Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość europejscy kierowcy to lole...

Dlaczego kierowcy w Europie wolą manualne skrzynie biegów zamiast automatów?

Polecane posty

adas - sa ludzie i ludziska. Ja nie bronie amerykanow ale tez nie wysmiewam sie z nich. Po prostu nie ktorych zaluje. Ale to juz jest inna sprawa. Przynajmniej gdy jade w pociagu czy w autobusie to nikt nie smierdzi potem, nikt nie zmusza mnie do zwolnienia siedzenia i nie boje sie ze mi ktos torebke opierdzieli jak nie bede jej trzymala blisko przy sobie. Ale to tez inna sprawa.

Gość Ej ale ta miss pokazała coś...
...niezwykłego: nie wiem, kto wygrał ogólnokrajowe wybory Miss. Nie wiem nawet, kto został Miss Świata. Ale ją znam i zawsze będę pamiętał ;) Głupota jest dziś w cenie...

Gość Ej ale ta miss pokazała coś...
Poważnie w USA nie kradną torebek? To rozumiem, że do czarnych dzielnic nie wjeżdżacie ;) Wcale się nie dziwię w sumie...

Gość Wojciech Jaruzelski
posiadam i auto z automatyczną skrzynią i z manualną. Ale jestem za manaulną skrzynią. Automat kupiłem tylko dlatego bo taki mi się trafił za granicą i nie miałem bardzo wyboru. ogólnie nie jest zły tylko jak się jedzie w dłuższej trasie to nudno trochę, słabe przyśpieszenie chociaż nowe automaty też mają niezły zryw ale to przy mocniejszych silnikach. No i oczywiście spalanie ok 1,5-2L/100km więcej niż w manualu

nowe automaty sa bardzo dobre wkoncu ciagle sa udoskonalane i dorownuja skrzynia manualnym. fakt spalanie czasami zamiast o 2l/100km jest wyzsze nawet i o 5l :P zaleznie od jazdy:D no i niestety ale mechanicy nie maja zielonego pojecia o automatach :o

Pani Marta 🖐️ A co do skrzyni biegów... Ja jeżdżę na manualnej i choć nie mam porównania, bo na automacie jeszcze nie miałam okazji jechać-mnie `ręczna` zmiana biegów i sprzęgło nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie-nie ma jak to `wyluzować` m.in na światłach ;)

Gość WODILER
hmm jak dla mnie ten temat jest bez sensu... wiadomo, że jeden woli automat a inny manual w końcu po to są samochody z takimi i takimi skrzyniami biegów ;) jednemu sprawia frajde zmnienianie biegów, drugiemu zaś udręke... jak dla mnie to kwestia przyzwyczajenia i wyczucia auta, osobiście wolę manualną skrzynie biegów. zapytacie dlaczego? bo koszty wydatku na paliwo są mniejsze (jeżdże 3 litrowym bmw z silnikiem V8 w benzynie), jak już ktoś wcześniej wspomniał mam lepszą kontrole nad autem, no i co najważniejsze przyśpieszenie i osiągi samochodu są dużo lepsze... i to chyba tyle, pozdrawiam!

Gość kadettttttt
W dalszą trasę to tylko automat ,większy komfort jazdy ale szaleć lepiej manualem , i z tą awaryjnością też się zgodzić nie mogę , jak ktoś potrafi używaż automatu to niema mowy o awaryjości , takim gadaniem usprawiedliwia sie tylko niskie umiejętności kierowcy któremu nawala ... pozdro:/

