Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jejku jak sie bije

kobity za miesiąc rodzę .... co muszę nabyć--doradzcie

Polecane posty

Gość jejku jak sie bije

wiadomo nie chodzi o ciuszki,wanienke czy wózek ;) ale o takie rzeczy które moga mi ujść uwadze np- -sól fizjol -coś od kataru itp czy jakies leki nabyc?

kup tylko cos przeciwgoraczkowego i herbatke ziolowa bez cukru dla noworodków. lekow nie kupuj wszystko wyjdzie z czasem i bez sensu apteke sobie tworzyc. soli ja nie uzywalam przemywalam wszystko gotowaną woda. sprayów do noska nie kupuj. ja mam ich w cholere bo co przeziebienie to lekarka inny zlecala i zaden dobry nie byl... kup koniecznie spirytus i fiolet ( przynajmniej mnie tak uczyla polozna ze sie rozrabia spirytus z wodą i dodaje troche fioletu zeby bylo widac gdzie się przemylo pepuszek a gdzie jeszcze trzeba domyć- to dla niedoswiadczonych mamuś sposób) ale fiolet tez niekoniecznie bo niestety ale brudzi ciuszki.

aa zapomnialabym- zaiwestuj w termometr jakis dobry - do ucha albo na czolo- nie rtęciowy!!! rtęć jest niebezpieczna dla ludzi a co dopiero dla takich maluszków!

Nam położna zalecila rivanol (nie wiem czy dobrze piszę) do robienia okładów na pępuszek. No poza tym to musisz pamiętać o produktach dla siebie... w zależności od rodzaju porodu (cesarka lub naturalny). Warto kupić kilka gotowych jednorazowych gazików LEKO..., no oczywiście pieluchy dla malucha, chusteczki, krem do pupci. Zakładam, ze butelki już masz, nawet jeśli zamierzasz karmić piersią, dobrze jest mieć jakąś w zapasie, nie wiedomo kiedy może się przydać. Ja czasami odciągałam pokarm i zostawiałam dla małego kiedy musiałam gdzieś wyjść na dłużej np. do lekarza. Poza tym no nie wiem...sterylizator, laktator, ...

nie wiem, moze juz masz ale dorzucilabym do listy kilka pieluch tetrowych bo przydaja sie na co dzien, np. jak dziecko ulewa albo polozyc na przewijak

Gość jejku jak sie boje
już robie listę

Gość no cóż ...
- kilka jałowych gazików - mi się przydały np. jak córce wpadły do oka rzęsy - sól fizjologiczna 10 ampułek - przemywałam kilka dni oczy, gdy trochę ropiały - spirytus do pępka (zwykły spożywczy, który rozcięczysz przegotowaną wodą lub gotowe gaziki nasączone spirytusem - do kupienia w aptece) - waciki i patyczki z ogranicznikami - do przemywania pępka (nasączonym patyczkiem obmywałam spód kikuta i już po 8 dniach odpadł :) ) - paracetamol w czopkach na gorączkę - herbatkę z kopru dla niemowląt od pierwszych dni życia - przyda się przy problemach z brzuszkiem - do nosa aspirator, spray możesz dokupić później w razie kataru lub w sezonie grzewczym, bo suche ciepłe powietrze też nie służy śluzówce nosa - na kolk krople, Viburcol dokupisz w razie potrzeby póżniej co do termometru to mam ten do ucha i niestety u nas się nie sprawdza :( mam tak ruchliwe dziecko, że nie jestem w stanie prawidłowo przyłożyć termometr do błony bębenkowej. Kupiłam za 4 zł taki paskowy termometr, który się przykłada do czoła. Fakt - jest niedokładny, ale sprawdzam na nim tylko, czy jest gorączka. Gdy pokazuje ok. 38 st. C wtedy mierzę dokładną temperaturę zwykłym rtęciowym

mozesz kupic jedną pieluche z taką ceratką pod spodem albo taki ceratowy podklad przyda sie do przewijania dziecka w podrózy :) i niezapomnij o cyms na pupe- jakis sudokrem albo linomag. nie wiem czy masz reczniki z kapturkiem ale sie przydają :)

mi sie jeszcze do szpitala przydaly takie siateczkowe majteczki, nosilam je jeszcze sporo po porodzie bo byly przewiewne i wygodne no i o wkladkach laktacyjnych nie zapomnij:)

