Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę

Przepis na poncz, drinki i zakąski do drinków

Polecane posty

Gość proszę

Możecie mi podać przepis na dobry poncz, drinki i coś do przekryzienia, najlepiej na zimno, bo w trakcie imprezy nie będę miała możliwości przygotowania posiłków?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Banalnie prosty, a efektownie wyglądający drink. Do wysokiej szklanki (najlepiej takiej wąskiej, wysokiej szampanówki lub większej szklanki na nóżce do koktaili) nalewamy wódkę z sokiem pomarańczowym i kruszonym lodem (można utłuc w ściereczce młotkiem). Potem delikatnie dolewamy nieco grenadiny (taki czerwony syrop). Grenadina jest gęsta i opada na dno, skąd pomalutku się unosi do góry tworząc efekt \"zachodu słońca\".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę
Tuurmo a czy Grenadinę znajdę na półce z alkoholem czy z sokami? Tzn czy jest to % ? Pierwszy razsłyszę, dlatego pytam :) Podoba mi się to, że drink jest warstwowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Drinki: -wermut czerwony+ cola+lód -wermut biały+sprite+lód -likier kiwi+sok bananoey+lód -campari z tonikiem A oto przepis na likier kawowy: -puszka mleka zagęszczonego słodzonego -ćwiartka wódki -6łyżek kawy rozpuszczalnej Kieliszek zamocz w wodzie (sam brzeg) i obtocz w cukrze lub kawie- fajny efekt. Co do przekąsek: płatki łososia, pastelle (ale nie rybne) na tacy poustawiane a resztę tacy wypełniają krakersy małe i chipsy tortilla, oliwki, koreczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A grenadinę kupisz w sklepie z alkoholami. Ale polecam zwykły syrop (tańszy i lepszy w smaku)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę
dzięuję :) Skoro chipsy i tortilla to może też Salsa? pamiętam, że gdzieś kiedyś zapisałam przepis na salsę, tylko w którym roku to mogło byś, bo jak znam życie jet w którymś z kalendarzy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli zdecydujesz się na wino to możesz na tacy położyć rożne rodzaje serów,orzechy i winogrona -doskonała przekąska do wina. Na takich imprezach sprawdzają się również koreczki. Lub coś takiego: mięso mielone wymieszaj z bułką czerstwą(wcześniej namoczoną i odciśnięta z mleka),dodaj przysmażoną cebulkę,czosnek,jajko,posiekaną natkę pietruszki,sól i pieprz do smaku.Formuj malutkie kuleczki do którego do środka włożysz kwadracik sera 9żółtego lub fety).Smażysz na oleju.Układam wtedy na półmisek i w każda kuleczkę wbijam wykałaczkę.Podajesz sosem.Idealnie smakuje na zimno!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Później napisze więcej przepisów jakie robie na szybko na imprezy.Może coś się Tobie spodoba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę
Princpolo na Ciebie zawsze można liczyć w tych kulinarnych sprawach :) Skąd Ty bierzesz te wszystkie przepisy ?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bo ja lubię dużo i dobrze zjeść :D:D:D Gary to mój żywioł-kocham eksperymentować .A i korzenie mam kulinarne bo moja babcia mimo że ma 75 lat jest szefem kuchni i bardzo dużo mnie nauczyła.Kolekcjonuje każdy (!) przepis z gazety,buszuje po forach po nowe inspiracje,kosztuje wszystko i o każdej porze dnia i nocy :D Dziś już padam na pysk ale jutro rano przepisy będą :) Ależ się nagadałam.Upsss raczej napisała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak jak powiedziałam,tak piszę :) BUŁECZKI Z NIESPODZIANKĄ (Możesz obawy przyszykować je wcześniej i się nie martwić ze coś nie tak będzie z nadzieniem.One są świetne na zimno i na gorąco! Jeśli chcesz by