Gość Vince
Jak czytam powyższe komentarze to muszę się przyznać, że z niektórych się uśmiałem :) Prosiłbym żeby osoby, które nigdy nie jeździły samochodem z automatyczną skrzynią biegów albo przejechały się raz nie wypowiadały się na ten temat. To tak jakby Małysz krytykował Kubice, że źle jechał w ostatnim wyścigu ;) Nie mówię, że automaty są super i jedyne a manuale złe. Wszystko zależy do czego sie używa samochodu. Jak używasz auta żeby poszaleć na drogach to faktycznie manual jest lepszy bo możesz sobie pozarzynać silnik i to niektórym osobnikom sprawia przyjemność. Jeśli chcesz jeździć samochodem po mieście, na wycieczki i takie tam to tylko automat. Co do amerykanów to w Polsce jest tyle samo debili co w stanach i generalizowanie jest bez sensu. Ktoś tam wkleił filmiki jak pytają amerykanów o europejskie kraje. No i co z tego że nic nie wiedzą na ich temat, po co?? ich kraj jest wiekszy od europy kilkakrotnie. Czy Polacy wiedzą wszystko na temat np Afryki? A dala Amerykanów my jesteśmy taką afryką wiem ma nas gdzieś tak jak my mamy gdzieś mongolię. Proste. NIe ma sie czym podniecać ze wiemy dużo na temat naszego kontynentu. Jedz do stanów to zobaczysz jaik poczujesz sie debilem ze nic nie wiesz o Amerykanach, ich historii i kulturze. To tyle.

Gość Beermaster
Jestem kierowcą z ponad 30-letnim stażem. Do tej pory cały czas jeździłem samochodami ze skrzyniami manualnymi. Chciałem sobie jednak coś w życiu odmienić (człowiek na stare lata robi się wygodny) i kilka miesięcy temu przesiadłem się na pojazd z automatem. Szybko doszedłem do wniosku, że jest to świetny patent i chyba już nie będę chciał wracać do skrzyni tradycyjnej. Ogromna wygoda - płynne ruszanie, dużo swobody dla rąk (można bez ryzyka trzymać telefon przy uchu podczas jazdy). Nie trzeba ciągle kopać w pedały, a to jest wielka zaleta podczas snucia się w warszawskich korkach. Trzeba też przyzwyczaić się do tego, że biegi przeważnie są zmieniane w momentach, kiedy automat uzna to za stosowne, a nie wówczas, gdy tego chcemy. Dynamika samochodu jest trochę gorsza, ale w przypadku mocnego silnika (np. turbodiesel 150 KM) nie jest to specjalnie odczuwalne. A wady? Mam nadzieję, że nie będzie to moim udziałem, ale ewentualna naprawa takiego mechanizmu może być bardzo, ale to bardzo, kosztowna!

Gość nie biegi
są w samochodzie problematyczne;P ich używanie jest całkiem fajne, a już szczególnie na prostej drodze, haha

Gość gość
napraw automatycznych skrzyń biegów jest problematyczny. Po pierwsze droga a po drugie co gorsze mało który mechanik się chce tego podjąć! Ja miałem ze swoją problem i dopiero jak wymontowałem i wysłałem 4gear.pl to powiedzieli mi ze naprawią.

