Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dominika1980

Nadwaga a ciąża

Polecane posty

Gość Dominika1980

Witajcie :) Mam do Was pytanie. Od jakiegoś czasu ważę za dużo (i to sporo). Staram się z tym walczyć, ostatnio zrzuciłam 3 kg, ale jest to strasznie ciężkie :( Niedawno wyszłam za mąż i chcemy się z mężem starać o dzidziusia. Od miesiąca zażywam folik, ale na razie się zabezpieczamy, bo... no właśnie: jestem gruba. Czy grube kobiety mają jakieś problemy z zajściem w ciążę? Z donoszeniem jej? Czy nie jest tak, że po ciąży wyglądają już całkiem jak (przepraszam za wyrażenie) wieloryby? Bardzo chciałabym mieć dziecko i staram się schudnąć, ale boję się, że to długo potrwa, a ja już mam prawie 30 lat :(

tez jestem gruba. z zajsciem w 1 ciaze mialam problemy za to teraz udalo sie za pierwszym razem. z donoszeniem ciazy zadnych problemów nie mialam. Jasne ze w ciazy u osob z nadwaga moga wystapic jakies problemy ale tak samo u osob szczuplych wystepuja... generalnie trzeba pamietac zeby w ciazy nie przytyć za duzo i to chyba wszystko... a co do zrzucania po porodzie to ci dam znac za jakis czas jak to wyglada... :D

Gość dziewczyna w berecie
ja zawsze bylam raczej szczupla, w zeszlym roku duzo przytylam. zaszlam w ciaze wazac 73kg/168cm. teraz jestem w 36tc. owszem brzuch mi twardnieje od jakiegos czasu i biore leki rozkurczowe, ale z tego co wiem to bardzo wiele kobiet w ciazy je bierze, nie jestem wiec jakims odosobnionym przypadkiem.

moja siostra jest troszkę przy kości i jest w ciąży ale lekarka jej kazała trochę się odchudzić - ja nawet nie wiedziałam że w ciąży można się odchudzać;)

Gość Dominika1980
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi :) Pocieszyłyście mnie nieco ;) W takim razie ja jeszcze się poodchudzam, a we wrześniu zabieramy się do roboty ;)

Gość alke
to zalezy jesli jestes ogolnie zdrowa kobieta to nadwaga nie powinna byc przeszkoda - ja np. bylam szczupla(62 kg przy 165 cm) i bedac w ciazy przytylam 20!! -niestety dzidziusia stracilam :(( teraz mam spory bagaz po 1 ciazy (waze 78kg) i jeden lekarz mowil, zebym zrzucila przed kolejna ciaza a drugi u jakiego bylam, ze nie trzeba - jesli wyniki sa dobre, z drugiej strony widzi sie ile "duzych" kobiet rodzi zdrowe dzieci i wszystko jest ok, ale mysle ze to nie ma reguly i jak ma sie cos wydarzyc to i tak sie wydarzy :(( moja kuzynka otyła była w ciazy, miala nadcisnienie, arytmie a urodzila zdrowa dziewczynke...

Gość fiufiufiu33333
Dominika a ile dokładnie ważysz i ile masz wzrostu..bo wiesz to rożnica zasadnicza jak ktoś mówi jestem gruba bo waże 60 kg i mam 155 wzrostu a co innego jak się waży 90 przy 160.

Gość Dominika1980
No niestety jestem gruba. Mam 180 cm i ważę 95 kg :( Z arytmią też się borykam, niestety. Chociaż moja ginekolog nic mi nie mówiła na ten temat...

Gość DO alke
z całym szacunkiem dla Ciebie i bez złośliwości, ale ważąc 62 kg przy Twoim wzroście, to raczej nie byłaś szczupła. Twoja waga mieści się oczywiście w normie, ale nie sugeruje, że jesteś osobą szczupłą tylko o przeciętnej, normalnej budowie zaś wskaźnik BMI mówi, że Twoja idealna waga to 57 kg:) Bardzo mi przykro, że straciłaś dziecko:(

cześć dziewczyny ja też jestem gruba i urodziłam trójkę zdrowych dzieci co ciąża to przybywało mi kilogramów i nie ma reguły że jak się jest grubym to są różne problemy fakt miałam nadćiśnienie ale w drugiej ciąży była cukrzyca ciążowa a teraz niedawno urodziłam 3 dziecko nie miałm żadnych problemów. Do Mamani jaki znasz sposób na zbędne kilogramy możesz zdradzić???

