Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość socjolożka przyszła

Pytanie do katolików - problem moralny mam...

Polecane posty

Gość socjolożka przyszła

Ogólnie sprawa ma się tak, ż e studiuję socjologię. Ostatnio wymyśliłam sobie taką mała prowokacyjną akcję (ciągle robię tego typu rzeczy): wyspowiadać się w kilkunastu kościołach z fikcyjnych, "ostrych" grzechów, w celu porównania reakcji księży. Co o tym sądzicie? Czy coś takiego jest grzechem? Oceńcie to... bo ja już sama nie wiem :(

Gość haha dobre
hahaha,moze byc zabawnie :D ja bym cos takiego wyprobowala.Dzieki za pomysl :D

Przy badaniach socjologicznych nie powinnaś się kierować własnymi poglądami czy religią, jesli traktujesz to co robisz poważnie.

Jeśli masz tego typu dylematy to polecam zmianę profesji. Sprawdzasz konkretne zachowania społeczne w konkretnej grupie ludzi. Skąd dylematy natury religijnej :| ?

Gość Lesław Podkolano
Jakiś włoski dziennikarz tak zrobił (chyba w 3 czy 5 kosciolach) a potem opublikował. Była afera na całą europę - dziwne że nie słyszałaś. Niemniej księża byli bardzo liberalni - duzo bardziej niz oficjalna nauka kk.

zzjadacz węży - nie zgadzam się. Przy badaniach w naukach społęcznych zawsze bierze się pod uwagę apekt etyczny, moralny. tutaj jest on zdecydowanie spieprzony :)

do Zjadacza Węży - święta (sic!) słowa. profesjonalizm to nie sentymenty

Gość socjolożka przyszła
no ok, ale ja jestem katoliczką. To jest mój Bóg. Wiec nie umiem do tego podejść całkiem "na zimno"

Gość Kasia Tusk
a ja powiem na spowiedzi zmyślony grzech - że uprawiałam sex z dwoma facetami, ciekawe co on powie :-)

Gość socjolożka przyszła
zjadaczu węzy - nie prosiłam o ocenę mojej osoboości i tego czy się nadaję do wymarzonej pracy proste pytanie: Czy to co chcę zrobić jest w Waszej ocenie grzechem? tyle.

a tam zjadacz - bzdury opowiadasz. Rozumiem profesjonalizm, ale nikt nie będzie robił badań , które są niezgodne z jego własnymi normami etycznymi , nie uważasz?

Jak ktoś znajdzie taki zapis w biblii, czy tam innym koranie to pewnie jest :P Śmieszy mnie po prostu ktoś, kto świadomie myśli o socjologii i ma dylematy tej natury. To jak dziennikarz, który obawia się, czy wypada mu zadać pytanie. Szlachetne, ale w praktyce gówniane predyspozycje ;)

Gość Lesław Podkolana
Na tego Włocha nałozyli chyba eksomunikę :P

a mnie śmieszy że ktoś jest taki dumny ze swojego chłodnego i słusznego podejścia do życia a nie słyszał o etyce w naukach społecznych :D

Hmmm ciekawe. Tez nie słyszałam o poodbnej aferze. Moim zdaniem to badania społeczne a nie religijne, aczkolwiek dotyczą kontrowersyjnej grupy. Osobiście uważam, że jest to trochę niemoralne wobec tych księży jako pełnomocników Boga. Na pewno wyniki pokuty będą sie różnić.

Och nie - ekskomunika ! przecież to prawie jak wyrok śmierci :P Dla katoli wszystko zawsze jest grzechem, a jakoś nie przeszkadza im to w wielu rzeczach ;) Co do tego ma etyka ? Rozgraniczmy etykę od zabobonu.

Gość Lesław Podkolano
Zjadaczu Męży, w biblii nie ma ani słowa o spowiedzi ani w "innym koranie" :P

Więcej zdrowasiek będzie trzeba wyklepać przed figurką przenajświętszej Maryi panny matki boskiej częstochowskiej, wiecznie dziewicy królowej polski...

to poczytaj zjadaczu o etyce dowiesz się więcej bo na arzie to kiepsko widzę, jedyne co to wychodzi doskonale Twój wężowy jad w stosunku do katolicyzmu i jej wyznawców :)

Gość socjolożka przyszła
a ja wygrałem życie - wiem, moze być piwo? :) Ogólnie sprawa w takim razie jest prosta. To jest sprzeczne z moimi poglądami, więc tego nie zrobię, ale mam niewierzące koleżanki, które z pewnością podchwycą pomysł i zrobią to bez obciążeń moralnych. Pomysłów mamy wiele - janudzić się nie będę :)

Bo mam dosyć słuchania non stop bredni od zabobonnych katoli ;) Wystarczy, że mi krajem rządzą ludzie wierzący w gadającego węża.