Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość glupia lusia

dni plodne a nieregularna miesiaczka

Polecane posty

Gość glupia lusia

jak w temacie od jakiegos czasu mam nieregularne miesiaczki.cykl trwa od28 do 40dni:( na 12.08 mam wizyte u ginekologa mam pytanie :jak to jest z dniami plodnymi w takiej syt? ostatnia miesiaczke mialam25.06-poczatek cyklu..i teraz czekam czekam czekam....

Gość glupia lusia
prosze o odpowiedz

Hej , idz do ginekologa aby wyregulowal Ci miesiaczke najpierw. Dni plodne zalezne sa od cyklu owulacyjnego, najczeciej mowi sie ze przypadaja na 6 dzien cyklu i trwaja okolo 2 dni. Wtwoim przypadku mozesz sie spodziewac dni plodnych w przedziale od 16 do 20 dnia cyklu ,ale uwaga. Czasami z zaburzeniami miesiaczkowania ida rownierz zaburzenia owulacji itak:owulacji mozesz niemeic wcale,lubmozesz miec japrzesunieta nawet na koneic cyklumiesiaczkowego ,lub na poczatek,wszystkojest mozliwe. Najlepiej jakby lekarz zrobil Ci dodatkowo usg i obejzal sobie jajniki, zapytaj czy widzi gdzies wzrastajacy pecherzyk ,owulacje lub slad po owulacji ..

I właśnie dlatego nie powinnaś wyliczać bo koleżanka wyżej nie ma racji.owulacja przypada na 10-16 dni przed miesiączką, czyli w cyklach 28mio dniowych będzie to od 12 do 18 dc a w cyklu 40to dniowym od 24 do 30 dc. oczywiście są jeszcze długości cyklu pomiędzy 28 a 40 dni dlatego przedział całości kiedy wystąpi owulacja w Twoich cyklach do od 12 do 30 dc.Pamiętaj, że dni płodne to nie tylko owulacja ale i 7 dni przed nią oraz doba po niej. Czyli niebezpieczny jest każdy stosunek od 5 do 31 dc.To tyle z wyliczanek. A teraz wyobraź sobie, że któryś z cykli postanawia mieć 50 dni a Ty współżyjesz w 35 dc. Ciąża jak malowana.Nie wyliczaj. jeśli już nie chcesz iść do lekarza w celu dobrania tabletek, czy używać prezerwatyw, to przynajmniej poczytaj o objawach płodności (śluz, temperatura).

Gość glupia lusia
ech to i tak bez sensu to wuliczanie bo ja czekam i czekam i cykl mi sie wydluza z kazdym dniem...wiem wiem wadium kilku dni do przodu i tylu...jej...zaloze sie ze w dzien wizyty i ginek dostane okres..k...mac:) dziekuje kobitki

Gość gość
DNI PŁODNYCH SIĘ NIE WYLICZA!!!

Gość gość
witam kobietki mam 24 lata ,ost mialam okres 28lipca ,trwa on 5 dni i 1 sierpnia w ost dzien okresu kochalam sie dwa razy z chlopakie bez zabezp i wytrysk byl dwa razy w srodku ,robilam test 3 razy pierwszy po 2 tyg negatywny drugi blada kreska i dzis negatywny ,okres mialam teraz dostac w poniedzialek tj,26 sierpien a dzien przed czyli w niedziele 25.08 byl wytrysk dalej do srodka ,okres mam nie regularny czasami 5 dni czasami nawet 2 tyg sie spoznia ,brzuch i pliecy mnie bola jak by sie zapowiadal okres .czy od niedzieli jak minelo 3 dni od zaplodnienia moge dostac jeszcze okres i byc w ciazy?prosze pomozcie

Gość gość
Rozumiem, że staracie się o dziecko?

Gość gość
tak,bardzo mi zalezy

Gość gość
A byłaś u lekarza w związku z tymi nieregularnymi okresami? Bo co innego jeśli okres jednorazowo opóźni się nawet o te 2 tyg., a co innego jeśli stale są aż tak nieregularne. Radziłabym się przebadań. Poza tym, jeśli chcesz celować ze współżyciem w dni płodne, to zacznij obserwować swój organizm w oparciu o np. metodę termiczno-objawową, bo pozwala to ustalić dni płodne i niepłodne nawet w przypadku nieregularnych cykli. Albo zaopatrz się w mikroskop owulacyjny.