Gość gość
Bo ich nie stac, a jak ich nie stac to musza sie meczyc z manualami. Oczywiscie, 99% polaczkow sraczkow kupilaby automaty, gdyby byla troche bogatsza ;) ale jako ze nie maja, to przeciez musza wymyslec dlaczego. Wlasnie dlatego debile pisza, ze automaty: Sa awaryjne Tyyyyyyyle pala, o tyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyle!!!! Sa wolniejsze od manuali Zabijaja osiagi Nie umieja zmieniac biegow Nie daja im przyjemnosci z jazdy Bo prawdziwy facet musi jezdzic manualem i tyle. I mnoooostwo innych. XDDDDDD - tak to skomentuje. Jezdze automatami od ok. 6 lat - roznymi. Po 1. NIE sa awaryjne. No, chyba ze polaczek debil zamierza wymieniac olej co 150 tysiecy i jezdzic na przeglad raz na 5 lat, wtedy na pewno ;) Po 2. Tak, w polsce samochod ma nie generowac ZADNYCH kosztow, musi utrzymywac sie sam ;) dlatego patrzy sie tak bardzo na to spalanie xD jak was nie stac, to po c.h.uj wam te samochody? Prawda jest taka, ze klasyczny automat pali moze max 3 setne litra wiecej na 100. Tak duzo? No k*****a bardzo ;) Po 3.gowno prawda, sa milion razy szybsze i szybciej i lepiej zmieniaja biegi. Po 5. Gowno prawda. Widzial ktos kiedys drogi, usportowiony model z manualem? Ja widzialam. I trzeba je bylo zamawiac, bo seryjnie w zadnych ich nie montuja, bo nikomu do glowy by nie przyszlo, ze ktos kto kupuje fure za gruba kase jezdzilby manualem. Dlaczego? Bo manual zabija osiagi. TAK, MANUAL. nie wierzycie? Jedzcie na hamownie z nowoczesnym modelem ze skrzynia automatyczna i identycznym w manualu. Gwarantuje, ze to ten 1 bedzie szybszy ;) A manualowcow zawsze zostawiam na swiatlach, mimo ze dodaje gazu najspokojniej jak moge. ZAWSZE. Po 6. Gowno prawda, to wy nie umiecie, a uwazacie sie za hiper kierowcow. Po 7. Zgadzam sie w 100%. Jazda manualem to czysta przyjemnosc, zwlaszcza w kilku kilometrowym korku i w miescie. Polecam, masochisci ;) PO 8. Nie, to c***y jezdza manualami, zwlaszcza kiedy wydaje im sie, ze majtajac dragiem i palac sprzeglo sa tacy mescy xDDD Dlaczego europejczycy jezdza manulami. Bo ich nie stac, i dzieki temu uwazaja ze sa lepsi od amerykanow. Mimo ze amerykanie to w duuuzej wiekszosci ludzie million x inteligentniejsi od polskich januszy, ktorzy to sie tak nabijaja z glupich amerykanow :D

Gość ar33
Tia. Porównaj matematyka czy programistę z USA i z Polski. Ten z USA może polskiemu buty czyścić. Lepsi są tylko Rosjanie i potem Francuzi.

Gość gość
A wiesz o tym że za manualną skrzynię musisz dopłacić 18tys pln ? :)

Gość gość
Też mnie to zawsze zastanawiało. Nawet na profesjonalnych stronach motoryzacyjnych, jak www.mojeauto.pl i www.auto-motor-i-sport.pl testują raczej samochody z klasycznymi skrzyniami

Gość gość
Najlepsze jest to, że posta z 2016.11.04 napisał durny prawiczek bez prawa jazdy :D. A wy traktujecie przygłupa poważnie :D.

Gość gość
pchanie drążka kojarzy im się z jeb ani em a bez tego ani rusz i mają poczucie że jak wrzucają kolejny bieg to w euforii mogą zapomnieć choć na chwilę o tym krućcu w rozporku który spędza im sen z powiek ha ha haaaaa!!! no jak pasi przyznać się orły sokoły jak to jest naprawdę??? ten tekst pisze men....

Gość gość
a do tego wielu jest takich że nie mogo odwyknąć od trzymania za dyszel ,na woźie na wsi jako dziecko jeździli po wiosce z sosiadem i tsymali za dyszel dla równowagi i tak im zostało lepi się czują pewniej jak w ręku takie berło dzierżo a może i pewniej jak myślo że to tsonek od sikiery kiedy wymachiwali nią dla pewności siebie na wiejskiej zabawie,to pisał men! no jak podobało się jestem z częstochowy.

Gość gość
A kaleki prawiczek dalej swoje :P.

Gość gość
o sobie z pewnością myślisz i łykasz ślinę miernoto!!!

Gość gość
rozculił się wspomnieniami z dzieciństwa hahahhhhahaaa

Gość gośćTadek
Witam nie ze wolą tylko są tańsze. jak ktos potrzebował naprawy skrzyń biegów polecam serwis http://autoraffi.pl

Gość gość
trudno stwierdzić dlaczego ja kupiłem koreańczyka i w nim jest automat wygoda jak nie wiem nie trzeba wajchą cały czas pracować