Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytającaaaaaa

Do informatyków/ znających się na wirusch itp... Wirusy, spyware itp...

Polecane posty

Gość Pytającaaaaaa

http://www.bankfotek.pl/image/114641.jpeg Kurde weszłam dzisja w linka na kafe i ściągnęłam wirusa chyba. Nie jestem pewna, bo nie dawno ściągnęłam Spyware Terminator i on wykrył przy otwieraniu strony okienko podobne do tego drugiego na zdjęciu. Kliknęłam na blokuj, bo myslałam, że accept to akceptowanie wejścia na stronę z ewenutualnym ściągnięceiem wirusa/spyware. ale okazło się że i tak mam wirusa (I to chyba nie jednego) na pulpicie mi się wyświetla takie coś jak na obrazku 1. Nie ejstem pewna, ale chyba wykry któryś program antywirusowy (Bo mam jeszcze ad aware wersja 1.06 (stara, ale w tych nowych za bardzo nie mogłam się połapać a ta jest prosta w obsłudze) pliki szpegujące i trzeba instalować antywirus... Ale po co , skoro ja już mam dwa a tamte nic nie wykryły. ZMieniłam tapetę pulpitu, wyłączyłam komputer, włączyłam od nowa i nadal ten żółto - niebieski obraz mam. o co w tym chodzi bo juz sama nie wiem. Czy mój komputer ma tyle wirusów, że aż świruje? A jeszcze co do obrazka 2 to co mam kliknąć? Bo sądzę, że to jest plik szpiegujący, który chce coś w moim komputerze zmienić i powinnam go zabblokować, ale pewności nie mam, bo z drugiej strony może to być zezwolenie na usunięcie tego wirusa... już sama nie wiem, bo za pierwszym razem kliknęłam na blokuj a to okienko znowu wyskoczyło.... Bardzo prosze o pomoc w tych sprawach i jesli masz czas to opisaniu ich i wyjaśnieniu, a także co mam zrobić. A I MOŻESZ POLECIĆ JAKIEŚ DAARMOWE PROGRAMY Z LICENCJĄ FREEWARE ALBO JAKĄS INNĄ DARMOWĄ, KTÓRE MOŻNA Z NETA ŚCIĄGNĄĆ? CHODZI MI O SPYWARE ALE TAKŻE I O WIRUSY. SZUKAŁAM W NECIE, ALE PO POBRANIU TEGO OSTATNIEGO WIRUSA, NABRAŁAM WIĘCEJ OSTROZNOŚCI CO DO WYŚWIETLANYCH W INTERNECIE STRON I POBIERANYCH PLIKÓW, DLATEGO PROSZĘ O RADY...

Gość Pytającaaaaaa
ale miu chodzi o darmowe programy antywirusowe, które można pobrać z neta. jakich uzywacie?????

Gość kljklll
Dobry darmowy a-v AVG, użyj też SpywareDoctor. Wywalisz tym z kompa wszelkie świństwo

Gość ziamaks
ja mam noda nie narzekam

Gość Pytającaaaaaa
upppppp

Gość Pytającaaaaaa
Właśnie się pobiera, choć troszkę z tym zchodiz bo mi komp powoli chodzi, bo mam poro plików i net też nie najszybszy.

