Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Haaszimotka

H A S H I M O T O - Badania po roku i tylko TSH? A gdzie F1 i F2?????

Polecane posty

Gość Haaszimotka

od 2 lat choruje na HASHIMOTO. Biore Euthyrox 50. Od roku nie robilam badan, wiec postanowilam sprawdzic, jak sie mam.Ostatnio czesto zdarza mi sie, ze mi slabo, jestem b nerwowa, drazliwa, sama klotnie rozpoczynam.Mysle, ze to moze byc wina moich hormonow. Lekarka dala mi skierowanie tylko na badanie TSH.A gdzie F1 I F2????? Przeciez to tez jest wazne!!!!!!!! samo tsh nic nie da (tak czytalam ). Jesli ktos sie orientuje- jak ma wygladac sytuacja, czy lekarz powinien zrobic badania tez na F1 I F2? Czy moze ja sie myle, i TSH wystarczy?????????

Gość a co to jest
H A S H I M O T O? i jakie masz objawy??

Gość Haaszimotka
Ta chorobe STWIERDZONO (bo teraz patrzac z boku, ta choroba zaczela sie w podstawowce) 2 lata temu. OBJAWY HASHIMOTO: - brak sił (np. w fazie, w ktorej stwierdzono mi chorobe mialam problemy z wstaniem z lozka, nie moglam utrzymac sie w tramwaju, autobusie, musialam siedziec, w pracy (dorabialam jako kelnerka- widzialam ,ze szybciej sie mecze od innych). - ciagle mi bylo /i jest zimno (moj przyjaciel to: termos,ktory jest ze mna ciagle, kaloryfer w zimie, skarpety caly rok podczas spania) - ciagle chce mi sie pic, pije non stop i nie potrafie ugasic pragnienia - czuje, jakbym miala "gulke" w gardle i nie potrafie sie jej pozbyc - wlosy suche, matowe, sucha skora - problemy z zapamietywaniem (cud, ze skonczylam studia w tym stanie:P) - NERWOWOSC! Czesto nieuzasadniona, wyszukiwanie problemow, brak cierpliwosci, agresja - u mnie jeszcze dodatkowo przylaczyla sie niedokrwistosc zlosliwa - lekarz powiedzial ,ze sa trudnosci z zajsciem w ciaze majac ta chorobe, ale jest to mozliwe, aby byc mama (ale nie jest to tak latwo)

Gość a stosuje sie
jakąs diete przy tej chorobie hashimoto?

Gość też chora
po pierwsze przy takich chorobach należy być pod stałą kontrolą lekarza co 4 miesiące wizyty i przy okazji badania powinno sie robić!(a nie raz na rok) Po drugie to są guzki więc należy zrobić sobie USG, Po trzecie TSH, FT4 i moim zdaniem to wystarczy.....

Gość do też chora
hashimoto to są guzki? zawsze przy hashimoto wyste[uja guzki??

Gość Haaszimotka
do tez chora . Oczywiscie chodzilo mi o FT4. do objawow zapomnialam dopisac: ROZTRZEPANA!

Gość Haaszimotka
Kurcze, ale ja serio chce byc przyjmowana regularnie, tylko jesli mam co kilka miesiecy, zapominam o dacie! terminy sa odlegle. No a druga sprawa- wiem ,ze trzeba regularnie kontrolowac, ale bylam za granica na studiach, i odpuscilam sobie.

Gość Haaszimotka
no ale do jasnej anielci-dlaczego lekarka tego nie zrobila? w ogole bylam u lekarza 1 go kontaktu i tam m.inn byly wyniki krwi na TSH. Wynik: 1.8883 uIU/ml

Gość a hashimoto to są guzki
???zawsze przy tej chorobie sa guzki?

Gość Haaszimotka
ja nic o guzkach nie wiem. Jedynie to, co wiem, to fakt, ze wole sie powieksza.

Gość a hashimoto to są guzki
to masz tylko powiekszone wole?

Gość Haaszimotka
ja nie wiem jak z tym wolem jest. u mnie narazie jest wszystko w porzadku. Czasem trzeba operowac to wole, ale operacja to operacja:/

Gość Haaszimotka
ta twoja kolezanka ma szczescie, ze ma ciebie.Nie wiem jak u niej sprawa wyglada z zachowywaniem sie (np.zapominalstwo, brak cierpliwosci, NERWOWOSC) ale ja musze stwierdzic, ze nielicznym moim znajomym udaje sie znosic te moje zachowania.Nawet jak wczesniej nie wiedzialam co jest przyczyna, to niektorzy mysleli, ze jestem niewychowana i arogancka, i stronili ode mnie:( Teraz w miare staram sie kontrolowac siebie, ale nie jest latwo. Robie przyslowiowe z igły widły.

Gość Haaszimotka
kilka dni temu mialam robione badanie krwi na ogolny stan zdrowia (kilka wpisow powyzej). Dzis odebralam wynik badania krwi na TSH i wyszedl 5.44 uIU/ml. Nie rozumiem wczesniejszego zapisu (1.888). Mam tez skierowanie na USG tarczycy.Zobaczymy co to bedzie. O guzkach sie nie pytalam lekarza.Nie odpowiem ci na to pytanie, bo sie nie znam.

Gość Haaszimotka
podnosze:)

Gość Haaszimotka
hejka! Podnoszę topik, moze ktoś się orientuje w tych wynikach. Nie wiem czy to prawda, ale podobno u ludzi z choroba hashimoto latwiej jest miec depresje. Ktos wie moze dlaczego?

