Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

mam kilka pytań i prosze o odpowiedź

Polecane posty

pewnie powinnam to juz wiedziec ale nie wiem :D wiec prosze o odpowiedz na moje pytania 1. Czy jak nie mam skurczy tzn ja ich nie odczuwam to ktg moze je mimo wszystko wykazac? pytam bo lekarz mnie pytal czy mam jakies skurcze odpowiedzialąm ze nie a on mi mówi ze trzeba nad jakimś ktg pomyśleć... 2. czy jak sobie pojade do szpitala i zazycze ze chce zeby mi zrobili ktg... bo chce. to mi zrobią ? czy trzeba miec na to jakieś skierowanie? a reszte pytan jak uzyskam odpowiedz na te dwa :D

Gość amingora
chetnie i ja poczytam odpowiedz,szczególni na drugie pytanie

Gość amingora
nie dalej jak wczoraj sie nad tym zastanawiałam(pierwszy poród 8 lat temu i niestety nie pamiętam)

1. chyba ktg może wykazać skurcze.Kiedys leżałam w szpitalu z dziewczyną która nie czuła zupelnie nic a jak ja podłączyli to sie okazało ze ma skurcze i to dosć silne.Moze lekarz chciał tetno malucha posłuchać? 2 w mojej pipidówie jak chcesz ktg to placisz 10zł i masz:)

mój pierwszy w zeszlym roku i nie wiem ... bo 5 tyg przed porodem chodzilam do przychodni przy szpitalu i robili mi co 2 dzien ktg i lekarz mówil mi kiedy mam przychodzic... a teraz zostalo 5 dni a ja w calej ciazy mialam raz robione jak ruchów nie mozna bylo wyczuć lekarz prowadzacy stwierdzil ze "trzeba by pomyslec nad ktg" ale tematu nie rozwinąl a ja durna nie zapytalam... i tak sie zastanawiam teraz...

Hej, Ktg to urządzenie które wykazuje czynność skurczową oraz tetno dziecka w tym samym momencie. Wygląda to w ten sposób że kładziesz sie na boczku na kozetce i zawiązują ci dwie gumy pod każda jest czuła pelota. To właśnie pelota przekazuje sygnał do urządzenia. jest to bezbolesne. osobiście uważam że KTG nie wszystke skurcze notuje ( ale większośc, nawet jak sie zaśmiejesz) . Moja przyjaciółka miała zawsze prosta kreskę i 0 % a była w trakcie porodu , byłam z nią to widziałam te cuda:-) odpowiadając na pytania 1) nie zawsze 2) na każdej izbie przyjęć szpitala połozniczego mają i wykonają bezpłatnie jeżeli czujesz niepokój i nie jestes pewn czy to są skurcze. zapis trwa około 30 minut

1) możesz nie odczuwac skurczy a je mieć 2) zalezy od spzitala :( w jednym bez problemu zrobią ci ktg, w innym dopiero gdy naklamiesz, ze np dzidzia się nie rusza itd :( co do skierowania nie wiem :(

Gość pamietam ze
jak mnie podłaczono do ktg( byłam wtedy w szpitalu ) powiedziano mi ze zaczeły sie skurcze i mam zabrac swoje rzeczy i isc na porodówkę ( a tych skurczy na prawde nie czułam ) ale za godzine skurcze były juz nie do zniesienia . Kazda kobieta ma rozny prog wytrzymałosci - jedna wyczuje te słabsze skurcze a druga dopiero te silniejsze

ok juz wiem. mam sobie przyjsc jutro rano jak chce. nic nie kosztuje. a jelsi cos sie dzieje no to mam przyjechac w kazdej chwili. ale nic sie nie dzieje :) to juz się cos wyjasnilo. :D:D

princpolo mam nadzieje ze nie dlugo :) narazie sie na nic nie zanosi :)

a jeszcze kontynuacja glupich pytań: os kilku dni strasznie mi puchna rece i nogi. zazwyczaj tak samo mialam spuchniete a dzis mam prawa noge jak balon. nie ma mowy zeby na nią jakiekolwiek buty zalozyc wyglada jak łapa muminka :D:D:D to normlane ze mam tylko jedną noge tak spuuchnieta? mozna puchnac tak "niesymetrycznie"?

Ja miałam skurcze wychodzące poza skalę na KTG, a nic nie czułam. W szpitalu u mnie była normalnie poradnia ginekologiczna, do niej się człowiek rejestrował i tam cipkolog robił KTG. Ale ja robiłam KTG u swojego ginekologa prowadzącego.

Aha, ja takie bezbolesne skurcze wychodzące poza skalę na KTG czułam 2 tygodnie przed porodem, jak mnie na patologię ciąży położyli. Położne mówiły, że rodzę, ja mówiłam, że nie rodzę, one mówiły, żebym nie krakała tylko się cieszyła że mnie jeszcze nie boli i mierzyła czas między skurczami. Po 2 dniach się przyzwyczaiły ;)

hmm to jaki sens jest sprawdzania tych skurczy skoro to jeszcze nie sa skurcze porodowe?

Na patologii to sprawdzali w sumie tętno płodu, a skurcze to tak chyba przy okazji :) A lekarz prowadzący chciał i skurcze i tętno, dla ogólnego obrazu sytuacji ;)

Mamani, ja przy pierwszej ciąży 11 lat temu nie odczuwałam skurczy, kompletnie nic nie czułam, a okazało się, że na KTG widać je ostro i że mam rozwarcie na 6 cm. Przy drugiej ciąży już tak słodko nie było, bóle i skurcze miałam takie, że prawie mdlałam, a rozwarcia prawie wcale. Musiałam mieć masaż szyjki, za który do dzisiaj zlinczowałabym położną;) A na KTG przyjmowali mnie w szpitalu na życzenie, nie musiałam mieć skierowania. Wystarczyło, że jestem po 26 tygodniu ciąży i że monitorowana jestem przez KTG z odstępem 2 tygodni. Chyba, że coś mnie niepokoiło, wtedy też mi położne robiły KTG tak dla uspokojenia.

naa sz dziekuje za odpowiedz :D ja sie chyba jutro przejade. rozwarcie mam juz od czwartku podobno 2 cm skurczy nie czuje ale moze sie cosik tam dzieje tylko ja nie czuje skoro istnieje taka opcja :D

Ja po moich 2-tygodniowych skurczach wychodzących poza skalę na KTG miałam rozwarcie na opuszkę palca :D