Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę

Przepis na poncz, drinki i zakąski do drinków

Polecane posty

Gość proszę

Możecie mi podać przepis na dobry poncz, drinki i coś do przekryzienia, najlepiej na zimno, bo w trakcie imprezy nie będę miała możliwości przygotowania posiłków?

Banalnie prosty, a efektownie wyglądający drink. Do wysokiej szklanki (najlepiej takiej wąskiej, wysokiej szampanówki lub większej szklanki na nóżce do koktaili) nalewamy wódkę z sokiem pomarańczowym i kruszonym lodem (można utłuc w ściereczce młotkiem). Potem delikatnie dolewamy nieco grenadiny (taki czerwony syrop). Grenadina jest gęsta i opada na dno, skąd pomalutku się unosi do góry tworząc efekt \"zachodu słońca\".

Gość proszę
Tuurmo a czy Grenadinę znajdę na półce z alkoholem czy z sokami? Tzn czy jest to % ? Pierwszy razsłyszę, dlatego pytam :) Podoba mi się to, że drink jest warstwowy :)

Drinki: -wermut czerwony+ cola+lód -wermut biały+sprite+lód -likier kiwi+sok bananoey+lód -campari z tonikiem A oto przepis na likier kawowy: -puszka mleka zagęszczonego słodzonego -ćwiartka wódki -6łyżek kawy rozpuszczalnej Kieliszek zamocz w wodzie (sam brzeg) i obtocz w cukrze lub kawie- fajny efekt. Co do przekąsek: płatki łososia, pastelle (ale nie rybne) na tacy poustawiane a resztę tacy wypełniają krakersy małe i chipsy tortilla, oliwki, koreczki

A grenadinę kupisz w sklepie z alkoholami. Ale polecam zwykły syrop (tańszy i lepszy w smaku)

Gość proszę
dzięuję :) Skoro chipsy i tortilla to może też Salsa? pamiętam, że gdzieś kiedyś zapisałam przepis na salsę, tylko w którym roku to mogło byś, bo jak znam życie jet w którymś z kalendarzy :)

Jeśli zdecydujesz się na wino to możesz na tacy położyć rożne rodzaje serów,orzechy i winogrona -doskonała przekąska do wina. Na takich imprezach sprawdzają się również koreczki. Lub coś takiego: mięso mielone wymieszaj z bułką czerstwą(wcześniej namoczoną i odciśnięta z mleka),dodaj przysmażoną cebulkę,czosnek,jajko,posiekaną natkę pietruszki,sól i pieprz do smaku.Formuj malutkie kuleczki do którego do środka włożysz kwadracik sera 9żółtego lub fety).Smażysz na oleju.Układam wtedy na półmisek i w każda kuleczkę wbijam wykałaczkę.Podajesz sosem.Idealnie smakuje na zimno!

Później napisze więcej przepisów jakie robie na szybko na imprezy.Może coś się Tobie spodoba.

Gość proszę
Princpolo na Ciebie zawsze można liczyć w tych kulinarnych sprawach :) Skąd Ty bierzesz te wszystkie przepisy ?:)

Bo ja lubię dużo i dobrze zjeść :D:D:D Gary to mój żywioł-kocham eksperymentować .A i korzenie mam kulinarne bo moja babcia mimo że ma 75 lat jest szefem kuchni i bardzo dużo mnie nauczyła.Kolekcjonuje każdy (!) przepis z gazety,buszuje po forach po nowe inspiracje,kosztuje wszystko i o każdej porze dnia i nocy :D Dziś już padam na pysk ale jutro rano przepisy będą :) Ależ się nagadałam.Upsss raczej napisała.

