Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 zastanawiaj膮ca si臋

oczyszczanie kwasami owocowymi - przy cerze t艂ustej i mocno zanieczyszczonej.

Polecane posty

Go艣膰 namasha12
kwas salicylowy mia艂am ostatnio w salonie Laime w Krakowie i si臋 bardzo mocno 艂uszcze, czekam teraz na kolejny zabieg, podoibno im sie bardziej ta twarz z艂uszczy tym lepiej bedzie, zobaczymy

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
ja z kolei robi艂am w 艁odzi w http://www.one-med.pl/ :) Badzo fajna pani, a zabieg 艣wietny, po kilku takich po moim tr膮dziku nie ma ani sladu ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A mi akurat kosmetyczka bardziej poleca艂a mikrodermabrazj臋, 偶e to bardziej pomaga... tutaj jet wi臋cej info o tym zabiegu jakbys byla ciekawa: http://medicor.krakow.pl/zabiegi/medycyna-estetyczna/mikrodermabrazja-diamentowa/ . Nie mam por贸wnania, bo kwas贸w nie stosowa艂am,ale jesli chodzi o mikro to u mnie po kilku zabiegach efekt juz byl bardzo fajny :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ambasadorka Purles w Poznaniu
Jestem Ambasadork臋 Acid Peels Purles. Testowa艂am kwasy Purles S-peel i F-Peel na wielu osobach z r贸偶nymi problemami skornymi. Z czystym sumieniem potwierdzam ich 100% skuteczno艣膰. S-Peel bardzo dobrze sprawdza sie u osob z problemem tr膮dzikowym. Kwas salicylowy ze wzgl臋du na swoje w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne i antyseptyczne przyspiesza proces gojenia wyprysk贸w i podra偶nie艅. Doskonale oczyszcza sk贸r臋 z zask贸rnik贸w oraz zmniejsza 艂ojotok, pozostawiaj膮c sk贸r臋 mi臋kk膮, matow膮 i bez niedoskona艂o艣ci. F-Peel daj***ardzo dobre efekty odm艂adzaj膮ce. Kwas ferulowy, na kt贸rym bazuje peeling, to silny antyoksydant uznany za jedn膮 z najefektywniejszych substancji pomagaj膮cych zachowa膰 m艂odo艣膰 sk贸ry. Jest sprzymierze艅cem w walce z up艂ywem czasu i starzenia. Peeling ma zwi臋kszon膮 zdolno艣膰 penetracji nask贸rka dzi臋ki zawartej floretynie. Dodatkowo kwas mlekowy, wzbogacaj膮cy mieszank臋, nawil偶a i stymuluje syntez臋 ceramid贸w, zapewniaj膮c prawid艂ow膮 ochron臋 sk贸ry. Po zabiegu powierzchnia sk贸ry wyr贸wnuje si臋, 艂agodniej膮 rysy twarzy, a cera odzyskuje blask. W przypadku przebarwie艅 doskonale radzi sobie S-peel w po艂膮czeniu z F-peel. Klientki s膮 bardzo zadowolone, bo widz膮 efekty ju偶 po pierwszym zabiegu. Zapisuj膮 si臋 na kolejne zabiegi oraz polecaj膮 znajomym :) Polecam Beauty Premium Pozna艅

Udost臋pnij ten post

Osobi艣cie uwa偶am, 偶e warto podda膰 si臋 zabiegom z kwasami. Dla wzmocnienia efekt贸w mo偶na po艂膮czy膰 je z mikrodermabrazj膮. Sama mam sk贸r臋 mieszan膮 na kt贸rej okresowo pojawia si臋 tr膮dzik. Niedawno mia艂am okazje wypr贸bowa膰 kwasy marki Purles S-peel ( mieszanka kwasu salicylowego, pirogronowego i retinolu). Zalet膮 tego zabiegu jest to 偶e sk贸ra wygl膮da 艂adnie, zdrowo, a wszelkie krosty i zask贸rniki staja si臋 mniej widoczne. Sk贸ra moze si臋 delikatnie 艂uszczy膰 ale jesli jest dobrze nawil偶ana kremem to jest to minimalne. Ponadto dodam, 偶e S-peel20% jest roztworem alkoholowym niewymagaj膮cym neutralizacji- po prostu odparowuje ze sk贸ry, a co za tym idzie nie trzeba si臋 stresowa膰, 偶e kosmetyczka spali Ci sk贸r臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
