Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tararara

Opieka w ciąży zagranicą - Francja

Polecane posty

Gość Francuzka z wyboru
dodam tylko,że opieka jest super,najlepszy sprzet,poród w znieczuleniu;)

Gość gość
Ja żeby mieć pieniądze z CAFu musiałam mieć poświadczenie o tym, że byłam pod opieką francuskiego lekarza przez cały okres ciąży co moim zdaniem jest właśnie takim zabezpieczeniem przez akcjami w stylu "Będę siedzień i urodzę w Polsce ale świadczenia otrzymam francuskie". Mój mąż jest w połowie Brytyjczykiem i jego siostra mówiła, że prowadzenie ciąży we Francji i w UK jest dla niej podobne. Nie wiem czy tylko ja tak miałam czy też to jest norma ale jak zaczęłam plamić w 6 tc i pojechałam do lekarza to ten wzruszył ramionami i powiedział, że on z naturą dyskutować nie będzie. Ogólnie opiekę zdrowotną we Francji sobie bardzo chwalę mimo że nie jest ona tania ;)

Gość gość
dziękuję za odpowiedź,mam tutaj wszystkie potrzebne ubezpieczenia,mamy też z mężem dodatkowe ubezpieczenie miutuelle.to nie tak że chcę sobie chodzić do lekarza i urodzić w Polsce a z Francji dostać pieniądze.Chcę poprostu jakoś to wszystko pogodzić ponieważ mąż nie może zjechać do Polski córka nie chce przyjechać do Francji bo chce uczyć się w Polsce,Staram się jakoś to godzić dlatego chcę iść tutaj do lekarza,zrobić badania i zgłosić ciążę ale zaraz potem jechać do Polski i tam kontynuować leczenie i urodzić,a jednocześnie nie stracić szansy na becikowe z Cafu,bo wiadomo że każdej mamie po urodzeniu dziecka pieniążki na wyprawkę się przydadzą.Jestem tu zgłoszona do wszystkich ważnych instytucji i mam wszystkie ważne ubezpieczenia.Mój problem to również język,którego nie umiem dlatego jest to dla mnie dodatkowy stres.Nawet niewiem czy mam tu iść do lekarza ogólnego na pierwszą wizytę czy odrazu do ginekologa bo na tych forach są różne wypowiedzi i niewiadomo czym się kierować.Dlatego dołączyłam się do tematu żeby ktoś mi pomógł,doradził i pokierował co i jak.Dziękuję za każdą pomoc i odpowiedź.Pozdrawiam

Gość gość
Jeszcze jedno ważne pytanie...czy zaświadczenie o ciąży potrzebne do Cafu musi być wystawione przez francuskiego lekarza?czy może być wystawione przez polskiego i przetłumaczone?Moja znajoma gdy zaszła w ciążę była w Polsce jeszcze do 7 miesiąca a jej mąż legalnie tu pracujący i mieszkający już ją tu zgłosił i dostali wszystkie świadczenia,jeśli mówią mi prawdę.Czyli można być całą ciąże w Polsce i mimo wszystko nic nie tracić?Mój mąż jest jedynym żywicielem rodziny pracuje i mieszka tutaj legalnie i jestesmy tu wszyscy zgłoszeni i ubezpieczeni.I w Cafie i w Opacu z którego mamy mieszkanie.Bardzo proszę żeby ktoś mi to wszystko dobrze wyjaśnił

Gość gość
Mam wrażenie, że to bez znaczenia bo najpierw poszłam do ginekologa w związku z tym plamieniem a jak ciąża sie utrzymała to poszłam do położnej która mi się spytała czy byłam u ginekologa czy ona ma mnie wszędzie pozgłaszać. Ja pisałam do ginekologa pismo o odroczenie USG w 24 tc z powodu rodzinnego wyjazdu jakim był ślub mojej siostry w Polsce. Jak się spytałam czy mogę odbyć badanie tutaj to powiedział, że tak ale żebym i tak potem przyszła do niego. Tak z ciekawości ile córka ma lat? Ja tutaj przyjechałam ze znajomością języka na poziomie B2 po czym firma na zaproszenie której tutaj pracuję wysłała mnie na kurs doszkalający. Mimo to u lekarza miałam problemy bo nie znałam po prostu słownictwa medycznego.

Gość Francuzka z wyboru
pisałam juz wczesniej,do cafu musi byc specjalne zgoszenie podpisane przez lekarza !potem je skladasz do CAF i do SS zadne zaswiadczenie z Polski wiec powtarzam,ciaze zglasza sie do 14 tygodnia po uprzednim OBOWIAZKOWYM usg prenatalnym w 12 tygodniu,po tym badaniu dopiero lekarz daje dokumenty do rejestracji ciazy,inaczej nic nie zdzialasz nie wiem na jakim etapie ciazy jestes ale jesli tego nie zrobilas tzn badan prenatalnych w 12 tyg ani nie zglosilas ciazy do 14 tygodnia to nic z tego.pozostaje ci wyprawka w Polsce,bo skoro tam mieszkasz to tam powinnas sie o nią starac nie wiem jak sobie wyobrazasz jezdzenie do Polski?wyznacza ci daty badan obowiazkowych do wykonania we Francji,wszystko po to wlasnie by nie wykorzystywac systemu,proste poprzedniczka przyjechala w 7 miesiacu ale nic nie pisze czy dostala wyprawke,to zupelnie inna sprawa,moim zdaniem nie ale klocic sie nie bede jezyk znam bardzo dobrze i w mowie i w pismie i wszystkie sprawy administracyjne takze moim zdaniem chcesz wykorzystac sytuacje i pobrac nienalezne swiadczenia we Francji,nie ładnie skoro mieszkasz w Polsce to bierz becikowe z Polski

Gość gość
Cóż,poprosiłam tylko o poradę i zostałam z góry osądzona o wykorzystywanie systemu.Poprostu nie znam się tutaj na tym i mam z tym problem dlatego zapytałam.Mimo wszystko dzięki za odpowiedź.To dopiero początek ciąży,będzie ok.7 tydzień.A córka która jest w Polsce ma 13 lat.Pozdrawiam i może jeszcze znajdzie się ktoś pomocny,kto doradzi bez osądzania z góry.

Gość Zuzanna619
Jak mam potrzebę to wybieram niezapomnianą wycieczkę do Disneylandu pod linkiem: http://www.płytki-podłogi.org.pl/21/Hobby-budowlanca/Wybieramy-sie-na-urlop-po-pracy-na-budowie