Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czysta wyborowa

castagnus ----moge wziasc na wlasna reke?

Polecane posty

Mam niestety nieregularne cykle trwajace srednio 32-40 dni. przy takiej dlugosci ciezko mi ustalic kiedy mam plodne dni. przeczytalam wiele pochlebnych informacji o castagnusie, ze pomaga uregulowac cykl i ulatwia zajscie w ciaze. Wiem, ze jest sprzedawany bez recepty. W zwiazku z tym pytanie moj jest czy moge go wziasc spokojnie na wlasna reke czy tez jednak powinnam poradzic sie lekarza?

Cykle 32-40 są cyklami regularnymi i każdy lekarz Ci o tym powie. regularność zamyka się w 10 dniach różnicy.Dni płodne ustala się na podstawie codziennych obserwacji, nie inaczej (czyt. dni płodnych się nie oblicza tylko wyznacza) i Castagnus niczego tu nie zmieni.Castagnus reguluje gospodarkę hormonalną JEŚLI są problemy hormonalne. Problemy hormonalne objawiają się np w nieregularności cykli, gdzie nieregularność nie tyczy się 32-40 dni ale bardziej 25 - 80 dni, o, takiej np różnicy. i warto wtedy zbadać hormony.Castagnusa nie zaleca się, gdy wszystkie hormony są ok bo może zaburzyć pracę zdrowo pracujących hormonów (np zbyt podwyższy progesteron).A w taki sposób pomaga zajść, jak wyżej wspomniałam, reguluje gospodarkę hormonalną. To żaden cudowny środek który spowoduje, że szybciej zajdziesz, jeśli wszystko z tobą ok. Nie.Zdecydowanie nie powinnaś brać Castagnusa na własną rękę. Wg mnie nawet nie ma w czym radzić się lekarza, bo wszystko jest ok.

To, że coś jest bez recepty NIE znaczy, że nie może zaszkodzić.pewne specyfiki mimo, że roślinne, są na konkretne schorzenie i branie ich bez przyczyny może wywołać efekty uboczne. Jak i w tym przypadku z resztą jest to WYRAŹNIE zaznaczone w ulotce Castagnusa.

Gość drrdhy
Ale na bolesne miesiączki można go stosować? to jest konkretna dolegliwość. I jeszcze zespół napięcia przedmiesiączkowego

A znasz powód bolesności miesiączek? Jak nie, to możesz na nie stosować nawet cukierki z eukaliptusem. Castagnus jest na regulację hormonów, jesli taka jest przyczyna bolesnych miesiączek to pomoże ale jesli nie znasz przyczyny, to nic ci nie da.

Zespół napięcia przedmiesiączkowego może być spowodowany podwyższonym progesteronem, Castagnus jeszcze bardziej ten poziom podwyższy. O TAKICH skutkach ubocznych pisałam.

Gość drrdhy
lekarz proponował mi tabletki antykoncepcyjne, ale nie chciałam, bo to hormony. a castagnus jest ziołowy. Słyszałam, że jest dobry.

Zbadaj sobie poziom progesteronu w fazie poowulacyjnej (około 7 dni przed terminem miesiączki, jak masz regularne) i sprawdź, czy progesteron nie jest w górnej granicy normy. Jak nie jest, to spokojnie możesz wziąć Castagnus w celu zmniejszenia PMS-u.

Gość drrdhy
Ale sama mam to zaproponować lekarzowi? Jak byłam ostatnio to nie dał mi zadnego skierowania

sama możesz zbadać, odpłatnielekarzowi też możesz zasugerować, że chcesz najpierw ziołowo, że nie chcesz hormonów, powinien dac ci skierowanie

Gość drrdhy
drogie sa takie badania? ale zinterpretować też będzie musiał lekarz, bo sama nie będe umiala...

badanie progesteronu? jak mam być szczera to niespecjalnie pamiętam, płaciłam chyba około 40 zł

Na wyniku będziesz miała podane normy. Inne dla fazy folikularnej, inne dla okołoowulacyjnej a inne dla lutealnej. Ciebie interesuje faza lutealna. Ważne, żeby wynik był pomiędzy dolną a górną normą fazy lutealnej. Tak w skrócie.

Gość drrdhy
OK, dzięki za pomoc

Gość jshbbdtefhiyugwv
nxvd

Gość PMS jak radzic
Pani w aptece poleciła mi castagnus na PMS. Ja ok 14 dni przed@ mam tak wielką bolesność piersi, że nie idzie wytrzymać. Czy zacząć brać czy iść wreszcie do gin? ale ten znów przepisze mi tabletki, a tych nie toleruje.