witam, ja polecam S-Peel 20% z Purlesa osob膮 z cer膮 problematyczn膮, ju偶 po 3-4 zabiegach wida膰 du偶膮 popraw臋. Bogaty sk艂ad tego preparaty pozwala na uzyskanie znacznej zmiany na wielu p艂aszczyznach- mniejsze wydzielanie sebum, zmniejszenie ilo艣ci wyprysk贸w, zw臋偶enie por贸w, sp艂ycenie blizn potr膮dzikowych. Natomiast dla Pa艅 kt贸re borykaj膮 si臋 ze zmarszczkami, przebarwieniami, ten zabieg r贸wnie偶 艣wietnie si臋 spisze gdy偶 retinol poprzez dzia艂anie z艂uszczaj膮ce 艣wietnie wyr贸wnuje koloryt i powierzchni臋 sk贸ry. Dodatkowo spe艂nia rol臋 witaminy A(witamina m艂odo艣ci) kt贸rej z wiekiem nam brakuje. F peel to swietny kwas odswierzaj膮cy, nie powoduje luszczenia i chroni skore przed dzialaniem promienic UV. Bardzo dobrze sprawdza si臋 jako zabieg uzupe艂niaj膮cy inne terapie lub jako przygotowanie do wielu zabieg贸w pielegnacyjnych. nie podraznia ani nie szczypie. Gabinet Kosmetologii Estetycznej Podomedic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dziewczyny. Wczoraj by艂am po raz pierwszy raz na zabiegu kwasami. Lecz臋 g艂贸wnie przebarwienia. Kosmetyczka na艂o偶y艂a mi tylko jaki艣 preparat na twarz i to by艂o wszystko. Musia艂am tam chwilk臋 pole偶e膰. Czy Wasze zabiegi te偶 tak wygl膮daj膮??? Zap艂aci艂am za to 350 z艂 . Niby ma to teraz zacz膮膰 dzia艂a膰, szczypa膰, piec, schodzi膰 sk贸ra. Jednak samym zabiegiem jestem zaskoczona, liczy艂am na co艣 wi臋cej... Napiszcie prosz臋 czy u Was tez to tak wygl膮da?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A co by艣 jeszcze chcia艂a? Skoro to zabieg, po kt贸rym masz sie intensywnie zluszczac to nie zabieg relaksuj膮cy z maseczkami i masazem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰Ala
Ja juz robie 4 raz ( chodz臋 co tydzie艅) teraz mam i艣膰 przedostani raz za 2 tyg .. Powiem tak mam cer臋 t艂usta mieszana , sie膰 sk艂onna do wyprysk贸w .wiec posz艂am do dermatolog ktora ma zak艂ad kosmetyczny , i chcia艂am sie zapisac na mikrodermabrazje (no to robi艂am wcze艣niej i by艂am w sumie tez zadowolona ale nie u niej tylko w normalny gabinecie kosmetycznym)Ale powiedzia艂a 偶ebym najlepiej (po obejrzeniu skory)zrobi艂a peeling z kwas贸w owocowych seria 5-6 razy , wiec zapisa艂am sie i- pierwszy raz zgadzam sie to piecze ale da sie wytrzyma膰 minut臋 lub dwie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