Gość Pytającaaaaaa
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2 Scan saved at 22:17:20, on 2008-08-06 Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600) MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180) Boot mode: Normal Running processes: C:\WINDOWS\System32\smss.exe C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe C:\WINDOWS\system32\services.exe C:\WINDOWS\system32\lsass.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedul2.exe C:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe C:\WINDOWS\Explorer.EXE C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedhlp.exe C:\Program Files\Winamp\winampa.exe C:\Program Files\Java\jre1.6.0_07\bin\jusched.exe C:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorShield.exe C:\WINDOWS\system32\lphcgt6j0e1al.exe C:\Program Files\Free Download Manager\fdm.exe C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe C:\Program Files\Winamp Remote\bin\OrbTray.exe C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe C:\Program Files\Kalendarz XP\Kalendarz.exe C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe C:\Program Files\Skype\Plugin Manager\skypePM.exe C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe C:\PROGRA~1\Crawler\Toolbar\CToolbar.exe R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Bar = http://www.crawler.com/search/dispatcher.aspx?tp=aus&qkw=%s&tbid=60327 R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/ R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,SearchAssistant = http://www.crawler.com/search/ie.aspx?tb_id=60327 R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,CustomizeSearch = http://dnl.crawler.com/support/sa_customize.aspx?TbId=60327 R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = http://www.crawler.com/search/ie.aspx?tb_id=60327 R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch = http://dnl.crawler.com/support/sa_customize.aspx?TbId=60327 R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza R3 - URLSearchHook: (no name) - {1CB20BF0-BBAE-40A7-93F4-6435FF3D0411} - C:\PROGRA~1\Crawler\Toolbar\ctbr.dll O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll O2 - BHO: (no name) - {080EBEBB-A4DB-455A-92C5-368493B0B4CB} - C:\WINDOWS\system32\appmg.dll O2 - BHO: (no name) - {1CB20BF0-BBAE-40A7-93F4-6435FF3D0411} - C:\PROGRA~1\Crawler\Toolbar\ctbr.dll O2 - BHO: Skype add-on (mastermind) - {22BF413B-C6D2-4d91-82A9-A0F997BA588C} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\SkypeIEPlugin.dll O2 - BHO: Winamp Toolbar BHO - {25CEE8EC-5730-41bc-8B58-22DDC8AB8C20} - C:\Program Files\Winamp Toolbar\winamptb.dll O2 - BHO: UrlHelper Class - {74322BF9-DF26-493f-B0DA-6D2FC5E6429E} - C:\Program Files\BearShare Applications\BearShare MediaBar\BearShareIEHelper.dll (file missing) O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_07\bin\ssv.dll O3 - Toolbar: Winamp Toolbar - {EBF2BA02-9094-4c5a-858B-BB198F3D8DE2} - C:\Program Files\Winamp Toolbar\winamptb.dll O3 - Toolbar: Pasek &Crawler - {4B3803EA-5230-4DC3-A7FC-33638F3D3542} - C:\PROGRA~1\Crawler\Toolbar\ctbr.dll O4 - HKLM\..\Run: [Acronis Scheduler2 Service] "C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedhlp.exe" O4 - HKLM\..\Run: "C:\Program Files\Winamp\winampa.exe" O4 - HKLM\..\Run: "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_07\bin\jusched.exe" O4 - HKLM\..\Run: "C:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorShield.exe" O4 - HKLM\..\Run: C:\WINDOWS\system32\lphcgt6j0e1al.exe O4 - HKCU\..\Run: [Free Download Manager] C:\Program Files\Free Download Manager\fdm.exe -autorun O4 - HKCU\..\Run: "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background O4 - HKCU\..\Run: "C:\Program Files\Winamp Remote\bin\OrbTray.exe" /background O4 - HKCU\..\Run: "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" /nosplash /minimized O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA') O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA') O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM') O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'Default user') O4 - Global Startup: Kalendarz XP.lnk = C:\Program Files\Kalendarz XP\Kalendarz.exe O8 - Extra context menu item: &Winamp Toolbar Search - C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Winamp Toolbar\ieToolbar\resources\en-US\local\search.html O8 - Extra context menu item: Crawler Search - tbr:iemenu O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000 O8 - Extra context menu item: Pobierz stronę WEB z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dlpage.htm O8 - Extra context menu item: Pobierz wszystko z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dlall.htm O8 - Extra context menu item: Pobierz z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dllink.htm O8 - Extra context menu item: Pobierz zaznaczenie z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dlselected.htm O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_07\bin\ssv.dll O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_07\bin\ssv.dll O9 - Extra button: Skype - {77BF5300-1474-4EC7-9980-D32B190E9B07} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\SkypeIEPlugin.dll O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} (Java Runtime Environment 1.6.0) - http://javadl.sun.com/webapps/download/AutoDL?BundleId=23100 O16 - DPF: {E8F628B5-259A-4734-97EE-BA914D7BE941} (Driver Agent ActiveX Control) - http://driveragent.com/files/driveragent.cab O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{D480C35F-8A83-4406-B094-3F0E6BF73F0C}: NameServer = 194.204.152.34,194.204.159.1 O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\SKYPE4~1.DLL O18 - Protocol: tbr - {4D25FB7A-8902-4291-960E-9ADA051CFBBF} - C:\PROGRA~1\Crawler\Toolbar\ctbr.dll O23 - Service: Acronis Scheduler2 Service (AcrSch2Svc) - Acronis - C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedul2.exe O23 - Service: Spyware Terminator Realtime Shield Service (sp_rssrv) - Crawler.com - C:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe -- End of file - 7115 bytes

Gość Pytającaaaaaa
Wybutny informatyk - jesteś jeszcze??? o mam teraz robić? bo ja ne chce usuwać wszystkich programów bo nikeóre są mi potrzebne. Winiampa i Bearshare usunę bo już ich ni używam. a te pozostałe to co to są i je tez musze usunąć? Prosze odpisz jeśli jesteś

Gość spyware terminator
jest do usunięcia !!! ten program jest "syfem" ...

