Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

złooo...

Nie mogę jeść, dlaczego?

Polecane posty

Od pewnego czasu mam problemy z jedzeniem. Nie chcę jeść. Nie dlatego, że jestem gruba (mam kilka kg niedowagi, przy wzroście 169 ważę zaledwie 46 kg) ani nie dlatego, że mam anoreksję, bo zrobiłabym wszystko by choć trochę przytyć. Po prostu nie chcę. Czasami rano, jeszcze przed śniadaniem chce mi się wymiotować. Kiedy jem, wystarczy mi kilka kęsów i już czuję, że tyle i nic więcej. Po chwili wiadomo, czuje głód ale nie chce iść do głupiej lodówki która znajduje się kilka metrów ode mnie by sobie coś zrobić. Od niedawna mam zawroty głowy, bardzo często gdy wstaję z łóżka, kanapy, krzesła kręci mi sie w głowie. Nie wiem co mi jest. Czy coś takiego trzeba leczyć?

ja tez tak mam wczoraj np rano o 5:00 zjadlam banana bo na 6:00 do pracy o 10:00 salatke z owocow, pomarancza, jablko, banan i grejpfrut o 15:00 maly obiad i to wszystko.. dzis rano sie zmusilam do sniadania bo wiem ze trzeba zjesc nie mam ochoty od kilku dni jesc i tez nie przez to ze chce schudnac, bo nie chce, schudlam ostatnio duzo, i to mi starczy:) ale nie mam zawrtow glowy na szczescie

a bylas u lekarza z tym? bo u mnie az tak zle nie jest ja po prostu mniej jem, zaczelam pracowac wiec nie ma co chwile bieganiny do lodowki i kanapeczka z tym czy tamtym

Gość aaa-nka
przykro mi - wg mnie masz już objawy anoreksji (jadłowstręt) i anemii

Ale anoreksja to niechęć do jedzenia spowodowana poczuciem, że jest się grubym itp. A ja wiem że mam niedowagę! po prostu straciłam siły na jedzenie... Kiedyś schudłam pod wpływem stresu ok 4 kg... Teraz tez nie mam lekko i może to dlatego znów mam problemy... Ale wtedy aż tak źle nie było, że wywalałam jedzenie i nie mogłam się z łóżka podnieść bez zawrotu głowy:(

Gość aaa-nka
Idź do lekarza rodzinnego, zrób morfologię krwi, a może to początek depresji (wtedy też brak apetytu)?

Gość krab mniam mniam
Anoreksja dotyczy nie tylko osób, które się odchudzają! Są inne powody... lepiej idź do lekarza...

złooo ja nie jem kiedy mam stres, najcześciej w okolicach sesji, jak próbuję coś zjeść to mi rośnie w ustach, mogę cały dzień na jednej kanapce przeżyć, a jedzenie w ogóle nei sprawia mi radości... co innego teraz, jak są wakacje, zero stresów, wcinam że aż miło:classic_cool:

Gość głodny ale tylko wieczorem
Witam, mam 18 lat, mam odpowiednia wagę, i mam problem z porannym jedzeniem. Mianowicie budzę się tak ok 8 rano i nie mam ochoty na jedzenie. Potrafię nie jeść nawet do godziny 15, 16. Moje posiłki zaczynaja sie dopiero wieczorem, najczęściej najadam sie przed samym snem, wiem ze to nie zdrowe. Słabe śniadanie powoduje ze, jestem slaby rankiem, nie moge sie intensywnie skupić. Może jest jakiś sposób(dieta), który pomoże mi w jedznieniu większych śniadań.