Gość ejbisi
Cześć, u mnie też stwierdzono Hashimoto, a potem u mojej mamy... Mama miała chorobe nie leczoną przez wiele lat az w koncu trafila do szpitala w krytycznym stanie :( Wyniki krwi miala nawet kilkaset razy gorsze niz norma! Tarczyca ma wpływ na cały organizm, rzucila jej sie m.in. na serce. Na szczescie juz jest dobrze, mama bierze leki i sie w miare ok czuje... Natomiast ja mam niby hashimoto ale robie badania tsh raz na pół roku i caly czas poziom hormonow mam w normie. Czy powinnam zrobic jeszcze jakies dodatkowe badania? Zaniepokoily mnie te objawy ktore wymienilas, bo czesc z nich pokrywa sie z moimi... - Bardzo często nie mam siły na nic, czuje sie jak "flak" i to nie jest lenistwo tylko taki jakby brak energii do zycia :( - mam duze problemy z pamiecią, tez mi to utrudnia studiowanie i w ogole funkcjonowanie - czesto sie denerwuje bez powodu - mam zimne dlonie i stopy praktycznie caly czas - zawsze mialam przetłuszczona skore a teraz mam jednoczescie przetłuszczajaca sie i sucha Nie wiem, moze przesadzam, w koncu ilosc hormonow mam w normie. Myslicie jednak ze powyzsze objawy (przede wszystkim martwia mnie problemy z pamiecia) moga byc spowodowane hashimoto?

Gość Haaszimotka
mysle, ze tak. U mnie byly klopoty z pamiecia.Myslalam ze to przez "glupote" (niezbyt dobrze szla mi matma). No a co do klopotow z sercem-mialam kilkanascie dni temu przypadek, ze moj puls wynosil 30. Na nast dzien lekarz- i jakies obnizenia serca byly. Tez sie nasluchalam , ze bylam ze jestem leniwa. Musze 2x wiecej wysilku wlozyc w to ,co osoby "normalne" robia (typu-chodzenie, bieganie, jakis wysik fizyczny, myslenie).

Gość ejbisi
Straszne :( Jak dotąd nie wpadłam na to, że przyczyna moich dziwnych objawow moze byc tarczyca skoro mialam wszystkie badania okej. Czy lekarstwo coś Ci pomaga na te objawy? Ja nie wiem o co chodzi z tym F1 i F2 ale moja mama chodzi raz na kilka miesiecy do endokrynologa i on jej kaze robic tylko TSH. Nic juz z tego nie rozumiem. Buu ja chce miec dobra pamiec :( studiuje filologie... to jak ja ją skoncze? :(

Gość ejbisi
Na stronach o hashimoto pisza tez o jakichs ft4 i ft4.

Gość Haaszimotka
jak ja skonczylam studia (nawet i bylam na wymianie) to i tobie sie uda!tylko nie poddawac sie, bo musimy miec dobre wyksztalcenie, zeby juz fizycznie nie robic. A co do tabletek-mam zwiekszona dawke euthyroxu z 50 na 75.Co do ewentualnej poprawy mojego zdrowia- hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...w MIARE ZYJE. chociaz czasem jest nie ciekawie. Tabletki NIGDY nie przywroca nam stanu sprzed choroby, natomiast w jakims tam stopniu pozwalaja egzystowac.

Gość aska77777555
s

Gość aska777775557777
hej, moim zdaniem jesli beirzecie leki, a wasze wyniki sa w normie to troche dramtuzujecie z tymi objawami, ja tez mam Hashimoto i studiuje medycyne, wiec wyobrazcie sobie, ile musze zapamietywac rzeczy na codzien, moja kolezanka z grupy z learskiego tez ma Hasimoto i jest jedna z nalepszych studentek;) Jedna rzecza, ktora mi doskwiera i mysle, ze tego powodem jest hashi to zapominanie słow, czasem takich prostych, i to sie dzieje, gdy mowie, ale jak pisze to juz pamietam:p Moim zdaniem odpowiednia dawka leku powinna sprawiac, ze objawy ustepuja, poniewaz przeciez te hormony, ktorych roganizm nie moze wyprodukowac przez hashi sa dostarczane organizmowi w formie tabletek, wiec nie wiem czemu macie nadal jakies objawy.

Gość ja też z hashimoto
Ja mam hashimoto jak Wy, ale mam wrażenie, że trochę usprawiedliwiacie się chorobą. Mi chorobę wykryto jakieś 3 lata temu w bardzo wczesnym stadium i właściwie przypadkiem, tsh miałam zawsze w normie, dopiero przy okazji usg piersi pani dr zrobiła mi też usg tarczycy i wyszły guzki, więc od razu do endo i bardzie szczegółowe badania, zwłaszcza przeciwciała, które wyszły oczywiście powyżej normy. A tsh 2,5 (norma do 4,0). Od tej pory co 4 miesiące mniej więcej jestem u endo, od maja 2009 biorę euthyrox 25, poza tym selen. Jedyne co mi doskwiera to częsta senność, ale wtedy wystarczy się wziąć do jakiejś konkretnej roboty (np. umyć podłogi) i senność mija jak sen złoty... Nigdy nie miałam problemów z pamięcią, koncentracją czy zmęczeniem nadmiernym. Jedynie ta senność, któa od zawsze dopada mnie ok. 14 ;) W skrajnych przypadkach po prostu kładę się na pół godziny.

Gość ja też z hashimoto
Aha, zapomniałam napisać, że mi lekarz za każdym razem zleca tsh i na zmianę albo ft3 i ft4 albo przeciwciała. Usg robię raz do roku mniej więcej.

Gość gość
Mam haschimoto....i pesymizm oraz agresje. Marze aby zabic bylego ziecia Johna S. i zeby ta menda gnila w piachu. Dlatego zrywam sie w nocy i jestem agresywny. Kto mi pomoze? Zona sie stara ale to ja chyba przeroslo