HANNA SZCZERBA Uwaga !!! Przestrzegam wszystkich przed t膮 osob膮!!! 殴le wype艂ni艂a dolin臋 艂ez, czego skutkiem jest efekt Tyndalla. Jeszcze sama musia艂am ja u艣wiadomi膰. Pocz膮tkowo deklarowa艂a, 偶e mnie nie zostawi i napewno pomo偶e. W ramach rekompensaty wykona艂a mezoterapi臋 powiek i na tym jej pomoc si臋 sko艅czy艂a. Jak jej napisa艂am, 偶e boli mnie oko i by膰 mo偶e potrzebna mi pomoc- ju偶 nie odpisa艂a. Nast臋pnego dnia nie odebra艂a telefonu. Kiedy jej napisa艂am, 偶e oczekuj臋 rekompensaty- zerwa艂a kontakt... Zabieg kosztowa艂 mnie 850z艂. Naprawa jej b艂臋du ju偶 prawie 5000z艂 i ko艅ca nie wida膰. Przestrzegam wszystkich!!! UWAGA ZERO ETYKI. Szkodzi i nie udziela pomocy swoim ofiarom. Wszystkim zainteresowanym s艂u偶臋 dokumentacj膮 foto, sms oraz bilingami na dow贸d tego, 偶e ta pani ma zero moralno艣ci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Fantastycznym rozwi膮zaniem dla wielu problem贸w sk贸ry mo偶e by膰 zabieg Enzymacid, kt贸ry jest alternatyw膮 dla pilingu medycznego. Jest to zabieg dermokosmetyczny, a jego regularne wykonywanie w widoczny spos贸b poprawi stan sk贸ry, usuwaj膮c wszelkie niedoskona艂o艣ci z jej powierzchni. Zabieg stworzony zosta艂 przez francusk膮 mark臋 Ericson Laboratoire.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
/ja si臋 po prostu oczyszczam od 艣rodka, owocami, warzywami i sokami ;) st膮d dostaj臋 diety http://terapiasokami.pl/ i cera si臋 od razu poprawi艂a ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 babunia 12
Mam 64 lata.Chcia艂am poprawi膰 owal twarz po przez stosowanie kwas贸w.Troch臋 za ma艂o poczyta艂am przed p贸j艣ciem do kosmetyczki.Kosmetyczka nie wiele mi powiedzia艂a na temat kwas贸w,kt贸rych mi zastosowa艂a.Sk贸ra po dw贸ch dniach by艂a fatalna,powyskakiwa艂y,zask贸rniki i wodne pryszcze.Zadzwoni艂am do niej, uspokoi艂a mnie i kaza艂a dwa razy posmarowa膰 sterydem.Po 10 dniach cera by艂a pi臋kna,jednolita i delikatna jak u ma艂ego dziecka.Teraz kupi艂am tonik z kwasami po kt贸rych twarz te偶 piecze przez 10 minut.Nak艂adam neutralizator i po 10 minutach zmywam wod膮.Potem nak艂adam krem z niskocz膮steczkowym kwasem hialurynowym i i mas艂em Shea i linolin膮.Zastanawiam si臋 czy zastosowa膰 jeszcze kwasy.Widz臋 du偶膮 popraw臋 cera 艂adna i zmarszczki si臋 zmniejszy艂y.Kole偶anki zauwa偶y艂y popraw臋 cho膰 nic im nie m贸wi艂am o tych zabiegach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arkanik
ja chodzi艂am na zabiegi do beauty center J贸zef贸w, dok艂adnie to si臋 nazywa艂o czysta cera i na prawd臋 po kilku wizytach usun臋艂am wszystkie niedoskona艂o艣ci, sk贸ra zmieni艂a si臋 mocno w dotyku, sama dalej stosuj臋 kremy i maseczki - p贸ki co sk贸r臋 utrzymuj臋 w na prawd臋 dobrym stanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 suseue
Dziewczyny, kwasy sa jak najbardziej skuteczne i bezpieczne dla cery tlustej z wypryskami. Ja nie jestem kosmetyczka a sama robie sobie zabiegi kwasami juz dlugi czas i skora jest rewelacyjna. Moja kosmetyczka polecila mi kwasy i dala mi wskazowki jak wykonac zabieg samemu. Zadna filozofia. Buteleczke o wadze 7g z kwasem najlepiej owocowym, bo jest slaby, mozna kupic w sklepie internetowym za 17 zl. Starcza na wiele aplikacji (10-15) czyli za aplikacje placicie jakies 1-2 zl, wiec