były na ciepło to skropisz je trochę wodą i wrzucisz do piekarnika będą wtedy bardziej chrupiące.Ja akurat formuje małe bułeczki ale możesz zrobić coś w rodzaju pasztecików lub też rogalików) 50 dag mąki pszennej] 3 dag drożdży 3 łyżki oliwy 2 łyżki margaryny 2 łyżki orzeszków ziemnych 4 cebule 40 dag mielonego mięsa indyczego nieduży strąk zielonej papryki łyżka koncentratu pomidorowego garść posiekanej zieleniny żółtko cukier,sól,ostra papryka w proszku ziele angielskie-zmielone Maką wymieszać ze szczyptą cukru,szczyptą soli ,rozdrobnionymi drożdżami,szklanką ciepłej wody i oliwą-wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.Jak ciasto wyrośnie uformować kulki które układać na natłuszczonej blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Paprykę oraz cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.Orzeszki posiekać i razem z papryką i cebulą wymieszać z mięsem.Dodać koncentrat oraz zieleninę,doprawić do smaku.Kuleczki rozwałkować na plastry i nakładać nadzienie (formować bułeczki)Bułeczka posmarować ubitym żółtkiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wstawić do piekarnika i piec w temp 180-200 przez ok 30 minut. Jeśli chodzi o nadzienie to możesz kombinować :D Jeśli kochasz rybę możesz dać mieloną rybę,jeśli ktoś nie jada mięsa możesz dodać do nadzienia zamiast mięsiwa fasolę,soję itd.Możesz też z powodzeniem wykorzystać nadzienia jakie robi się do pierogów. BABECZKI Z PASTĄ (mi z tego przepisu wychodzi ok 20-22 babeczki) ciasto: 30 dag mąki 15dagzimnego masła 4 łyżki zimnej wody sól Ostatnio w sklepie widziałam już gotowe,upieczone babeczki gotowe do nadzienia :) Mąkę posiekać z zimnym masłem,dodać wodę i sól.Zagnieść ciasto,uformować kule i włożyć do lodówki na ok 30 minut.Ciastem wykładać wysmarowane foremki do małych babeczkę.Piec ok 20 minut w temp 180 stopni.Kiedy ostygną to wyjmij z foremek. farsz: 30 dag wędzonej szynki pokrojone oliwki cytryna 20 dag masła sól,pieprz,natka szynkę kroje na małe kawałki i miele w maszynce do mięsa.Następnie masło ucieram mikserem i połączyć je z masą z szynki-doprawić solą i pieprzem do smaku.Szprycą nakładać farsz do babeczek.A na każdej babece kładę pokrojoną oliwkę,malutki trójkącik z cytryny,posypuje natką9moze być tez koprem),niekiedy posypuje lekko papryką mielona-to wszystko tak do dekoracji :D ZAWIJAŃCE ŁOSOSIOWE usmażone naleśniki (przepisu nie będę podawała) farsz: 200 dag serka homogenizowanego łyżka masła ząbek czosnku łyżka posiekanego koperku 150 g łososia wędzonego. Musze przyznać ze z tego przepisu wychodzi nie wiele nadzienia.Starcza na jakieś 3-4 naleśniki. Serek utrzeć z masłem oraz ząbkiem czosnku zmiażdżonym z solą.Wymieszać z posiekanym koperkiem.łososia podzielić na cienkie plasterki,na każdym naleśniku rozłożyć plaster łososia,a potem rozsmarować pastę serowa i ostrożnie zrulować.Wstawić do lodówki.Później już tylko kroje ukośnie ,na niezbyt cienkie kawałki i żeby goście swobodnie się tym rozkoszowali wbijam w każdy kawałek wykałaczkę. KORECZKI chleb żytni tostowy oliwa 200 g serka mascarpone sok z cytryny 5jaj na twardo krewetki groszek ptysiowy sól,biały pieprz z chleba trzeba wykroić krążki (byle nie za duże,mają być takie na jeden mały kęs :) - i co najważniejsze by były wszystkie takie same :D potem kładziemy na blachę,wyłóż ją koniecznie papierem,skrop każdy krążek oliwą i piecz w piekarniku ok 8-10 minut.Jak ostygną to na każdym krążki kładziemy serek doprawiony solą,pieprzem i sokiem z cytryny,plaster jajka,.krewetkę i groszek ptysiowy. SUSHI PO POLSKU he he he 8 