Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wielkopolankaa jam ci

dziwni ludzi z dziwnego rejonu krakowa

Polecane posty

a dziwni bo dziwnie mowia niby to polacy a po polsku sie wyłowic nie ptrafia idac na dwór mowia ze ida na "pole: a gdy ida na pole mówia ze ida na "klase" na fasole szparagowa mówia szparagi ciekawe jak zatem nazywaj szparagi? moze fasolą? zamiast trzy mówia "czy" zamiast drzewo mówia "dżewo" kto sie z nimi dogada????

no tak no tak ale tu nie o gware mi chodzi

mozepowiesz mi jak nazywaja sie w karowskim szparagi 99wcale nie pytam o fasole ale o szparagi

Nie wiem... Nie jestem z Krakowa... Ale lubię i Kraków i Poznań... Ciebie - pozdrawiam! :)

Gość kowarta
w karakowskiem nie wiedza co to szparagi dla nich szparagami jest fasola hahahhahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh tepaki krakusy

Gość kowarta
nic nie mam tylko chciałabym wiedziec jak tam nazywaja sie szparagi?

Gość litijana
ja jestem z Krakowa zapomnialas jeszcze o se, fasola to szparagi

Gość kowarta
fasola to fasola a szpragi to juz zupełnie inne warzywo czy w y w krakowskim nie słyszeliscie o szpragach----o takich prawdziwych szpragach które wykopuje sie ziemi????

Gość litijana
nie slyszalam o takim warzywie

o rany co to jest gzik i ryczka? hahaha a niby jak się mówi na drzewo? na klase nie słyszałam i mówimy trzy a nie czy .. x_X

Gość litijana
kto zgadnie co to są: - flizy - fiakra -gajer -jarzyna -łor -nakastlik -pularysek -szlug -weka :D

Gość kowarta
wulgarna no nie wiedza

Gość kowarta
flizy top lytki ceramiczne mam rodzine koło kłaja to i troche znam ich "JEZYK"

Gość kowarta
dla krakusów szparagi to fasola szparagowa

jakoś ja mówie fasola szparagowa ;| chwile byłyscie w Krk i już wielkie bo coś tam usłyszały a to gówno prawda:D

ja tez mówię na fasolkę szparagową "szparagi" z lenistwa, nie z niewiedzy :O acha, nie jestem z Krakowa :classic_cool:

Gość Ciemnota nie szuka światła
nawet taka wielkopolska :-O

Gość mobidick
slązacy też są dobrzy u nich "byłem na dyskotece" to "byłem na dysku" :O

Ograniczone dzieci wciąż mają ten sam problem. Swiat/kraj nie chce być wszędzie taki sam, taki jak im się wydaje :-O

Gość lslsllslslslsl
Durne niedouczone dziewczę, pojęcia nie masz, o czym mówisz. Musisz mieć IQ poniżej normy, że takie topiki zakładasz. Szczególnie będąc z Wielkopolski, gdzie naleciałości regionalne są cztery razy silniejsze niż w Krakowie. Myśmy mieli autnomię i polski w szkołach, was niemczyli przez ponad sto lata i oto skutki: Ady - przecież Angryst - agrest Antrejka - przedpokój Bejmy - pieniądze Bimba - tramwaj Bana - pociąg Boba, myca - czapka Chichrać się - chichotać, śmiać się Chabas - mięso Ćpnąć - wyrzucić Fafoły - zanieczyszczenia, cząstki stałe w cieczy Garować - spać Galart - galareta z mięsa Gilejza - niezdara Gira - noga Ginol - drągal, wysoki chłopak Glapa - wrona Glanc - połysk Glazejki – skórzane rękawiczki Gymyla - śmietnik Gzik - twaróg ze śmietaną Hyćka - czarny bez Heklować - robić na szydełku Kabza - kieszeń Kalafa - twarz Kejter - pies Kintop - kino Kista - skrzynia Klamoty - kamienie Kluber , kluka - nos Klymki - cukierki Korbol - dynia Kociamber - kot Lajsnąć - sprawić sobie coś, kupić Leberka - wątrobianka Lyrać się - chwiać się Maryjanka - majeranek Młodzie - drożdże Nygus - leń Na szage - na ukos, na skróty Papcie - buty (domowe) Poruta - wstyd, kompromitacja Pyry - ziemniaki Plyndze - placki ziemniaczane Redyska - rzodkiewka Rychtyk - dobrze, oczywiście Rumpuć - potrawa jednogarnkowa, gęsta zupa jarzynowa Ryczka - stołeczek Szczun - chłopak Szneka - drożdżówka Świętojanki - porzeczki Świgać - rzucać Tytka - torba papierowa Wymarać - wyszukać Wymborek - wiadro Żybura - brudna, mętna ciecz I wyobraź sobię, że ja kupuję FASOLKĘ SZPARAGOWĄ.

