowań non stop:/

Gość mała migotkaa
przy wypisywaniu recepty , lekarka stawia datę późniejszą :) i po kłopocie :) dziękuję za rady tylko się zastanawiam - wkońcu to inne tabletki...nie będzie problemów jak je zaczne przyjmować normalnie , po tej przerwie 8-mego dnia...? eh a tak się cieszyłam bo miały być lepsze:o

Gość zabezpiecz się dodatkowo
przez pierwszy tydzien

Gość mała migotkaa
czasem zdarza się że ta ost recepta jest już nieważna ale nigdy mi się nie zdarzyło żeby jej nie przyjęli w aptece :) masz racje tylko miesiąc jest ważna recepta

Gość aga*69
nie będzie problemów właśnie jak zrobisz miesięczną przerwę, to mogą być problemy, bo rozregulujesz organizm

Gość mała migotkaa
ok dziękuje Wam za rady :) pozdrawiam 🌼

Zrób tylko tą 7 dniową przerwę i tyle. Też zmieniałam tabletki z Rigevidon na Microgynon 21, ale tylko dlatego ze gin tak chciał:p Po każdych się dobrze czuje i żadnej przerwy nie robiłam, i nie wydziwiałam. Ale wiem że jeśli źle się czuje po tabletkach to trzeba je nawet natychmiast odstawić! Bo to nie jest dobre jak je przyjmujesz gdy masz zle samopoczucie. Gdy dostajesz krwawienie przejmujesz nastepne opakowanie i tyle.

dokładnie taka miesięczna przerwa rozreguluje ci organizm. ja zmieniałam tabsy kilka razy i zawsze wg tego schematu. żaden lekarz nie widział problemu :) co do recept ja brałam po 3 op na jednej recepcie a potem w aptece prosiłam o odpis i tyle.

Gość mała migotkaa
czyli rozumiem że teraz jak mi sie okres skończy w sobotę powinnam przyjąć yasminelle zamiast tego przyjmuje znowu yasmin i wszystko bedzie ok? wiem że może głupie to pytanie się wydaje ale nigdy nie miałam takich problemów więc wole się 10 razy dopytać niż zastanawiać a do ginekologa troszkę mi się nie chce iść tylko po to(zawsze to 70 zł w kieszeni) a i tak muszę się wybrać za miesiąc po rcepty :) o tak odpis też jest dobry ale jeszcze go nie praktykowałam ....