Gość gość
W przypadku PCOS nawet metoda objawowo-termiczna nie daje dużego prawdopodobieństwa określenia dni płodnych. Jedynie monitoring cyklu.

Gość gość
Ale ona nigdzie nie napisała że ma PCOS. Napisałam też, że w pierwszej kolejności powinna się przebadać. Wiadomo, że w przypadku PCOS zajście w ciaze moze byc trudne (choć nie jest niemozliwe).

Gość gość
nie bylam nigdy u ginekologa ,nigdy nie mialam okresu w terminie ,zawsze to byly te 5 dni tydzien czasami dwa.w niedziele wspolzylam bylo w srodku skonczone a w poniedzialek mialam miec okres dzis jest sroda i nie mam ale bola plecy i brzuch ze chyba czuje ze dostane.ehhhh...myslalam ze bede moze miala dzidzie.:(

Gość gość
No chyba sobie żartujesz? Regularnie współżyjesz, masz problem z nieregularnymi miesiączkami, a w dodatku starasz się o dziecko i nigdy nie byłaś u ginekologa?!?!?!?! Nie mam w takim razie więcej pytań ani porad.

Gość gość
mierzylam teraz temp w pochwie rano 37 kresek teraz 37,5 kresek czy to normalna temp moze tak przed okresem mam ?

Gość gość
Nie ma czegoś takiego jak normalna temperatura. Temperaturę mierzy się tylko rano, przed wstaniem z łóżka, najpóźniej o 7, i po co najmniej 6 godzinach odpoczynku.

Gość gość
I termometrem wskazującym temperaturę do dwóch miejsc po przecinku.

Gość gość
hmmm...juz sama nie wiem .zobaczymy

Gość gość
dziekuje wam z calego serca ze mi pomagacie

Gość gość
jeszcze mam pytanko to juz by byl 4 tydzien ciazy jakbym zaszla w ostatni dzien okresu ,od dwoch dni nie powiem jest mi nie dobrze i teraz zapalilam papierosa myslalam ze pojde zwymiotowac, i do tego ten metaliczny smak w ustach,czuje tez jak bym miala goraczke mierzylam pod pacha i mialam 37hmmmm

Gość gość
Wygląda na to, że łapie Cię jakąś infekcja, pewnie górnych dróg oddechowych.

Gość gość
hmmmm.eehhhh pewnie i tak juz mnie trafia bo nie wiem co robic i myslec

Gość gość
A co do ciąży to jeśli byłby to 4. tydzień od stosunku, a nie od OM to każdy test wykaże ciążę. I zapisz się jak najszybciej do lekarza, żeby zdiagnozować przyczynę nieregularnych miesiączek. Chyba, że Ci nie zależy i nie chcesz nigdy mieć dzieci.

Gość gość
wiesz co masz racje i to wielka ,,, bo miesiaczki mam takie bolesne ze bez tabletek bym chyba umarła w pierwszy dzien a potrafie brac nawet 10 ibum forte dziennie .hmmm ..mam nadz ze bezplodna nie bede

Gość gość
masz racje ... bole w okresie mam takie bolesne ze bez ibum forte 10 tabl dziennie bym zwariowala , mam nadz ze bezplodna nie bede

Gość gość
masz racje ... bole w okresie mam takie bolesne ze bez ibum forte 10 tabl dziennie bym zwariowala , mam nadz ze bezplodna nie bede

Gość gość
Wytłumacz mi, jak to mozliwe, że nie byłaś jeszcze nigdy u ginekologa?

Gość gość
hej .nie wiem .jakos tak ,mam zazdrosnego chlopaka 9 lat tzn mialam bo zerwalam z nim, i on zawsze mowil czy fajnie bedzie ci jak pojdziesz i nigdy nie szlam ,teraz mam innego ,tez zerwal ,do dziecka sie przyzna ale nic wiecej i mam dola nie wiem moze jakos mi sie nie ukladalo nigdy o tym nie myslalam dlaczego nie bylam .pewnie myslalam ze to jest nie potrzebne .a powiedzcie jak wyglada pierwsza wizyta u ginekologa jak np bym byla w ciazy juz np 5 tydzien ,co mi powie i wogole ?