Gość lslsllslslslsl
Po prostu skarbnica języka polskiego ta Wielkopolska, nie ma co. Charakterystyczne zwroty * A czemu? - Dlaczego? * A po czemu to? - Ile to kosztuje? * Ależ bez niczego! - Oczywiście! Rozumie się! * Biegać na łyżwach - jeździć na łyżwach * Co ja za to mogę? - Co ja jestem temu winien? * Co jest tej? - Co się dzieje? * Co to za jeden? - Kto to, kim on jest? * Dość to przyńdzie? - Ile to będzie kosztowało? * Elegant z Mosiny - odpowiednik "wystrojony jak cieć na Boże Ciało" * Junek z Buku - młody mężczyzna wystrojony w/g mody prowincjonalnej * Pierdoła z Gądek - plotkarz, roznosiciel wiadomości prowincjonalnych, przestarzałych i nieciekawych * Gdzie ja wszędzie nie byłem! - Gdzie ja nie byłem! * Kapelusz dobrze siedzi - Kapelusz ma dobry rozmiar, dobrze się trzyma * Nie przychodź mi tak głupio! - Nie docinaj mi! * Ile to uczyni? - Ile to będzie kosztowało? * Jaki on jest stary? - Ile on ma lat? * Jak ty do tego przyjdziesz? - Jak ty to zrobisz? * Ja na to nie wychodzę! - Ja do tego nie dążę! * Mam ból zęba - Ząb mnie boli * Mam głód - Jestem głodny * Mieć za sobą lanię - Skończyć szkołę * Musieć się uśmiać - Uśmiać się * Musieć z kimś wiele wystać - Musieć przez kogoś wiele znieść * Nie wiedziałem sobie rady - Czułem się nieswojo, ponuro * Obłożyć skibkę - na kromkę chleba (kromka=skibka) położyć obkład (czasem obłożenie) czyli plaster wędliny lub sera * Okno wygląda na ulicę - Okno jest od strony ulicy * Ona przychodzi mi taka znajoma - Ona wydaje mi się taka znajoma * Ona ci nic nie życzy - Ona ci źle życzy * Ona nie jest dziś do mówienia - Nie można z nią dziś rozmawiać * Ona stoi dobrze - Powodzi się jej dobrze * Ona została stać - Ona stanęła * Przepowiadać lekcję - powtarzać lekcję * Sprawić sobie śrubę - Upić się * Spuścić się na kogoś - Polegać na kimś * Stoi mi do dyspozycji - Mam to do dyspozycji, mogę tym zarządzać * To przyjdzie tu - To będzie tu * Coś wyszło - Coś skończyło się, uległo zniszczeniu * Trzymać sobie kogoś ciepło - Żyć z kimś w przyjaznych stosunkach * Tu dostaniesz kupić - Tu kupisz * Ty za to nie możesz - Nie jesteś temu winien * W gazecie stoi napisane - W gazecie jest napisane * Widzi mi się - Podoba mi się * Wuchta wiary - Sporo ludzi * Wygląda za niczym - Wygląda na coś bezwartościowego * Wystrojony jak do ośpic - ubrany z większą elegancją niż otoczenie (ośpice - blizna po szczepieniu ospy) * Zrobić łóżko - Pościelić łóżko * Zostać siedzieć w klasie - Siedzieć w klasie, repetować, powtarzać * Zmudzić czas - Zmarnować czas * Pyry - Ziemniaki

Najzabawniejsze, że to wszystko JEST skarbnicą języka polskiego tak samo jak zwroty z małopolski i ze Śląska itp. Przyjmij do swego ciasnego móżdżku, że to wszytko to jest Polska własnie.

daleko nie szukając przykład: "Spuścić się na kogoś - Polegać na kimś" to jest staropolszczyzna, którą znajdziesz u Sienkiewicza w Trylogii. Najpierw do książek a potem do krytykowania cudzego języka.

Gość lslsllslslslsl
Sienkiewicz Sienkiewiczem, ale "a po czemu to?" jest równie eleganckie jak "se". Słyszałaś, o mądra, takie pojęcie jak język literacki? Chłopok copka, kłeza i bez pole to tez skarbnica, tylko lepiej buzi nie otwieraj w towarzystwie, jak nie chcesz wywołać salwy śmiechu.

Gość lslsllslslslsl
Naleciałości gwarowe się wdzięcznym jeziorem osobliwości dla językoznawcy, wykształcony użytkownik języka powinien jednak mieć pojęcie czym się różni "węgiel" od "węgli" i "twaróg" od "gzika". Niektóre różnice regionalne należą do poprawnej polszczyzny i krakowskie "na pole" jest tego przykładem. Wykształcony krakowianin ma prawo powiedzieć że wychodzi na pole, tudzież na ciastko z żółtą budyniową masą powie "kremówka" a wysokie z różową masą "napoleonka" dokładnie odwrotnie niż warszawiak.