wyobrazcie sobie teraz jak doja z was kosmetyczki biorac 80! Na poczatkach przygody z kwasami najlepiej rozcienczac z woda, zeby stezenie bylo bezpieczne dla skory, polecam w proporcjach pol na pol (7 kropel kwasu i 7 kropel wody). Tlustym kremem posmarowac okolice oczu i ust zeby nie podraznic ich kwasem. To bylo przygotowanie, teraz sam zabieg. Rozcienczony kwas aplikujemy na twarz opuszkami palcow omijajac szerokim lukiem usta i oczy. Po 7 minutach zmywamy twarz BARDZO DOKLADNIE za pomoca nasaczonego woda wacika, a po wyschnieciu twarzy nakladamy tlusty krem ( ja mam bambino z tlenkiem cynku z dzialu dla niemowlat ). KONIEC! Zabieg powtarzamy systematycznie co jakies 2 tugodnie i mamy twarz jak pupa niemowlaka. Trzeba poobserwowac skore w trakcie i po zabiegu i na tej podstawie stwierdzac jakich proporcji uzywac, bo jak wiadomo kazda skora ma inne potrzeby. Potem moga to byc proporcje 3/4 jesli pol na pol byl dla waszej skory za slaby, a po jakims czasie kiedy nabierze sie wprawy mozna pomyslec nad kupnem kwasu glikolowego, ktory jest mocniejszym kwasem. Pamietajcie przy tym wszystkim zeby nie przesadzac z czasem ani stezeniem, te zabiegi sa niepozorne ale jesli nie zachowacie zdrowego rozsadku mozecie nabawic sie powaznych poparzen skory. Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 noneeczka
Peelingi s膮 naprawd臋 fajne. Ja si臋 podda艂am zabiegowi w klinice Borczyka w Katowicach i widz臋, 偶e efekt jest po prostu bardzo, bardzo fajny. Jednak sk贸ra twarzy zupe艂nie inaczej wygl膮da, a ja lepiej si臋 czuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lagros
Hej. W temacie kwas贸w mikrodermabrazji i kawitacji. Mam 33 lata drobne zmarszczki cer臋 mega wra偶liw膮 i do tego mieszan膮 , do kosmetyczki chodz臋 ok 2 razy w miesi膮cu. Mikrodermabrazja jest ok, ale jest to zabieg delikatny ale efekt贸w wybitnych po tym nie ma, to samo z kawitacj膮, chocia偶 regularnie robiona pomaga w utrzymaniu 艂adnej cery bez wyprysk贸w i zaskorniakow.Ja zwykle robie kwasy poniewa偶 mam cer臋 wra偶liwa jak juz wspomina艂am moja kosmetyczka u偶ywa kwasu migda艂owego. Cera reaguje cudownie. Przez pare dni sie 艂uszczy, jest napi臋ta i podra偶niona ale po paru dniach jest pi臋kna. Wczoraj mia艂am kolejny zabieg niby tym samym kwasem ale niestety mam delikatne poparzenia pod oczami. Mam nadzieje ze wszystko sie pi臋knie zagoi ale powiem szczerze ze mam ma艂ego stracha. Chodz臋 do tej samej osoby , kt贸ra zna moja cer臋 i u偶ywam tych samych 艣rodk贸w a cera zareagowa艂a inaczej. Wida膰 mimo wszystko trzeba z kwasami uwa偶a膰. Ale powiem tak, na pewno je jeszcze zrobi臋, bo efekty sa mega. Cera promienna rozja艣niona zmarszki sp艂ycone pory czyste 艣ci膮gni臋te przebarwienia mniej widoczne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam. Ja bardzo d艂ugo m臋czy艂am si臋 z wypryskami na twarzy. Na pocz膮tku by艂am u dermatologa. Dosta艂am wtedy ma艣膰 