Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciąża

ciąża a zasiłek macierzyński, wychowawcze

Polecane posty

Gość Ciąża

witam zaszałam w ciąże, a za 2 miesiące kończy mi się umowa o pracę!Następna umowa jaką powinnam dostać, bedzie to już trzecia umowa w tej firmie, więc powinna być stała! Słyszłam,że pracodawca może przedłużyć ze względu na ciąże umowe do dnia porodu, tylko nie wiem czy tak jest przy 2 umowie czy przy 3 też tak może zrobić i czy wtedy należy mi się macierzyńskie i wychowawcze?

Gość też mnie to interesuje
bo mam drugą umowę, która skończy mi się, gdy już zacznę macierzyński. Wydaje mi się, że pracodawca trzecią umowę, którą wystawia ma obowiązek dać na czas nieokreślony a nie przedłużać ją, w Twoim przypadku do dnia porodu, bo byłaby to 3 umowa i kodeks wyraźnie to określa.

Pracodawca nie ma prawa Cię zwolnić w ciąży, chroniona jesteś od samego początku. Należy Ci się macierzyński - a czy należy się wychowawczy zależy, czy przedłuży Ci umowę poza termin macierzyńskiego. Wychowawczy jest bezpłatny, więc to i tak nie ma znaczenia.

Gość rffrgrjettrttt
niby powinien dać ci teraz umowę na czas nieokreślony ale wcale nie musi.Może powiedzieć,że wcale ci jej nie zamierzał dać, jeśli twoja ciąża będzie dla niego jakimś problemem.Ale ma obowiązek przedłużyć ci umowę do dnia porodu.

Gość jaskaaaaaaaaaa
zalezy na ile da ta umowe

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
wychowawczy nie jest bezpłatny, więc nie wypisuj bzdur.To zależy od zarobków.

Z prawnego punktu widzenia nie istnieje taka instytucja jak płatny urlop wychowawczy. Przebywając na urlopie możesz starać się o specjalny dodatek do zasiłku rodzinnego - tzw dodatek z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Obecnie wynosi on 400 zł. Najprościej rzecz biorąc dodatek przysługuje jeżeli jesteś uprawniona do zasiłku i pracodawca udzieli ci urlopu wychowawczego.Nie jest to tożsame z płatnym urlopem wychowawczym!

Gość też mnie to interesuje
zasadnicze pytanie jednak brzmi: czy kodeks pracy zobowiązuje pracodawcę do wystawienia umowy na czas nieokreślony, biorąc pod uwagę, iż będzie to trzecia umowa. Czy ciąża upoważnia go do tego, żeby złamać ten przepis i wystwaić trzecią umowę na czas określony (do momentu rozwiązania)?

Gość ludzie poczytajcie troche
przedluzona umowa w tym przypadku nie jest trzecią umową. Bez przesady. Nikt nie ma obowiązku zatrudniania pracownika, ktory mu nie pasuje.

Gość jezooo
Autorko,skoro jesteś w początkowej fazie ciąży,czy musisz mówić pracodawcy że jesteś w ciąży??Za 2 miesiące np jakbyś była w 3-4 miesiącu to może nie będzie aż tak widać a byś może dostała umowę na nieokreślony. Ja o tym myślę,ale ja myślę o planowanej ciąży.Umowa mi się kończy w marcu,a zamierzam zajść w ciążę w grudniu:).No i w marcu powinien mi przedłużyć umowę...Po mnie nie pozna raczej że zaszłam bo dzieli nas ok 500km,a w firmie siedzę sama.

Nie ma obowiązku informowania pracodawcy o ciąży ale jest to w dobrym tonie (pracodawca będzie musiał znaleźc zastępstwo na okres macierzyńskiego, potem być może i wychowawczego, o zwolnieniach różnego typu nie wspominając).

Gość dddddddddd
przedłużenie umowy do dnia porodu jest automatyczne i nie jest traktowane jako kolejna umowa.Miałaś dwie i teraz ta druga przedłuży ci sie do dnia porodu i potem koniec.Chyba,że pracodawca zawrze z tobą porozumienie i podpiszecie kolejną umowę---tym razem będzie na czas nieokreślony.Pracodawca może,ale nie musi podpisać tą umowę.Przeważnie tego nie robią.Jeśli nie zawrzecie trzeciej umowy przysługuje ci zasiłek macierzyńki i koniec.Wychowawczy nie

Gość jezooo
Racja. Tylko ja np jestem w takiej sytuacji,że znając moją firmę i tak po macierzyńskim jakbym wróciła to już nie mam po co,pewnie mnie zaraz zwolnią.Znam 2 dziewczyny w firmie które zaszły w ciążę i już nie wróciły.

Gość nic nie mow
nie informuj szefa do czasu podpisania umowy.

Gość jezooo
jestem za🖐️

Może nie informować, to i tak niczego nie zmieni. Umowę na czas nieokreślony można w każdej chwili rozwiązać, obustronnie, czyli jeśli szef dojdzie do wniosku, że celowo zwlekała z informacją a dodatkowo jest szef świnia - to rozwiąże umowę zaraz po powrocie z macierzyńskiego.

Gość jezooo
no i pewnie tak najczęściej jest,że potem pod byle pretekstem rozwiążą umowę.Tylko pytanie w którym miesiącu ciąży jest teraz autorka,bo jeśli w 3-cim,to za 2 miesiące będzie widać to na bank:)

Gość a wtedy szef moze uzyc
argumentu,ze nie ma juz do niej zaufania, bo go oszukała i rozwiązać umowe. Ale tak to jest jak się jest zbyt zachłannym.

Gość jezooo
u mnie i tak rozwiąże,więc na to nie patrzę:PJak bym miała patrzeć żeby tylko mnie w firmie utrzymali,to nigdy bym się na ciążę nie zdecydowała.Zresztą już za bardzo nie chcę tam pracować,wiadomo lepiej mieć taką pracę i szukać innej,ale ja chcę w końcu być w ciąży.

Gość ciąża
a wieć tak jestem dopiero w 3 tygodniu ciąży, ale nie mogę czekać 2 miesięcy , ponieważ pracuje w Domu Pomocy Społecznej gdzie trzeba dźwigać pacjętów, mieszkańców , a jak wiadomo może to zagrozić ciąży, moje koleżanki z pracy po miesiącu szły już na chorobowe do końca ciąży! I ja chyba też tak zrobie, w końcu dziecko jest najważniejsze.. Czyli może pracodawca przedłużyć mi umowę tylko do dnia porodu, ale co wtedy z macierzyńskim? należy mi się czy nie?

Gość kreski
Witam:)Mam problem.Moja pierwsza umowa o prca trwała od październiaka do grudnia 2008 r.Pod koniec listopada dowiedziałam się,że jestem w ciąży i w grudniu przedłużono Mi umowę do dnia porodu,poniewaz minął juz 12 tydzien ciązy.Czy pracodawca ma prawo podpisać ze Mna trzecią umowe ???abym mogła dostać wychowawcze??

Gość aneczka-staraczka
pewnie że ma takie prawo :) ale nie stety nie obowiązek.