Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona_28

nie chcę dzieci...

Polecane posty

Dopóki się żyje, wszystko może się zdarzyć. Miłość w wieku 60 lat też. A w wieku 30? Jeszcze możesz się 10 razy zakochać :)

Nie mam zamiaru Cię w nic wciągać. Nie schlebiaj sobie. Co do wpadek. Jak będzie wpadka to będzie, wtedy się każda z nas będzie zastanawiać. Gdybanie nie ma sensu. Zresztą każdy ma swoje sumienie. I niech żyje w zgodzie z nim.

Gość Wielbicielka Boccioniego
popieram Cię, Marti :)

Gość Taka jedna tez na NIE
Ja tez nie chce.Mam 33 lata i zadnych watpliwosci.Nie chce dzieci. Tesknie za czasami gdy dzieciaki mialy okreslone miejsce....DOM i po bajce ny ny.Teraz kurwa mamusie zabieraja rozwrzeszczane bachory wszedzie i fiola dostac mozna! W sobote bylam w Sopocie w klubie , godzina 23...sala VIP po ktore paraduja wsrod normalnych klientow dziwki z Alfonsami i ,coz byla rodzina z dzieckiem max 7 letnim!!!! W srodku nocy! Tam sie pali papierosy,pije....ze o reszcie nie wspomne! Jak juz sie jakas na dziecko zdecydowala to powinna na dupie w chalupie siedziec i bajeczki czytac a nie do klubow z dzieckiem przychodzic! To samo w restauracjach.Ja pinkole! Wrzaski,bieganie.Co to kurwa ZOO ?!

Gość mama dwóch łobuziaków
mam dzieci ale absolutnie nie uważam że każdy powinien je mieć, każda kobieta sama decyduje o swoim życiu i też nie podoba mnie sie ta presja społeczna a tak na marginesie to dziewczyny które nie chcą mieć dzieci są atakowane to jakies chore i jeszcze coś ktoś wcześniej wspominał o tym że na starość zostaniecie same - jak czytam takie wypowiedzi to się we mnie gotuje , bo jeżeli ma się dziecko tylko po to żeby opiekowało się nami na starość to bardzo współczuje dziecku - nie mogłabym wymagać od swoich dzieci żeby rezygnowały ze swojego życia i się mną tylko zajmowały - nie mówię o drobnej pomocy, a jeżeli dziecko wychowywane jest w normalnej rodzinie to samo wie co ma robić - ja w każdym razie nie oczekuję od nich że muszą... same zdecydują.

Gość stu ll
Mamo dwóch łobuziaków zastanów się co piszesz . Najpierw wygłaszasz teksty , "...że na starość zostaniecie same - jak czytam takie wypowiedzi to się we mnie gotuje " , a następnie wiedząc, że masz aż dwoje dzieci ( jak rozumiem świetnie je wychowujesz ) piszesz "ja w każdym razie nie oczekuję od nich że muszą... same zdecydują." Czyli, doskonale wiesz, że jeśli będziesz stara i zniedołęzniała to będziesz miała od nich pomoc. Ososby bezdzietne, jeśli będa stare i zniedołęzniałe - pozostanie im tylko dom starców, albo jedna dziennie wizyta opiekunki z MOPS - nie czarujmy się . Własne dzieci jakby nie patrzył dają nam w przyszłości nadzieję na godną starość.

Gość gfdfg
przeciez ludzie, ktorzy maja dzieci tez lądują na starość w domu stracow. cos ci sie pomylilo chyba.

Na GODNĄ starość? Co przez to rozumiesz?

nadzieję na godną starość to dają dobre zarobki, a nie potmstwo a rodzenie dzieci, postrzegane jako zabezpieczenie czegokolwiek na starość - to jest dopiero egoizm

Ja mam synka, ale nie uważam że kobiety sa tylko i wyłączniedorodzenia dzieci i rozumiem że ktoś ich mieć nie chce. Aha i dzieci sie nie rodzi po toby sie opiekowały kimś na starość- nie są one niewolnikami.

Gość stu ll
Jak was czytam, to naprawdę zadziwia mnie, że nie rozumiecie tego co jest napisane. Napisałam, że psiadanie dzieci daje nadzieję, na godną starość. Nie mówię, że rodzi się dzieci wyłącznie po to żeby mieć opiekunów na starość. Bo nawet jeśli będziesz miałą super emeryturkę i stać cię będzie na 2 opiekunki całodobowe to właśnie dzieci moga o to zadbac żeby np. wybrać takie osoby do opieki żeby było ci super. Jesli będziesz sama jak palec na starość ( bo np. mąż zejdzie szybciej niż ty) a tobie trafi się , że będziesz sparalizowana ( np. SM), choroba nowotworowa albo trafi ci się Alzheimera, to chocbyś miała 10.000zł miesięcznie emerytury sama sobie opieki nie załatwisz. Oczywiście i dzieci mogą okazać się łajdusami, ale ja wierzę we własne dziecko (które widziało jak ja dochowałam swoją umierającą 2 lata matkę) niż liczyć na pieniądze i pomoc obcych ludzi.