EPIDUO- bardzo pomog艂a, na jaki艣 czas by艂 spok贸j. Ale tego lata wysyp wr贸ci艂 i nawet ma艣膰 by艂a bezskuteczna, co rusz pojawia艂y si臋 nowe krosty. Zadzwoni艂am wtedy do znajomej kosmetyczki i um贸wi艂am si臋 na zabieg. Po pierwsze dowiedzia艂am si臋, 偶e wcale nie mam t艂ustej sk贸ry jak mysla艂am tylko wra偶liw膮- wi臋c odstawi艂am kosmetyki do t艂ustej cery bo nimi tylko robi艂am sobie krzywd臋. Na pocz膮tek doradzi艂a mi mikrodermabrazj臋- sk贸ra by艂a zaczerwieniona, w ten sam dzie艅 nie mog艂am moczy膰, malowa膰. Zabrania si臋 r贸wnie偶 p贸偶niej wystawia膰 na s艂o艅ce. Zaleci艂a mi stosowa膰 krem BAMBINO i 偶adnych innych kosmetyk贸w oraz nie dotyka膰 sk贸ry palcami, nie drapa膰 krost!!! Nast臋pne zabiegi to by艂y kwasy (艂膮cznie 4 w odst臋pie 2 tyg). Na pocz膮tku sk贸ra nadal by艂a czerwona, krosty wyskakiwa艂y ale dlatego 偶e sk贸ra si臋 oczyszcza艂a. Po 3 i 4 zabiegu wyskakiwa艂y ju偶 sporadycznie. Teraz mam super cer臋, wypryski mnie nie m臋cz膮, raz na jaki艣 czas tylko jaki艣 ma艂y pryszczyk przed okresem. Za ka偶dy zabieg zap艂aci艂am 120 z艂 wie膰 troch臋 ale warto, naprawd臋 polecam!! ;) pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

witam , ja w tamtym tyg by艂am na mikrodermobrazji poniewa偶 3 lata temu by艂am na manualnym oczyszczaniu twarzy i 藕le to moja buzia znios艂a postanowi艂am teraz i艣膰 na mikrodermobrazje . powiem tak przez pierwsze cztery dni schodzi艂a mi sk贸ra w tych miejscach gdzie troszk臋 bardziej by艂a ona oczyszczana ale teraz jest super min膮艂 ju偶 ponad tydz a ja ju偶 widze efekty mam buzie g艂adk膮 nie to co wcze艣niej pe艂no krost i zask贸rnik贸w za dwa tyg mam zacz膮膰 stosowa膰 w domu kwasy kt贸re kupi艂am u kosmetyczki za 140 z艂... widzia艂a moj膮 buzie i mi poleci艂a troch臋 czyta艂am na ten temat w internecie i mam nadzieje ze nie bede 偶a艂owa艂a.... pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Najlepszy zabieg oczyszczaj膮cy jaki mia艂am robiony to PCA SKIN DETOX ameryka艅skimi kosmetykami. To mieszanka kwasow i czego艣 jeszcze, efekt niesamowity, g艂adka buzia i bez zask贸rnikow i co najwa偶niejsze zero b贸lu. Polecam zabiegi w salonie Beauty Premium w Poznaniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Iza8912
ja bylam na kwasach u mojej kosmetyczki (znaczy chodze ciagle w sezonie) dla mnie zosta艂 zaproponowany kwas laktobionowy (z racji na podraznenia jaki mialam na skorze - mam dosc delikatna), efekt jest i to calkiem calkiem, a korzystam z uslug tego salonu na terenie warszawy http://www.uroknatury.pl/warszawa-srodmiescie/zabieg/pielegnacja-twarzy/kwas-laktobionowy-naczynka-podraznienie-skory.html