Gość glodny ale tylko wieczorem
Przez ostatnie wakacje pracowalem jakies 6 tygodni(praca fizyczna), rano parząc na lodowkę od razy robilem sie glodny, nie wiem czemu ale mój problem moze lezeć w podśwadomości, organizm sam sobie dobiera czy potrzbebuje dzisaj wiecej energii. Chcialbym jednak to zminic gdyż wiem, ze rano jestem zbyt slaby zeby sie skupic w szkole, moze jest jakiś sposób zeby oszukać organizm i zmotywować go do apetytu. Dziękuje za odpisanie poprzedniego listu:)

Gość tak jest sposób
Jeżeli objadasz się na noc, to jest normalne, że rano nie masz apetytu. Układ trawienny w nocy odpoczywa i nie trawi. Rady dla ciebie: obiad musi być bardziej pożywny, kolację staraj się zjeść najpóźniej 2 godziny przed snem, jeżeli potem będziesz jeszcze głodny to zjedz banana lub jakiś inny owoc Rano wstań 15 min. wcześniej niż zwykle, wypij pół szklanki ciepłej wody z miodem i cytryną, żeby obudzić żołądek, postaraj się zjeść cokolwiek, nawet jakby to miało być pół suchej bułki. Koniecznie zjedz drugie śniadanie. Po pewnym czasie wszystko ci się ureguluje.

Gość ande
zlooo tak to moze swiadczyc o stresie ktory ci teraz towarzyszy lub towarzyszyl... mam ten sam problem . nie jestes sama. niek ci nikt nie wmawia ze masz anoreksje. to stres! nawet nie wiecie jak stres moze uprzykrzyc zycie, sama kiedys przeszlam cos strasznego w moim zyciu i jesc nie moge do dzis! przezywam horror z tego powodu. wybierz sie do neurologa, moze on cos poradzi, to moze byc nerwica.

Gość Naaaatalka
Siemka wszystkim. od małego byłam ''niejadkiem '' i do tej pory mi to zostało. Ale ostatnio jest coraz gorzej. Nienawidzę jeść, i to nie dlatego że czuje się gruba, po prostu nic mi nie smakuje i nie mogę sie przemóc. Wczoraj np. zjadłam 2 małe kebaby i wieczorem nie umiałam usnąć, czułam się pełna, ten niesmak w buzi był obrzydliwy. Przez to że ostatnio mam kilka problemów jeszcze gorzej jest. Wychodzę z domu o 11 zjem jednego hamburgera w Mc i starcza mi to na cały dzień, do tego jeszcze coca-cola. Potem mama zmusza mnie do jedzenia. nie raz było tak że płakałam nad talerzem zupy

Gość zlo całkiem możliwe że to prze
z pogode ja tez mam jadłowstręt gdy są upały.

Gość ale do lekarza idź jak
najbardziej najwyżej pośle Cę na morfologie, zrób ob i będziesz wiedziała czy może coś Ci jest. Wiele niegroźnych chorób objawia się właśnie brakiem apetytu.

idz do lekarza się poradzić. Moga to być problemy żoładkowe albo coś innego jak na moje oko.

Gość Naaaatalka
Jak byłam młodsza strasznie bolała mnie głowa i też nie jadłam. mama zaprowadziła mnie do lekarza ale nic nie wykryli. może to tylko to że nic mi nie smakuje ?

a jaka dietę stosujecie mac donalda czyli dużo tłusto mięso i słotko czy wegetariańska

Gość Martailol
Nie wiem dlaczego...ale od 2 dni...nie śpię..(tylko 6 godzin spałam w ciągu 2 dni)..nie jem.Rano wstaje nie jem..nie mam ochoty na jedzenie..jem tylko kolacje..o 19.00 ale to jakas mała kanapeczka czy coś..Tak piję tylko soki,herbatę itp.Co mam zrobić.!?Pomocy.!Jestem szczupła..i jeszcze teraz jak schudne to zostaną po mnie same kosci!

Gość gość
U mnie było to samo , okazało się ze mam anemię . Zaczęłam jeść leki i na siłę jakieś posiłki i pomogło ;)+ włosy mi wylatywaly garściami ...

