Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani filolog

filologia angielska czy hiszpańska - pomóżcie mi wybrać!

Polecane posty

Gość pani filolog

Bardzo lubię oba języki, ang. uczę się od dawna, hiszp. od 2 lat. Nie wiem na którą filologię się zdecydować, która wg Was bardziej się przyda w przyszłości? Chciałabym zajmować się tłumaczeniami. Z góry dziękuję za wszystkie rady :)

Gość greckie wesele
angielska jest oklepana jak cholera, a rynek jest już nasycony radziłabym Ci isć na hiszpańską:)

Gość WT
gdybym była na twoim miejscu wybrałabym hiszpański, bo studentów na angielskiem jest w srocz, w kazdym razie wiecej niz na hiszpańskim...i mze byłoby ci sie łatwiej dostać?

Gość kropkanad_i
Hmmm.. Skoro angielskiego uczysz sie od lat, to moze latwiej bedzie Ci w to brnąc i dopracowywac do perfekcji ? Nie wiem, ale z takiego zalozenia wyszlam, kiedy sama decydowalam sie na fil. ang. Ale z hiszp oczywsicie nie rezygnuj, moze za rok, dwa , bedziesz w satnie zaczac drugi kierunek , swiat stoi otworem :)

Gość pani filolog
No właśnie problem w tym, że to już będzie mój drugi kierunek, więc muszę zdecydować się na jedną. Też myślałam, że na ang. będę mogła dopracowywać język a nie uczyć się go prawie że od zera, ale z drugiej strony anglistów jest masa, iberystyka jest popularna, ale jeszcze nie tak bardzo rozpowszechniona. Nie wiem zupełnie co wybrać :(

Gość pani filolog
może ktoś miał podobny dylemat?

Gość kropkanad_i
aaa jaki jest Twoj pierwszy kierunek, jesli moge spytac :) ja tam jestem za dazeniem do perfekcji, angielski i anglisci sa nadal porzadani! Ale decyzja nalezy do Ciebie. Moze ktorys z jezykow bardziej Cie fascynuje?

Gość Inalcanzable
ja bym wybrala hiszpanska:) zgadzam sie z greckie wesele

Gość pani filolog
pierwszy to filologia polska ;) bardziej fascynuje mnie Hiszpania, ta kultura i język. Ale angielski też lubię, na pewno łatwiej mi będzie odnaleźć się na anglistyce, bo ten język znam. Zastanawiam się co mi się bardziej przyda w przyszłości, na jaki język będzie większe zapotrzebowanie?

Gość pani filolog
Zastanawiam się też, czy da się perfekcyjnie nauczyć języka w 3 lata. Skoro hiszpański znam słabo... A niektórzy zaczynają w ogóle od zera!

Gość pani filolog
Mogłam iść od razu na jakąś obcą filologię, potem zacząć druga obcą. Filologia polska to tak naprawdę marnowanie czasu :o

Gość wefwe
nie wiem co ci doradzic, powiem ci tylko tyle, ze ja ejstem po angielskiej i pracy jest mnostwo i sama do mnie puka ( mieszkam w duzym miescie), nie ma wiec z tym najmniejszego problemu. nie wiem, chyba wieksze zapotrzebowanie ejst na ludzi znajcych angielski niz hiszpanski i chyba to sie nie zmieni. ale pewnie po hiszpoanskiej tez jakiegos wiekszego problemu nie bedzie...nie wiem...ale tak jak mowie, po angielskiej mnostwo pracy jest

Gość pani filolog
wefwe, możesz napisać co robisz?

da sie opanowac dobrze jezyk, ja jestem na filo rosyjskiej(od zera) i po prostu tak lecimy z materialnem, ze szok, ale nie jest to tak, ze nic nie potrafimy, bo nie nadazamy.po prostu poziom jest wysoki. radzilabym hiszpanska.

Ja równiez zaczynam w tym roku dwa kierunki... filologię polską z angielskim (mogę po niej uczyć obu języków) oraz administrację. Na Twoim miejscu wybrałabym hiszpańską, ale to Twoja decyzja :) Pozdrawiam ;)

Gość pani filolog
dzięki za rady, jeszcze sie muszę trochę pozastanawiać ;)

Ja bym wybrała hiszpański. Angielski jest już strasznie oklepany... Poza tym sama mówisz, że bardziej interesuje Cię kultura Hiszpanii, a to też ważne. Jestem pewna, że ze znalezieniem pracy też nie będzie problemu.

Ja wybrałabym hiszpański ale równie dobrze możesz przecież połączyć obydwie filologie...

Gość pani filolog
jedną filologię już studiuję, więc hiszpańskiej i ang. nie dam rady zrobić, muszę się zdecydować. Hiszpanię lubię do tego stopnia, że zastanawiam się nad mieszkaniem tam, w tym wypadku chyba bardziej przyda mi się filologia angielska, hiszpańskiego mogłabym nauczyć się na miejscu ;) praca w Hiszpanii po iberystyce to tak jak praca w Polsce po polonistyce :o wybiorę więc chyba angielską...

Gość ja bym nie wybrala
zadnej :o

Gość upppppppppppp

Gość upppppppppppp

Gość vogliobene
Moda na hiszpanski niedlugo minie, bo tak naprawde ten jezyk w europie jest praktycznie nieprzydatny, chyba, ze ktos wybiera sie do Hiszpanii.

Gość upppppppppppp
ale jest jeszcze Ameryka Południowa ;)

Gość vogliobene
A jaki to ma zwiazek z mozliwoscia znalezienia pracy w Polsce po studiach? Hiszpanski odgrywa bardzo mala role w Europie, przydatny jest tylko w Hiszpanii.

Gość upppppppppppp
hmmm, a jakas współpraca międzynarodowa i praca w firmie? Ale w sumie to masz rację...

Gość vogliobene
Moim zdaniem filologia to nie dobry kierunek, chyba, ze ktos faktycznie chce zostac tlumaczem. Lepiej studiowac cos innego i uczyc sie samodzielnie jezyka.

Gość pani filolog
ja chcę zostac tłumaczem, który język bardziej mi się przyda? Może ktoś wie jakie są realia na naszym rynku pracy... I na co będzie większe zapotrzebowanie?

Gość wrewr
no nie moge czytac niektorych za przeproszeniem baranow, ktorzy pisza, ze jezyk jakis jest juz "oklepany" luib "niemodny"..... ja pierdole...to nie ubranie! angielkim porozumiewa sie caly swiat i to sie nie zmieni, jest to jezayk miedzynarodowy...nie wiem naprawde....jesli wy sie uczycie jezykow dla mody to wspolczuje....poza tym hiszpanski wiadomo - mnostwo ludzi na calym swiecie sie nim porozumiewa. ja bym ci radzila takie cos jak juz wpsominalas - isc na angielska, nauczyc sie super ejzyka, zrobic ten taki certyfikat z nauczania angielskiego za granica (nie pamietam dokladnie jaki on ma skrot), i jechac sobie do hiszpani i tam uczyc male latynoskie dzieci :) bedziesz miala 2 w 1 a jesli nie wyjedziesz to mozesz zostac i tlumaczyc tutaj, zawsze najwiecej bedzie do tlumaczenia z angielskiego i na angielski