Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona...82

badania prenatalne -pytanie

Polecane posty

na czym dokladnie polega to badanie? interesuje mnie jak wyglada takie badanie.czy to jest to samo co usg?

na podtsawi zwykłego usg pomiędzy 12-14 tygodniem ciąży wykonywane są pomiary przyziernośći karkowej i widoczność nosą, jeśli przyzierność karkowa wynosi powyżej 2,5 mm to jest skierowanie albo na test pappa a to jest usg wraz z poborem krwi...a później badanie prenetalne jeżeli oczywiście będzie taka konieczność..... I wtedy pobieraja próbkę płynu owodniowego ale jest to zabieg bardzo niebezpieczny.... Aha jeśli przyzierność wyniesie powyżej 2,5 to wcale nie oznacza , że dziecko urodzi się z jakąś wada

zależy. czasem lekarz może je przez brzuch wykonać, zależy to od sprzętu, a także, a może przede wszystkim od twojej budowy. u mnie się nie dało zrobić przez brzuszek względu na silne tyłozgięcie macicy. choć przezierność karkową zrobił przez powłoki bo tak dokładniej :)

jestem straszna panikara . zastanawia mnie czy sg przezpochwowe jest bolesne?

Gość nic nie boli
nie martw sie, a poza tym bedziesz tak zaaferowana podziwianiem malucha na monitorze, ze nawet gdyby bolalo, to nie czulabys tego

lekarz mi powiedzial ze pierwsze badania mozna zrobic w przedziale od 11-13 tyg ciazy. wiem ze od 12 tyg widac narzady plciowe. czy w 1 usg znalyscie juz plec ?

Gość nic nie boli
ja na pierwszym usg bylam w 7 tc., w przyszlym tyg. mam drugie badanie i lekarz powiedzial, ze jest prawdopodobienstwo, ze juz teraz sie dowiemy jaka jest plec.Ja czuje , ze chlopak :)

Gość nic nie boli
w tym 7 tc. to tylko po to bylo usg, zeby stwierdzic ciaze,a teraz, w 13 tc. bedzie to "wazne" badanie

a czy po 1 usg lekarz dokladnie powie ktory to miesiac ciazy? bo ja narazie przypuszczam ze 12

Gość nic nie boli
oczywiscie, powie co do tygodnia, na podst. badania usg.Podejrzewasz 12 tc. i nie bylas jeszcze u lekarza?

u lekarza bylam.ale usg jeszcze nie mialam.czekam na termin.mam w przyszlym tyg