Gość Pytającaaaaaa
kurde co mam z tym zrobic????????

Gość Pytającaaaaaa
Spyware terminator syfem - ???????????????? tzn. że jest niepotrzebny, nic nie daje i tylkomijesce zajmuje, czy że jest wirusem??? Miałaś/eś ten program że tak twierdzisz??? Bo zytałam na różynch forach, ze podobno skuteczy. Ale juz sama nie wiem.

Gość spyware terminator
jeśli się da, odinstalować, i zainstalować inne ZAUFANE ! np. spybot S&D log możesz sprawdzić sama (ale nie wierz do końca - nie wszystko wykrywa poprawnie) http://www.hijackthis.de/ albo, o ile pamiętam, jest możliwość analizy online z "przycisku" programu Do sprawdzenia (wg mnie niepotrzebne chyba) wszystko z crawler. com (chyba od ST własnie - podejrzane dla mnie) Free Download manager potrzebny ci ? Bera share to "szpieg" - jesli masz jeszcze ... ? lphcgt6j0e1al.exe ?

Gość Pytającaaaaaa
Część z tego już skasowałam i zostały mi tylko Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2 Scan saved at 22:56:50, on 2008-08-06 Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600) MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180) Boot mode: Normal Running processes: C:\WINDOWS\System32\smss.exe C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe C:\WINDOWS\system32\services.exe C:\WINDOWS\system32\lsass.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedul2.exe C:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe C:\WINDOWS\Explorer.EXE C:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorShield.exe C:\Program Files\Free Download Manager\fdm.exe C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe C:\Program Files\Kalendarz XP\Kalendarz.exe C:\Program Files\Skype\Plugin Manager\skypePM.exe C:\PROGRA~1\Crawler\Toolbar\CToolbar.exe C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/ O2 - BHO: Skype add-on (mastermind) - {22BF413B-C6D2-4d91-82A9-A0F997BA588C} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\SkypeIEPlugin.dll O4 - HKLM\..\Run: "C:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorShield.exe" O4 - HKCU\..\Run: [Free Download Manager] C:\Program Files\Free Download Manager\fdm.exe -autorun O4 - HKCU\..\Run: "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" /nosplash /minimized O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA') O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA') O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM') O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'Default user') O4 - Global Startup: Kalendarz XP.lnk = C:\Program Files\Kalendarz XP\Kalendarz.exe O8 - Extra context menu item: &Winamp Toolbar Search - C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Winamp Toolbar\ieToolbar\resources\en-US\local\search.html O8 - Extra context menu item: Crawler Search - tbr:iemenu O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000 O8 - Extra context menu item: Pobierz stronę WEB z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dlpage.htm O8 - Extra context menu item: Pobierz wszystko z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dlall.htm O8 - Extra context menu item: Pobierz z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dllink.htm O8 - Extra context menu item: Pobierz zaznaczenie z Free Download Manager - file://C:\Program Files\Free Download Manager\dlselected.htm O9 - Extra button: Skype - {77BF5300-1474-4EC7-9980-D32B190E9B07} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\SkypeIEPlugin.dll O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\SKYPE4~1.DLL O23 - Service: Acronis Scheduler2 Service (AcrSch2Svc) - Acronis - C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedul2.exe O23 - Service: Spyware Terminator Realtime Shield Service (sp_rssrv) - Crawler.com - C:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe -- End of file - 3697 bytes A tego nie chce mi się gdzie indziej wrzucać ani nie wiem gdzie.

Gość spyware terminator
Najprawdopodobniej to SYF niestety :( Jeśli nie odinstalowałaś nic z Acronis i używasz ich softu, to absolutnie NIE Usuwaj, jak wyżej pisano !!! Toolbarów masz w ogóle dużo ...

Gość Pytającaaaaaa
Ale jak zaznacze to ze skype i windows menager to usunie tylko pliki szpiegujące czy cały program? o ze skypa to tylko do wideokonferencji właściwie, ale przez menagera ściągam z wrzuty muzuke i nie chce go kasować.

Gość Pytającaaaaaa
informatyk - czyli mam skasować wszystko? Ponawiam pytnie - czy jak pokasuję te pliki to skasuję tylko te pliki szpiegujące czy całe programy??