Tak jak powiedziałam,tak piszę :) BUŁECZKI Z NIESPODZIANKĄ (Możesz obawy przyszykować je wcześniej i się nie martwić ze coś nie tak będzie z nadzieniem.One są świetne na zimno i na gorąco! Jeśli chcesz by były na ciepło to skropisz je trochę wodą i wrzucisz do piekarnika będą wtedy bardziej chrupiące.Ja akurat formuje małe bułeczki ale możesz zrobić coś w rodzaju pasztecików lub też rogalików) 50 dag mąki pszennej] 3 dag drożdży 3 łyżki oliwy 2 łyżki margaryny 2 łyżki orzeszków ziemnych 4 cebule 40 dag mielonego mięsa indyczego nieduży strąk zielonej papryki łyżka koncentratu pomidorowego garść posiekanej zieleniny żółtko cukier,sól,ostra papryka w proszku ziele angielskie-zmielone Maką wymieszać ze szczyptą cukru,szczyptą soli ,rozdrobnionymi drożdżami,szklanką ciepłej wody i oliwą-wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.Jak ciasto wyrośnie uformować kulki które układać na natłuszczonej blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Paprykę oraz cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.Orzeszki posiekać i razem z papryką i cebulą wymieszać z mięsem.Dodać koncentrat oraz zieleninę,doprawić do smaku.Kuleczki rozwałkować na plastry i nakładać nadzienie (formować bułeczki)Bułeczka posmarować ubitym żółtkiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wstawić do piekarnika i piec w temp 180-200 przez ok 30 minut. Jeśli chodzi o nadzienie to możesz kombinować :D Jeśli kochasz rybę możesz dać mieloną rybę,jeśli ktoś nie jada mięsa możesz dodać do nadzienia zamiast mięsiwa fasolę,soję itd.Możesz też z powodzeniem wykorzystać nadzienia jakie robi się do pierogów. BABECZKI Z PASTĄ (mi z tego przepisu wychodzi ok 20-22 babeczki) ciasto: 30 dag mąki 15dagzimnego masła 4 łyżki zimnej wody sól Ostatnio w sklepie widziałam już gotowe,upieczone babeczki gotowe do nadzienia :) Mąkę posiekać z zimnym masłem,dodać wodę i sól.Zagnieść ciasto,uformować kule i włożyć do lodówki na ok 30 minut.Ciastem wykładać wysmarowane foremki do małych babeczkę.Piec ok 20 minut w temp 180 stopni.Kiedy ostygną to wyjmij z foremek. farsz: 30 dag wędzonej szynki pokrojone oliwki cytryna 20 dag masła sól,pieprz,natka szynkę kroje na małe kawałki i miele w maszynce do mięsa.Następnie masło ucieram mikserem i połączyć je z masą z szynki-doprawić solą i pieprzem do smaku.Szprycą nakładać farsz do babeczek.A na każdej babece kładę pokrojoną oliwkę,malutki trójkącik z cytryny,posypuje natką9moze być tez koprem),niekiedy posypuje lekko papryką mielona-to wszystko tak do dekoracji :D ZAWIJAŃCE ŁOSOSIOWE usmażone naleśniki (przepisu nie będę podawała) farsz: 200 dag serka homogenizowanego łyżka masła ząbek czosnku łyżka posiekanego koperku 150 g łososia wędzonego. Musze przyznać ze z tego przepisu wychodzi nie wiele nadzienia.Starcza na jakieś 3-4 naleśniki. Serek utrzeć z masłem oraz ząbkiem czosnku zmiażdżonym z solą.Wymieszać z posiekanym koperkiem.łososia podzielić na cienkie plasterki,na każdym naleśniku rozłożyć plaster łososia,a potem rozsmarować pastę serowa i ostrożnie zrulować.Wstawić do lodówki.Później już tylko kroje ukośnie ,na niezbyt cienkie kawałki i żeby goście swobodnie się tym rozkoszowali wbijam w każdy kawałek wykałaczkę. KORECZKI chleb żytni tostowy oliwa 200 g serka mascarpone sok z cytryny 5jaj na twardo krewetki groszek ptysiowy sól,biały pieprz z chleba trzeba wykroić krążki (byle nie za duże,mają być takie na jeden mały kęs :) - i co najważniejsze by były wszystkie takie same :D potem kładziemy na blachę,wyłóż ją koniecznie papierem,skrop każdy krążek oliwą i piecz w piekarniku ok 8-10 minut.Jak ostygną to na każdym krążki kładziemy serek doprawiony solą,pieprzem i sokiem z cytryny,plaster jajka,.krewetkę i groszek ptysiowy. SUSHI PO POLSKU he he he 8 plastrów wędzonego łososia paluszki surimi biała rzodkiew ogórek trochę cukinii czerwona papryka cykoria szczypiorek awokado cytryna 3 łyżki śmietany 18 :% łyżeczka wasabi -ja daje łyżeczkę naszego polskiego startego chrzanu :D 2 łyżki sosu sojowego trochę sałaty Wszystkie warzywa kroimy na paski.Awokado koniecznie skrop z sokiem z cytryny by nie zrobiło się czarne. Na desce rozłóż 2-3 nitki szczypiorku bo nimi będziesz związywała warzywa.Układaj na nich sałatę,cykorię,łososia,paluszki surimi i warzywa słupki.Zbierz wszystkie składniki w rulon i ciasno zwiń przygotowanym szczypiorkiem. Sos-do śmietany dodaj łyżkę soku z cytryny,sos sojowy oraz chrzan-wymieszaj.Sos podaje w osobnej miseczce SZYNKA PARMEŃSKA Z MOZZARELLĄ szynka parmeńska małe kuleczki mozzarelli mały melon słodkie sos chilli łyżka soku z cytryny posiekane listki mięty plastry szynki przekrój wzdłuż na połowu ,melon pokrój na długie kawałki,mozzarellę dobrze odsącz zalewy. Na szynce układamy kulkę sera,kawałek melona,zrulować i zepnij wykałaczką. Sos:sos chilli wymieszać z sokiem z cytryny oraz mięta.Można polewać wszystko odrazu lub poddać sos w osobnej miseczce. SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE słoik dobrego majonezu szynka konserwowa szparagi - na jedną szynkę przypada po 2-3 szparagi jaja na twardo pokrojone w bardzo drobną kostkę szczypior masło Moga być również mrożone szparagi,ja wybieram zielone. Jeśli użyjesz świeżych to dobrze umyj,odetnij zdrewniałe końce,zwiąż w małe pęczki i wrzuć do wrzącej,osolonej wody,lekko ocukrzonej z dodatkiem łyżeczki masła.Gotuj ok 15-20 minut.odcedź i wystudź. Plastry szynki posmaruj majonezem,posyp pokrojonym jajkiem i ułóż na nim szparagi.Zawiń i zwiąż szczypiorkiem.