Ja tez zaszlam w ciaze z nadwaga ( 79 kg/170cm) , urodzilam zdrowa coreczke i po ciazy mam 2 kg mniej :) Ale walczyc bede nadal i mam nadzieje, ze te kilogramy pojda w dol :) Nadwaga nie wyklucza posiadania zdrowego dziecka. Moja kolezanka ma moj wzrost i wazyla 95 kg przed ciaza, tez urodzila zdrowego chopczyka :)

dominika ja tez zaszłam w ciaze wazac az 83kg, nie powiem były problemy ale ciaze mam juz donoszona bo to 38tc .. mysle ze masz spora motywacje zeby schudnac..bo chcesz tego maluszka.. tak wiec trzymam kciuki !! na pewno sie uda !! dodam ze jak urodze cche zrzucic te zbedne kg.. bede miec kolejna motywacje, wyraz twarzy mojego m. jak mnie ujrzy w nowej kiecce :P:P:P

Gość alicjaaaaaaaaaaaa
Ja też przed ciążą miałam nadwagę.I nie miałam dużych problemów z zajściem.No początku bardzo źle ją znosiłam, wiecznie wymiotowałam,miałam mdłości i niezbyt dobrze się czułam.W sumie na początku ciąży dużo schudłam a i potem nie miałam zbytnio apetytu.Ale dziecko urodziło się z wagą 3300 a ja po ciąży ważyłam 6 kg mniej.Także dzięki ciąży schudłam a potem jeszcze kilka kilogramów,bo dziecko było alergiczne, ja karmiłam piersią i byłam na diecie.

Gość binimka
Dominisiu ja zaszlam w ciąże ważąc 96 kg przy wzroście 165, i niestety ale poród miałam dość ciężki mimo że w ciąży przytyłam tylko 13 kg. Do tego strasznie puchłam nogi miałam jak beczki i niemieścily mi sie w żadne buty. teraz jestem dokladnie rok po urodzeniu dziecka i waże 86 kg. Jaśli chcesz szczerej rady to jeśli możesz zrzuć przynajmniej z 10 kg zanim zajdziesz w ciaże teraz wiem ze to niejest wcale takie trudne, niejedz sytej kolacji tylko np płatki na chudym mleku , pol porcji obiadu, a śniadanie też nieza syte, i żadnych przekąsek, i słodyczy, mi sie nawet udalo niesłodzić kawy. Do tego troche ruchu i efekt murowany :). Pozdrawiam i tzrymam kciuki

Gość duza mama 88
Witam wszytskie duze mamy:) Tez jestem duza mama jestem w 2 ciazy, zaczelam ja z waga 88(166cm)specjalnie sie tym nieprzejmuje z pierwszym dzieckiem tez tyle mialalam na poczatku,przytylam 14 kg ogolnie nie mialam problemow z ciaza.Moj lekarz nic mi niepowiedzial odnosnie mojej wagi jedynie co swerdzil ze musze sie bardziej pilnowac z tym co jem. Staralam sie schudnac przed 2 ciaza ale jakos niewyszlo narazie moja waga waha sie miedzy 86-88 mam ciagle mdlosci. Dziewczyny glowa do gory my tez mozemy zostac szczesliwymi mamami jedynie co to musimy sie bardziej pilnowac(mam kolezanke ktora zaczynala z waga 85 i przytyla 40 kg ale jadla wszytsko bo stwierdzila ze w ciazy moze nadrobic cale zaleglosci jest teraz 2 ciazy zaczynala z waga 98 teraz jest w 5 miesiacu i przytyla 1kg ale sama stwierdzila ze sie pilnuje z jedzeniem je duzo warzyw owocow,nie che wygladac tak jak przy 1 ciazy) Trzymam kciuki :)

Gość Dominika1980
Jeszcze raz dziękuję za spostrzeżenia i porady. Mam nadzieję, że uda mi się urodzić zdrowego bobaska :)

Gość binimka
Dominika, trzymamy kciuki za szczęsliwy poród i zdrowe dziecie, Acha ja w ciąży też strasznie wymiotowałam tak do ok 20 tyg ale miałam jak to lekarz określił coś na zasadzie nietolerancji organizmu na płud, i w tym czsie schudlam z 10 kilo, ktore potem nadrobiłam, ale u ciebie w cale niemusi tak być. Trzymaj sie dzielnie.

