Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapomniana tabletka

zapomnialam o pierwszej tabletce po przerwie!!

Polecane posty

Gość zapomniana tabletka

co się dzieje, jak się pominie całkowicie pierwszą tabletke z nowego opakowania? zamiast 7 dniowej przerwy zrobiłam 8 dniowa. jakie to może mieć konsekwencje?

Konsekwencją może być ciąża, jeśli współżyłaś podczas przerwy. Zabezpieczaj się dodatkowo najbliższe 7 dni.

Gość zapomniana tabletka
tylko teoretycznie nic sie nie powinno wydarzyć, ponieważ skoro okres dostalam w czwartek to 14 dni od okresu jest do dni plodnych, czy się myulę?? przy cyklu 28-dniowym.

Dni płodne się określa a nie oblicza, to raz. U każdej kobiety wystepują kiedy indziej.Dwa, że tyczy się to TYLKO naturalnego cyklu. podczas zażywania antykoncepcji hormonalnej owulacja może zostać wywołana (spadkiem hormonów, czyli m. in. pominięciem tabletki) do 7 dni od momentu pominięcia pigułki.

Gość zulka22
Skoro już mowa o tabletkach, nie chce zakładać nowego tematu, a mam pytanie. Może jedno z głupszych, ale chce mieć poprostu pewność bo to moje pierwsze anty. Jeżeli ostatnią tabletkę wezme w tę niedzielę, to pierwszą z kolejnego opakowania mam wziąć w poniedziałek, czyli tak jakby ósmego dnia?

Gość blackcat
musisz sie zabezpieczać dodatkowo :o

zulka - pierwszą tabletkę zawsze bierzesz tego samego dnia, czyli tego dnia kiedy zaczęłaś poprzednie opakowanieJeśli ostatnią bierzesz w niedzielę, to kolejną bierzesz - jak piszesz, w poniedziałek po 7 dniach bez tabletki

Gość zulka22
Ok, dzięki. Jednak dobrze myślałam.

Gość zapomniana tabletka
ale czy jest możliwość żebym zaszła w ciąże już podczas tych dni przerwy.? rozumiem że możliwość dni płodnych jest okolo tych 7 dni po zapomnieniu tabletki. czyli jeżeli wczoraj nie wzielam to już dzisiaj bylo niebezpieczeństwo?

Tak jest możliwość bo antykoncepcja nie została zachowana.Jeśli wczoraj nie wzięłaś to jest niebezpieczeństwo od wczoraj przez następne WSZYSTKIE 7 dni. Czy Ty czytasz co piszemy?Ryzyko jest dodatkowe, jeśli jeszcze podczas przerwy współżyłaś bo plemniki potrafią przeczekać.

Gość zulka22
A jeszcze taka jedna wątpliwość mnie naszła, może ngLka będziesz wiedzieć albo jakaś z obecnych tu dziewczyn. Czy jeśli przyjmuje pigułki (w moim przypadku Syndi 35, nie znam się zbytnio ale to podobno takie mocniejsze) muszę przyjmować jakieś probiotyki, coś osłonowego na wątrobę?

Probiotyki działają osłonowo na żołądek i jelita, nie na wątrobę. Możesz.Co do leków osłaniających wątrobę - spytaj lekarza, bo wątroba metabolizuje substancje, między innymi te zawarte w doustnej antykoncepcji hormonalnej.

Gość probiotyki nie osłaniają wątro
nie ma leków które można by stsosować przy antykoncepcji hormonalnej aby chroniły wątrobę. Musisz ale kontrolować ją co jakiś czas

Gość zulka22
dzięki za wyjaśnienie :)