Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Artigiana

Jeszcze raz cukrzyca w ciaży

Polecane posty

Witam. mam dwa pytania dotyczące cukrzycy w ciąży. 1. Jakie powinny być wyniki po obciążeniu 75 glukozy? Tzn na czczo, po godzinie i po dwóch? 2. Czy mimo cukrzycy dziewczyny udało Wam się urodzić zdrowe maleństwa? Będę wdzięczna za informacje. W poiedzialek czeka mnie obciązenie 75 bo 50 wyszło źle i się martwię.

Gość nic się nie martw
mnóstwo kobiet zapada na cukrzycę, a mimo to rodzą piękne, zdrowe dzieci musisz tylko stosować się do zaleceń w kwestii jedzenia dla kobiet z cukrzycą ciążową i będzie ok:)

Ja miałam podjerzenie cukrzycy ciążowej. Wynik po obciążeniu 75 był na granicy bo około 179 po pierwszej i po drugiej godzinie a 180 to górna granica. W karcie mam wpisane cukrzyca :). Nic się nie martw, w razie czego będziesz pod stałą opieką lekarzy, najwyżej dostaniesz glukometr i będziesz sobie mierzyć sama cukier w domu. Naprawdę niewiele kobiet potrzebuje in suliny, w większośći przypadków wystarczy sama dieta. Ja sobie czasem nawet na słodkie pozwalałam :). Nic się nie denerwuj, po to robią te badania, po to wykrywają wysoki cukier u kobiet, by dbać o nie i o dzieciaczki. :) Jeśli cukier będziesz miała w normie, to i dzidziusiowi nic nie będzie :). Pamiętaj też, że zdenerwowana mama, to smutny i zdenerwowany dzidziuś :)

PS. Mój lekarz powiedział, że teraz cukrzyca ciążowa nie jest zagrożeniem dla mamy ani dziecka. Oczywiście jeśli jest kontrolowana. Choroby, wady itd pojawiają się głównie u kobiet, które nic z tą chorobą nie robiły, albo o niej nie wiedziały.

artiganko, po 2 godziny po obciązeniu glukozą 75 wynik powinien być poniżej 139. Ja miałam 114.

No tak, jest nietolerancja glukozy i cukrzyca. Jestem niemal pewna ze wyjdzie mi przynajmniej nietolerancja skoro dwa dni przed badaniem 50 gramow nie jadłam nic słodkiego i nie piłam żadnych soków i wyszło mi 174 :( Eh....

ja też miałam cukrzycę w ciąży. Moje wyniki to 196 po 1 godzinie, 160 po 2 godzinach. Podobno norma w ciąży to 140 po 2h. Dziecko urodziło się zdrowe. Stosowałam tylko dietę.

Jak dobrze czytać ze się dzieciątka zdrowe rodzą. Ja się wczoraj chyba za dużo złych rzeczy naczytalam o wpływie cukrzycy na ciążę. Coca cola a mierzyłaś cukier w domu też?

Nie. Pomiary robiono mi co 3 tyg. w szpitalu. Skierowała mnie tam moja lekarka, bo poza cukrzycą skracała mi się szyjka. podobno można mieżyć samemu w domu, ja też tak miałam mieć.

Dziękuję wam dziewczyny bardzo :) Kochane jesteście Okokokokoko no właśnie w piątek idę do poradni.