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kole偶anka poleci艂a mi Instytut Imeiaa. Maj膮 bardzo dobre zabiegi. Profesjonali艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Najlepszym kwasem w przypadku tr膮dziku (nawet zapalnego) jest SALIPEEL LIC. Dzia艂a 艣ci膮gaj膮co, przeciwzapalnie i z艂uszczaj膮co. Co najwa偶niejsze nie podra偶nia sk贸ry tylko 艂agodzi wszelkie stany zapalne- grudki, krosty. Oczywi艣cie najwa偶niejsze jest wskazanie przyczyny wyst臋powania tr膮dziku, poniewa偶 bez tego tr膮dzik b臋dzie ci膮gle nawraca艂. Stosuj膮c kwasy nale偶y bezwzgl臋dnie chroni膰 sk贸r臋 przed s艂o艅cem. Tr膮dzik jest chorob膮 przewlek艂膮 wi臋c konieczne jest profesjonalne podej艣cie i zaplanowanie terapii. Polecam Klinik臋 Dermatologiczn膮 Dr Legrand w Krakowie, gdzie przeprowadzaj膮 konsultacje dermatologiczne i zabiegi kwasami medycznymi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Oczyszczanie kwasem ferulowym jest ca艂kiem ok dla suchej i zm臋czonej cery. Delikatnie j膮 pobudza do 偶ycia, nie ma ju偶 problemu z suchymi sk贸rkami. Powtarzam go co jaki艣 czas w Esthetic SPA.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marina1972
Mam kole偶anki kt贸re kwasy stosuj膮, osobi艣cie preferuj臋 mniej inwazyjne rozwi膮zania, naturalne metody s膮 bezpieczniejsze i na d艂u偶sz膮 met臋 przynosz膮 lepsze efekty. Tu znalaz艂am fajny artyku艂 https://sklep.rawfoods.pl/pl/n/41

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwiakmb
mocne kwasy najlepiej zostawi膰 jako ostateczno艣膰 i odda膰 si臋 w r臋ce lekarza, mikrodramabrazja diamentowa niewskazana w przypadku stan贸w zapalnych. Og贸lnie z艂uszczanie agresywne sensu du偶ego nie ma bo nie potrzebujemy 艣ciera膰 nask贸rka, on i tak z roku na rok robi si臋 cie艅szy i pojawia si臋 wi臋cej zmarszczek. tak wi臋c sk贸r臋 obieramy delikatnie, mo偶na to robi膰 delikatnymi kwasami systematycznie w domu. osobi艣cie u偶ywam do tego peelingu environ lacm 1 i efekt jest doskona艂y. Bardzo dobrze jest nast臋pnie posmarowa膰 sk贸r臋 colostrum lub retinolem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja lubi臋 Retix c, to po艂膮czenie retinolu, wit. C i antyoksydant贸w, bardzo dobrze na mnie dzia艂a, wyg艂adza sk贸r臋, rozjasnia j膮, poprawia nawil偶enie i napi臋cie sk贸ry. Zabieg wykonuj臋 w gliwickim salonie http://www.tuttibeauty.pl/uslugi/kwasy-medyczne i bardzo jestem zadowolona, zar贸wno z efekt贸w zabiegu jak i z samego salonu - profesjonalnie, nowocze艣nie i mi艂a obs艂uga.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 UlkaPoPeelingu
Ja chodze na kwasy medyczne Medidermy do Rubinkiewicz Med Clinic w Krakowie przy Wroc艂awskiej. Bardzo polecam kwas Ferulac Peel Booster z retinolem to kwas w nanotechnologii ktory Pani kosmetolog naklada mi na twarz a ja zmywam go po 12godzinach. Powiem tak... luszczy sie jak piernik po kilku dniach ale moje przebarwienia sie mocno pojasnily a skora zluszczyla sie i odmlodzila. Polecam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hmm to bardzo powa偶na sprawa tu jest kilka wskaz贸wek, jak dba膰 o sk贸r臋. Mo偶e kto艣 znajdzie co艣 dla siebie https://www.facebook.com/Najlepsze-Internety-Wszech%C5%9Bwiat%C3%B3w-1997140570565829/?hc_ref=ARTBiqu38_hfXkSYddxWLcEKVkOxG1Si4nrE9lMf1ZIxHJ3YsIKtuaVLrAVRPT6o4EQ&fref=nf

Udost臋pnij ten post