No tak pieluchy tetrowe mogą sie przydać, a jeszcze jak już masz wanienkę to nie zapomnij o jakichś środkach do mycia dla bobaska, chociaż nam na początku zalecano kąpać w samej wodzie, ewentualnie odrobina balneum, czy coś w tym rodz.

ja jeszcze polecam smoczek :) nie kazde dziecko chce ale niektorym jest bardzo potrzebny jak mają silny odruch ssania :)

no i jesli chcesz karmic piersia to stanik do karmienia i pizamke taka co ma np. klapke na piersiach zeby bylo latwiej karmic

Gość jejku jak sie boje
no tak 100 pytan do...:D a czy smoczki i butelki sa specjalne dla moworodków? sa jakies rozmiary?

Gość no cóż ...
- obcinacz do paznokci lub cążki - mydełko lub płyn do kąpieli, a po 1 miesiącu można już szampon - oliwka, krem do pupy np. Linomag, bepanthen (ten przydaje też się na popękane browadki) - w razie potówek zasypka lub mąka ziemniaczana - jeśli karmisz butlą to oprócz butelki na picie i na mleko szczotka do butelek - unikaj ubranek zapinanych na plecach, najlepsze są body rozpinane z przodu (na początek) oraz śpiochy i pajace rozpinane w kroku)

Gość jejku jak sie boje
mnie to wszystko rzeraza czy ja dam rade??!!! z takim maluszkiem powiedzcie prosze jeszcze-raczej nie bede kupowac sterylizatora to co? gotowac tę butelke i smoka w garnku z wrzatkiem?? sorry za takie pyt ;)

apropos paznokci to jesczze łapki niedrapki albo cienkie skarpetki. podobno nie powinno sie obcinac na poczatku paznokci bo później rozną do góry albo wrastają w palce... i coś w tym jest...

ja gotowalam tylko za pierwszym razem- nową butelke i zmoaczki a poźniej mylam ( bez plynu) i wyparzalam goracą wodą z czajnika :)

Gość no cóż ...
- jeśli będziesz rodzić naturalnie to do pielęgnacji krocza Tantum Rosa - w czasie porodu wolno pić wodę - najlepiej sparwdza się mała butelka z ustnikiem - cerata, którą wkłada się między materac i prześcieradło - w razie "pieluszkowej awarii" ;) lub dużego ulewania nie zniszczy się materac

Gość Agusia_20
jejku jak sie bije - kup sobie pyralgine,bo po porodzie wszystko boli.Ja ją brałam i chociaż mogłam kilka godzin spokojnie pospać.Pewnie gdybyś poprosiła w szpitalu żeby Ci ją dali to byś dostała , ale ''lepiej nosić niż się prosić '' :) Kupi spirytus i przemywaj dzidziusiowi jak najczęściej pępuszek.Ja tego nie robiłam w szpitalu bo myślałam że położne myją dziecku pępek,a jak się okazało był on czyszczony tylko raz dziennie i moja córcia nabawiła się zapalenia.Pępuszek jej się zrobił czerwony,napuchnięty i w ogóle nieprzyjemna sprawa.Gdybym wiedziała że te położne tak robią to sama bym jej myła ten pępek 10 razy dziennie. Kup patyczki do uszu żebyś miała jak przemywać pępek dziecku. Możesz kupić sobie Tantum Rosa - do przemywania rany po szyciu.I jakieś łagodne mydełko.Najlepiej dla dzieci(Bambino). Kup sobie podkładytakie na łóżko żeby nie zaplamić go .Mi przez pierwsze 3 dni krew leciała non stop po porodzie.I musiałam zmieniac co chwilę ten podkład,a głupio było mi tak latać do pielęgniarek i prosić.Lepiej mieć swoje w razie czego :) Nie zapomnij o majtkach,najlepiej z siateczki.Przepuszcają powietrze i są wygodne.Kup też podpaski z Belli takie największe,będziesz ich potrzebowała przez pierwsze 3-4 dni.Później jak krwawienie się zmniejsza można używać normalnych. Kup smoczek dla dziecka.Moja córcia od razu zaczeła go ssać i chyba jej się to podobało :) Weź pampersy dla dzidziusia.Oliwke.Krem nawilżajacy.Kilka pieluch tetrowych.I na wypis weź sobie jakieś ubranka dla dziecka,gdy już będziesz wychodzić ze szpitala będziesz mogła ją/go ładnie ubrać :) Powodzenia życzę i lekkiego porodu :*