plastrów wędzonego łososia paluszki surimi biała rzodkiew ogórek trochę cukinii czerwona papryka cykoria szczypiorek awokado cytryna 3 łyżki śmietany 18 :% łyżeczka wasabi -ja daje łyżeczkę naszego polskiego startego chrzanu :D 2 łyżki sosu sojowego trochę sałaty Wszystkie warzywa kroimy na paski.Awokado koniecznie skrop z sokiem z cytryny by nie zrobiło się czarne. Na desce rozłóż 2-3 nitki szczypiorku bo nimi będziesz związywała warzywa.Układaj na nich sałatę,cykorię,łososia,paluszki surimi i warzywa słupki.Zbierz wszystkie składniki w rulon i ciasno zwiń przygotowanym szczypiorkiem. Sos-do śmietany dodaj łyżkę soku z cytryny,sos sojowy oraz chrzan-wymieszaj.Sos podaje w osobnej miseczce SZYNKA PARMEŃSKA Z MOZZARELLĄ szynka parmeńska małe kuleczki mozzarelli mały melon słodkie sos chilli łyżka soku z cytryny posiekane listki mięty plastry szynki przekrój wzdłuż na połowu ,melon pokrój na długie kawałki,mozzarellę dobrze odsącz zalewy. Na szynce układamy kulkę sera,kawałek melona,zrulować i zepnij wykałaczką. Sos:sos chilli wymieszać z sokiem z cytryny oraz mięta.Można polewać wszystko odrazu lub poddać sos w osobnej miseczce. SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE słoik dobrego majonezu szynka konserwowa szparagi - na jedną szynkę przypada po 2-3 szparagi jaja na twardo pokrojone w bardzo drobną kostkę szczypior masło Moga być również mrożone szparagi,ja wybieram zielone. Jeśli użyjesz świeżych to dobrze umyj,odetnij zdrewniałe końce,zwiąż w małe pęczki i wrzuć do wrzącej,osolonej wody,lekko ocukrzonej z dodatkiem łyżeczki masła.Gotuj ok 15-20 minut.odcedź i wystudź. Plastry szynki posmaruj majonezem,posyp pokrojonym jajkiem i ułóż na nim szparagi.Zawiń i zwiąż szczypiorkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podam też przepisy na moje ulubione drinki. Pewne drinki wymagają dokładnego wymieszania w shakerze i odmierzenie proporcji.Ale jeśli wyjdzie coś za mocne to możesz dać powodzeniem wody sodowej!. 30 ml białego rumu 300 ml blue curaćao 40 ml mleka kokosowego 60 ml soku ananasowego 3 łyżk idrobno kruszonego lodu Ten drink będzie miał błękitny kolorek :) Wszystko razem dobrze wymieszać,a na końcu dodać lód i gotowe :D 45 ml tequili 90 ml soku pomarańczowego 15 ml grenadine - jest to syrop z owoców granatu. tequilę i sok pomarańczowy wlej do szklanki,dodaj lód i zamieszaj.Na wierz powolutku wlej syrop z granatu.Drink będzie dwukolorowy - na górze pomarańcz a na dole opadnie gęsty czerwony syrop Nawet jeśli nie masz takiego syropu to efekt będziesz maiła tez taki sam jeśli dodasz bardzo gęsty syrop malinowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę
Princpolo dziękuję :) Myślę, że furorę zrobią zawijańce łososiowe. A do koreczków rozumiem, że chlebek wykraiwać kieliszkiem ? Że ja nidgy nie wpadłam na to by zrobić okrągłe koreczki, zawsze były kwadratowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moje kieliszki są trochę za małe (ale ostatnio widziałam rożne średnice,chyba trzeba kupić :D :P) Ja kółka robie z literatki (ale też nie takie duże)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzięki za pomysły!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jedno z moich ulubionych połączeń. Raz że bardzo wysokiej jakości wódka, a dwa - ogromną różnicę robi syrop z czarnego bzu, za którym po prostu przepadam - to moje klimaty. 40 ml Pure Gutt Vodka 30 ml syropu z czarnego bzu 40 ml świeżego soku z cytryny gazowana woda mineralna do uzupełnienia zmieszać, dodać kostki lodu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×