Gość DiAD
CUKRZYCA typu 2, OTYŁOŚĆ, zła DIETA nie !!; MEDYCYNA, wiedza, tak !! MOTTO: WW, muszą uwzględniać JAKOŚĆ węglowodanów, to PODSTAWA !! 50. TEMAT: WW, tj. WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE, wyłącznie JAKO; NISKIE węglowodany, to TAK !! __PODPOWIEDŹ: Na śniadanie zalecane są; 5 WW. Stanowi to ok. 100 gram ciemnego chleba, lub 5 sztuk gotowanych ziemniaków tj. ok. 400 gram, tychże ziemniaków. Oczywiście 1 WW to 10 gram węglowodanów przyswajalnych. Ja pomagam mojemu lekarzowi i dostosowałam te wymienniki do tabel z tzw. NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi, w kategoriach dozwolonych, takie jak np. banan IŻ=20%, CHLEB typu KR-IRL; IŻ=2,6%, kasza, ryż, winogrona IŻ=12% i inne sklasyfikowane wg tzw. __INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ; poziomu cukru po spożyciu: 100 gram ciemnego chleba podnosi NIESTETY poziom cukru o ok. 40% wzrostu, czyli wysoko. 400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20% wzrostu, czyli nisko. Ryż podnosi ok. 18%, a banan 20%. Chleb pszenno-żytni o ok. 74% wzrostu tj. tak bardzo WYSOKO jak czysta glukoza, __istny HORROR !! Przykłady te wyraźnie pokazują, jak OGROMNE są różnice wzrostu poziomu cukru we krwi, po spożyciu węglowodanów, NIE UWZGLĘDNIONE w tabelach z WW !! Czemu ludzie o tym __NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU ?! Osoby które będą się opierały WYŁĄCZNIE na przeliczaniu WW, tj. wymienników węglowodanowych, i w swoim żywieniu będą brały pod UWAGĘ wyłącznie ILOŚĆ, nie patrząc na jakość, powtórzę na JAKOŚĆ !! tychże WW, a WIĘC nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to SZALEJĄCE CUKRY będą u Nich __Z A W S Z E !! i NA zawsze, z __WIADOMYMI KONSEKWENCJAMI. Należy uregulować poziom cukru po spożyciu, do niskiego tzw. ZALECANEGO, w miarę stabilnego, a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie. NISKIE węglowodany; znajdują się na stronie; __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ DOSTOSUJ swoje WW do tabel z NISKIMI węglowodanami, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną STABILIZACJĘ, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom CUKRU nie zacznie się stabilizować. Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz KOREKTY w swoim jadłospisie, czyli zwyczajnie ZAMIENISZ produkty ZJADANE dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz __STABILIZACJĘ i POLEPSZENIE stanu zdrowia. W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki, __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Publikacja zawiera tabele z różnymi produktami __ponad 200 pozycji, sklasyfikowane wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. My wybieramy tabele tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ nasz cukier !! W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron. P. S. Do momentu, gdy chory na cukrzycę nie zapozna się z jakością węglowodanów, tj. z: NISKIMI węglowodanami, NIE będzie w stanie dobrać właściwej DAWKI INSULINY. Powinien, co oczywiste, dostosować swoją dietę do tabel z w/w węglowodanami. Jest oto tak: 1. Dawka insuliny zbyt duża, to mamy NIEDOCUKRZENIE, 2. Dawka insuliny za mała, to mamy zbyt WYSOKI poziom cukru we krwi po spożyciu. PUENTA: Stosujemy __NIESTETY dawki insuliny na WĘCH, na czucie, wg PRZYPUSZCZEŃ. Jaki wynik: wytwarzamy takie cukrzycowe __LOTTO, na chybił TRAFIŁ, z szalejącymi CUKRAMI w roli głównej. REFLEKSJA: W cukrzycy bardzo pomaga, dostosowanie diety do tzw. __NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !! Stąd te tzw. __SZALEJĄCE CUKRY !! I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: __INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00 ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania. Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią WYNIKI badań LABORATORYJNYCH, a nie puste ciągle powtarzane FRAZESY, __NIEPRAWDY biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite KŁAMSTWA. Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw. PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych. Dla nas tj. __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy; PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia. Dopiero WTEDY mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ i LOGICZNĄ ocenę __P R A W D biologicznych. MOTTO: MĄDROŚĆ człowieka polega na RESPEKTOWANIU dokonań przyrody i nie zmienianiu jej ZASAD. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne __ŻYCIE realizujemy TU i TERAZ. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant __INSTYTUTU IRL KRAKÓW. Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: Anita STON, Poznań

Gość gość
Szanowne Panie, Jesteśmy studentkami Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie w Zakładzie Toksykologii Środowiska realizujemy prace magisterskie, w których poruszamy problematykę występowania zespołu HELLP. Tematyka zawiera weryfikację wpływu czynników środowiskowych i typu żywienia na możliwość wystąpienia określonych patologii ciążowych. W celu weryfikacji danych musimy przeprowadzić analizę przypadków. W związku z tym bardzo prosimy o WYPEŁNIENIE ANKIETY. Ankieta jest całkowicie anonimowa i zostanie wykorzystana wyłącznie w celach naukowych. Trwa KILKA minut. Proszę o szczere odpowiedzi . docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdm8ys-iy7WM5Oo-KP3LG8ff GO18IB-mlYa7gYMuIASoqKIPQ/viewform?usp=sf_link Z góry dziękujemy za poświęcony czas i pomoc.

Gość gość
Szanowne Panie, Jesteśmy studentkami Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie w Zakładzie Toksykologii Środowiska realizujemy prace magisterskie, w których poruszamy problematykę występowania zespołu HELLP. Tematyka zawiera weryfikację wpływu czynników środowiskowych i typu żywienia na możliwość wystąpienia określonych patologii ciążowych. W celu weryfikacji danych musimy przeprowadzić analizę przypadków. W związku z tym bardzo prosimy o WYPEŁNIENIE ANKIETY. Ankieta jest całkowicie anonimowa i zostanie wykorzystana wyłącznie w celach naukowych. Trwa KILKA minut. Proszę o szczere odpowiedzi . https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdm8ys-iy7WM5Oo-KP3LG8ffGO18IB-mlYa7gYMuIASoqKIPQ/viewform?usp=sf_link Z góry dziękujemy za poświęcony czas i pomoc