Podam też przepisy na moje ulubione drinki. Pewne drinki wymagają dokładnego wymieszania w shakerze i odmierzenie proporcji.Ale jeśli wyjdzie coś za mocne to możesz dać powodzeniem wody sodowej!. 30 ml białego rumu 300 ml blue curaćao 40 ml mleka kokosowego 60 ml soku ananasowego 3 łyżk idrobno kruszonego lodu Ten drink będzie miał błękitny kolorek :) Wszystko razem dobrze wymieszać,a na końcu dodać lód i gotowe :D 45 ml tequili 90 ml soku pomarańczowego 15 ml grenadine - jest to syrop z owoców granatu. tequilę i sok pomarańczowy wlej do szklanki,dodaj lód i zamieszaj.Na wierz powolutku wlej syrop z granatu.Drink będzie dwukolorowy - na górze pomarańcz a na dole opadnie gęsty czerwony syrop Nawet jeśli nie masz takiego syropu to efekt będziesz maiła tez taki sam jeśli dodasz bardzo gęsty syrop malinowy.

Gość proszę
Princpolo dziękuję :) Myślę, że furorę zrobią zawijańce łososiowe. A do koreczków rozumiem, że chlebek wykraiwać kieliszkiem ? Że ja nidgy nie wpadłam na to by zrobić okrągłe koreczki, zawsze były kwadratowe :)

Moje kieliszki są trochę za małe (ale ostatnio widziałam rożne średnice,chyba trzeba kupić :D :P) Ja kółka robie z literatki (ale też nie takie duże)

Gość gość
dzięki za pomysły!

Gość gość
Jedno z moich ulubionych połączeń. Raz że bardzo wysokiej jakości wódka, a dwa - ogromną różnicę robi syrop z czarnego bzu, za którym po prostu przepadam - to moje klimaty. 40 ml Pure Gutt Vodka 30 ml syropu z czarnego bzu 40 ml świeżego soku z cytryny gazowana woda mineralna do uzupełnienia zmieszać, dodać kostki lodu