Gość wróbelek 89
Cześć dziewczyny jestem z moim mężem już 7 lat od sylwestra staramy sie o dziecko moja przyjaciółka przeczytała jakis artykuł w gazecie ze otyłe kobiety mają problemy z zajsciem w ciąże gdyż mają zbyt dużo męskich hormonów czy to prawda ?? Ja waże około 90 kg. a mam 175 cm wzrostu , Jestem zdesperowana ne wiem czy mam szanse na dziecko mam juz mało czasu gdyż mam genetycznie raka piersi i im szybciej zajde w ciąże tym mniejsze prawdopodobieństwo ze zachoruje dodam tylko ze jak najszybciej [owinnam miec wyciete jajniki i jajowody profilaktycznie lekarz powiedział ze jak urodze dzieci (tyle co chcem) to musze sie zgłosic na ten zabieg , pomużcie nie wiem juz co mam robic :(

Gość ja chcę sie zacząć
starać o maluszka ale najpierw muszę zrzucić kilkanaście kg. Ważę ponad 80 przy dużo niższym wzroście. Z zajściem pewnie problemów by nie było, ale z własnego doświadczenia wiem co to znaczy 9 miesiąc i 100 kg wagi. Koszmarny ból, poocierane nogi, zadyszka. Nigdy w życiu. Musze schudnąć i dopiero wtedy do dzieła.

Gość wróbelek 89
Dzięki ale nei wiem czy to wystarczy ;(

Gość lenka a twój cię nie chce
To może trochę utyj :P albo Chłopa zmień a nie żale na forum wylewasz :P:D

ja nie wylewam zali kochana, mam męża, dzieci nie planujemy na razie i przynajmniej nie wstydzę sie pokazac w bikini....pozdro

Gość fwefwef
Akurat wczoraj zastanawiałam się jak sobie radzą w ciąży dziewczyny z nadwagą. Ja przed ciążą miałam niby-niedowagę i byłam w bardzo dobrej kondycji dzięki sportom i ogólnie aktywności fizycznej. I mimo to obecnie, w dziewiątym miesiącu, wciąż coś jest nie tak i czuję się po prostu źle, w tym z powodu ucisku dziecka w macicy na wnętrzności w jamie brzusznej, o kłopotliwości w zmianie pozycji z boku na bok czy obciążeniu aparatu ruchu nie wspominając... A na razie ważę 60 kg przy 160 wzrostu. To co by było gdybym była grubsza? Dlatego dobrze radzę, dla wydolności organizmu (a mówi się że ciąża to test na zdrowie kobiety), dla dziecka, jeśli tylko ma się wybór, lepiej przed ciążą zadbać o kondycję, w tym zrzucić zbędne kilogramy!

Gość dlatego własnie planuje
zrzucić bo wiem doskonale jak to jest w ciąży z nadwagą. I radze wszystkim kobietom, które myślą o stanie błogosławionym, żeby najpierw zrzuciły zbędne kg. Nie mówię tu o odchudzaniu się i dążeniu noszenia ubrań 34, ale schudnijcie tyle, żeby nie mieć nadwagi (BMI) a potem w ciąży jedząc zdrowo nie ma szans przytyć 30 kg. Po porodzie problem nadwagi będziecie miały z głowy, a tym samym i samopoczucie lepsze. Fajnie jest być zgrabną mamą.

Gość ja jak zaszłam w ciążę
ważyłam 68 kg przy 154 cm wzrostu. Przez całą ciążę czułam się rewelacyjnie, nie miałam żadnych nudności, wymiotów, itp. Pracowałam praktycznie do samego końca a w 6 miesiącu ciąży lecieliśmy z mężem na 2 tygodnie na Majorkę i zwiedziliśmy ją wzdłuż i wszerz. Poród trwał 5 godzin siłami natury bez żadnego znieczulenia. Po porodzie bardzo szybko do siebie doszłam, tak więc to nie jest reguła że jak ktoś jest szczupły to lepiej zniesie ciążę :)

Gość wróbelek 89
LENKA ja zaqstanawiam sie jak facet moze ruchac takie szczudły jak ty bo co to za przyjemnosc pchac sie miedzy gnaty a mój mąż mówi ze jak by chciał sie do żeber przytulac to by se kaloryfer kupił . a pozatym chude dziewczyny są na jedną noc a nie do wspólnego życia :)

Niestety, ale w większości same jesteśmy sobie winne, bo nadwaga wynika w dużej części przypadków z naszych przyzwyczajeń. Wiele kobiet po prostu nie odżywia się zbyt dobrze, duża ich część je wszystko to na co ma ochotę i efekty widać w postaci kilkunasto, a czasem nawet kilkudziesięcio kilogramowej nadwagi. Dieta jest bardzo ważna, zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla zdrowia naszych dzieci.

Gość gruba mamuśka
Ja zaszłam w ciążę ważąc 79kg przy wzroście 164cm. Ciąże miałam idealną, bardzo dobrze ją znosiłam, nie miałam nadciśnienia. Poród bez problemów. Rodziłam ważąc 89kg. Teraz ważę znowu 79kg, ale odchudzam się, bo źle się czuję z taką wagą.