Gość stu ll
Wierzę też, że hemoroid, którego doglądam od dziesięciu lat wreszcie pozna się na moim dobrym charakterze i osiągnie gabaryty dorodnego kabaczka

Wybacz, ale ja Cię nie rozumiem: co to znaczy: dzieci pomogą Ci wybrać super opiekunki? Pomogą Ci wybrać, a same nie zaopiekują się swoją rodzoną Matką? Trochę to nielogiczne, nie sądzisz?

a i tak przy okazji: coś czuję,że ktos sie pod Ciebie podszywa:P

Gość stu ll
O rany już nie mam siły tego tłumaczyc. Jesli zarzucanie mi, że dzieci są nie po to żeby opiekowac się na starość rodzicami a rodzic ce być nimi uwiązani ( chociaż ja nie uważam zeby opiekowanie się starymi rozicami było strasznym obowiązkiem, dla mnie to jest normalne), to podaje wam chociaż przykład, że nie muszą się opiekowac bezposrednio, ale chocby w ten sposób że znajda wam opiekę fachową i będą mieli na nią oko. Oczywiście dzieci nie są gwarancją, że nawet tego dokonają dla rodzica. Ale jeśli świadomie decydujesz się na bycie samotnikiem, to co ze starością. Smutek i rozpacz jesli trafi się choroba.

Moge spokojnie spędzić swoją starość wśród znajomych i wśród mojej własnej rodziny ( nie tej przeze mnie założonej) która mi pozostanie.

A najchętniej spędzę starość w rozkosznych czeluściach groty nestle Boccioniego :)

Hahaaha, podszywaczko:/

niedawno się wypowiadałam na ten temat na innym topiku a teraz się dołączę do Was-też nie chcę mieć dzieci-nigdy nie chciałam a im jestem starsza tym bardziej tego pewna

Gość ja tylko przypominam
ze taki temat pojawia się mniej wiecej raz na 2 tygodnie, i raczej juz nikomu sie nie chce namawiac kogokolwiek na dzieci. Nie chcecie - wasza sprawa, po co do tego dorabic ideologie? Kogo chcecie przekonac? Siebie nawzajem? Tak naprawde, kogo to obchodzi? Moze najwyzej waszych bliskich, z nimi dyskutujcie. Bo kto namawia - przeciez nie obcy ludzie na ulicy. Ludzie sie rodzili jak swiat swiatem, na tym polega podtrzymanie gatunku, wiec i tak beda rodzic dalej - takze bez waszego w tym udziału.

Gość kiedys powiedziałam babci
że nie chcę mieć dzieci to zaczęła wrzeszczeć że do zakonu mam iść w takim razie:o a matka ma standardowe argumenty-bo kto się mną zajmie na starość i że "trzeba mieć dzieci bo wszyscy mają" :o

Ale nie wszyscy sie nimi zajmują jak trzeba. Byc ojcem czy matką do żadna sztuka. Być dobrym ojcem i dobrą matką. To jest dopiero sztuka.

Gość Mam 35 lat i nie mam dzieci
dobrze mi z tym, nikt nie pytał się mnie na szczęście czy chcę mieć dzieci. Moja mama mówiła ,że mogę żyć jak chcę, - Po co ci mąż i dzieci- powiedziała - żyj jak chcesz , to twój wybór, miała rację. Jestem szczęśliwa, nie mam nic do dzieci, ale nigdy nie chciałam je mieć, nie ma nic w tym dziwnego, każdy ma prawo żyć jak chce, pomagam moim rodzicom w wielu sprawach, ja nie boję się samotności, od dziecka lubiłam być sama, tak zostało.

Gość dolaczam bo ja tez
nie chcę i nie będę mieć dzieci. Głównie, myślę, dlatego, że jestem z rodziny wielodzietnej, najstarsza. Nie miałam normalnego dzieciństwa, odchowywałam dzieci swojej matki. O dzieciach wiem wszystko, mam wprawę w pielęgnacji niemowląt i dzieci jak stąd na Alaskę. Po co? I tak nie będę mieć swoich. Wreszcie mam możliwość, żeby zacząć żyć. Mam 26lat, męża. Nie będziemy mieć dzieci. Argumenty typu "kto się tobą zajmie" doprowadzają mnie do mdłości :o ja nie zamierzam zajmować się swoimi rodzicami. Przez całe życie byłam służącą. A jeżeli ktoś myśli, że w domach starości żyją ludzie bezdzietni, widać nigdy nie liznął kultury Zachodu..

Gość Zgadzam się z tobą...
Nie każdy musi mieć dzieci, mam spokój święty i cieszę się zwykłym życiem.

Gość koteczka80
Czesc Dziewczyny ! Jak sie ciesze, ze jest nas wiecej ! Tez nie chce miec dziecka, nie teraz, pozniej. Mam 29 lat. Bardzo mnie denerwuje i nienawidze polskiego durnego gadania - cioc, babc i innych ludzi. Niestety w tym kraju ludzie lubia ingerowac w czyjas prywatnosc, mowic co dobr , a co zle. W moim wieku - stara panna! Nie ma dziecka - egoistka ! Nienawidze tego. Raz odpowiedzialam ''przemilo'' na pytanie odnosnie mojej sytuacji zyciowej i chyba juz mnie nie beda pytac :) P.S. Obecnie mieszkam za granica i nigdy od nikogo nie uslyszalam pytania czy mam meza, czy mam dziecko, jesli nie, to czemu ...

Gość crazy horse2
To kup sobie kota.

Gość koteczka80
A ty konia !

Gość koteczko
Masz rację niektóre babcie i ciocie są głupie .Nie jesteś egoistką, masz prawo żyć jak chcesz, też jestem panną i jest mi z tym dobrze. Dla mnie jest najważniejsze moje życie i robić coś dla siebie. Nie obchodzi mnie co ludzie o tym myślą, bo to nie jest ich sprawa.