a mi tatum rosa nie pomagalo za to super dzialalo zwykle najtansze szare mydlo :) cudowne bylo po umyciu czulam ulge jakbym sie nalykala przeciwbólowych :D:D:D

Gość no cóż ...
przez 4 miesiące wygotowywałam butelki w garnku - do gotującej wody wrzucasz umyte butelki i smoczki i gotujesz pod przykryciem 5 minut podgrzewacz nie jest artykułem pierwszej potrzeby - wodę na mleko podgrzewałam w małym garnuszku na gazie (wcześniej w dzbanku miałam przygotowaną przegotowaną wodę - potrzebną ilość przelewałam do garnusza i kilkanaście sekund na gazie podgrzewałam wodę)

Gość katahrin
Ja już raz robiłam taką listę - przy pierwszym dziecku i teraz znowu mam problem. Z chęcią czytam Wasze odpowiedzi i notuję. Muszę już szykować torbę do szpitala... Ja tylko jestem przeciwna kupowaniu spirytusu do przemywania pępuszka i rozrabianiu go na własną rękę. W szpitalu przy wypisie, dostałam receptę i taką miksturę dostałam w aptece. Była super. Pępuszek szybciutko sie zagoił! Sterylizatora nie kupowałam, mój Młody dopiero od 6 miesiąca zaczął ssać butlę... Butelki wygotowuję do dziś. Polecam linomag do pupy i penaten. Sudocrem... Trochę mniej. Leków żadnych nie kupuję na razie... Mam nadzieję, że nie będą potrzebne.

Gość katahrin
A co zabrać do szpitala, to najlepiej tam zapytać... Wiem,że krzyczano wręcz na kobiety, które przywiozły ze sobą ogromne torby. Większość rzeczy dostajesz w szpitalu. Inne potem musisz tylko prać, sterylizować, a i tak ich w szpitalu nie używasz...

katahrin ja nie dostalam zadnej recepty polozna przyszla kazala mezowi jechac po spirytus i fiolet i mi pokazala jak robic ten roztwór do przemywania.

Gość jejku jak sie boje
dzieki za odzew .naprawde:) moze i ja w przyszłości bfde udzielala rad ;) słyszałam ze dla noworodka sa lepsze tetrowe niz pampersy prawda to?

Gość no cóż ...
w razie problemów z latacją kup sobie herbatkę dla kobiet karmiących Hipp lub zioła mlekopędne herbapolu FitoMix jeśli chcesz karmić butlą na początek nie kupuj więcej niż 1 op. mleka - nie wiadomo, czy maluch będzie je dobrze tolerował laktator też możesz później dokupić (kumpela kupiła przed porodem laktator, a potem straciła szybko pokarm i laktator się nie przydał)

srednio prawda. tetre trzeba namaczac prac suszyc prasowac skladac. kazda kupka to zolta pielucha... nie wyjdziesz z dzieckiem z domu bez gory pieluch i sterty śpiochów bo przeciesz wszystko przesika a noworodkowi folii nie zlozysz bo dupcie odparzy... jesli ci sie chce w to bawic to nie ma sprawy :)