Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

z.a.ł.a.m.a.n.a.

Czy tym razem usg wykryje PCO??

Polecane posty

Witam mam pytanko: ze wzgledu na straszne szaleństwa hormonalne jakie dzieją sie w moim organizmie zostalam odeslana na usg w celu wykrycia zespolu policystycznych jajnikow. Dodam ze mialam robione juz usg dopochwowe niespelna rok temu. Wynik dla ll fazy cyklu (50dc) byl nastepujacy: Trzon macicy w przodo-zgięciu o 2 rownych zarysach jednorodnej echogenności wielkosci 41x30 mm. Endometrium szerokosci 8,2 mm o niepodejrzanym echu ll fazy. Jajnik prawy wielkosci 30x22 mm, jajnik lewy 26x17 mm. Oba jajniki o zwyklej echogennosci, w ich obrebie nie widac echostruktur patologicznych. Zatoka Douglasa wolna od treści płynnej. Z tego co sie dowiedzialam to wynik jest dobry!! Moje pytanko brzmi czy powtarzajac to badanie miedzy 13-16 dc jest mozliwosc wykrycia pco? czy jak juz raz nie znalezli to nie znajda? Prosze o porade.

Hej hej ,PCO, to wiecej niz jedenj jednoczesnie wzrastajacy pecherzyk przekraczajacy normalna mielkosc, plus zaburzenia hormonalne, charakteryzujace sie zaburzonym cyklem miesiaczkowym, brakiem owulacji, oraz naglym przyrostem masy ciala (np 10 kg w ciagu roku) oraz moze pojawisc sie dodatkowe wiekszenie owloscienie ciala, np. wlosy na brodzie, wokol sutkow, ciemniejsze i dluzsze na nogacah.ABywykryc PCo, poza badaniem USG powinno sie rownirz przeprowadzic szereg badan hormonalnych, z krwi ,ktore okreslilyby jakie ilosci hormonow plciowychkraza po twoim organizmie.

Rozumiem, ze wykrycie przez usg to nie wszystko, trzeba najpierw doszukac sie objawow w wywiadzie i po badaniach hormonalnych (ktore mam zle) Jednak ciekawi mnie to czy jesli juz raz nie wykryto w usg u mnie zmian na jajnikach to czy teraz moglo to sie pojawic? chodzi mi bardziej o to czy pco moze byc nabyte czy raczej wrodzone? Czy to w ktorej fazie jest robione ma wpalyw na wyglad jajnikow?