Gość gość
Niestety mam to samo... po prostu nic mi nie smakuje. Nie wiem co robic. Chce cos zjesc wymyslam sobie pyszne rzeczy zeby cokolwiek zjesc ale nic mi nie smakuje jak sie patrze na jedzenie to mi sie wydaje ze to takie niesmaczne...podlubie i zostawiam. Mam tak od 1,5 miesiaca. Nie ma to zwiazku z odchudzaniem. Ja sie nie odchudzam tylko nic mi nie smakuje!!! Wczesniej nie zwracalam na to uwagi myslalam ze jestem zmeczona albo jest sesja ale mam juz od tygodnia wolne i dalej jedzenie mnie nie interesuje :( nie wiem co robic. Mial tak ktos. Do jakiego lekarza mam isc???

Gość gość
A masz isc do lekarza???

Gość gość
Mysle ze powinnas isc do psychologa, bo to tu lezy problem.ja tez sie wybieram nie daje juz rady spadlam do 45kg.przy wzroscie 165

Gość Dosiaa
Czesc, nie moge jesc przez ostatni tydzien i kawalek. Rzostalam sie z chlopakiem z ktorym bylam 6 miesiecy ale jakos nie placze i daje sobie rade nie jest mi mocno ciezko wiec watpie ze to od tego, chodzi o to ze tak jak by wszystkim sie przejadlam nawet jesli ta potrawe jadlam rok temu, z rana jest mi nie dobrze i dosc czesto wymiotuje. Przez to chodze do szpitala ale tu w Angli dadza mi tylko kroplowke i do domu bo jestem odwodniona. Takze zrzucilam strasznie na wadze nawet jesli poprzednia waga byla dla mnie w porzadku. Jednym slowem wygladam jak kosci ze skora. POMOZCIE. Mam 17 lat

Gość gość
Mam 19 lat i waze 36 kg chcialabym bardzo przytyx ale nie potrafie , czuje glod ale nie chce mi sie isc do glupiej kuchni nie wiem czy potrzebuje jakiejs notywacji czy cos ale jest to uciazliwe ze nawet jak juz wezme sie do jedzenia to dwa kesy i wystarcY

Gość gość
Hej 29.08 urodziłam córkę przed ciąża ważyłam tyle co zawsze 48 kg w ciąży 58 po urodzeniu waga spadła mi do 44kg mam 158 cm... Nie mogę w ogóle jeść tzn zmuszam się do jedzenia ale ciężko mi to czasami idzie a szczególnie jak jestem u teściowej... Mieszkam u niej bez męża ponieważ on jest za granicą... I Najgorsze jest to że właśnie takie coś mi się zrobiło jak tam we Wrześniu wyjechał... Moje objawy: ból klatki piersiowej, kolatanie serca, suchość w jamie ustnej, senność, placzliwosc, nerwowość, ból brzucha, problemy z jedzeniem, zimne stopy, ucisk w gardle, uderzenia gorąca bądź zimna,ból w plecach, ból głowy, osłabienie mięśni, brak energii. Miała może któraś z was takie coś????

Gość gość
Mineło pol roku odkad urodzilam dziecko i i mnie to dopadlo. Wygladam fatalnie,chudo,a nie potrafie jesc,zmuszam sie do tego,dodatkowo mam te same objawy co Pani wyzej. Ja wybieram sie w kierunku psychologa,choc anemii czy chorej tarczycy poki co nie moge wykluczyc. Najpierw jednak psycholog/psychiatra,bo podejrzewam u siebie nerwice. Niestety...

Może to z powodu stresu i nerwów. Ja też mam niedowagę. W sytuacjach stresowych nie mogę jeść i zaciska mi się żołądek. W tedy nic nie mogę w siebie wcisnąć bo jest mi niedobrze. Spróbuj dzień zaczynać od czegoś lekkiego i na ciepło np zupy. www.100club.pl