Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Argh

Istnieje ryzyko? Help!!

Polecane posty

Gość Argh

Witam wszyskich. Ok opowiem ta historie. Trzy miesiace temu zaprzestalam brac tabletki antykoncepcyjne. Tydzien temu skonczyl mi sie okres i rozpoczelam nowe opakowanie tabletek po tej dlugiej przerwie. W tym czasie mialam rowniez stosunek ze swoim mezczyzna. Wczoraj wzielam ulotke z tabletek Yasmin i dowiedzialam sie, ze po dluzszej przerwie nie brania tabletek, kolejne trzeba rozpoczac w pierwszym dniu cyklu czyli w pierwszym dniu miesiaczki. Ja natomiast rozpoczelam w dzien kiedy zakonczyla mi sie miesiaczka. Czy istnieje ryzyko, ze moglam zajsc w ciaze?

Gość eyauey
tak to ciaza:)

Gość owszem ryzyko istenieje
jak w cyklu bez tabletek, czyli zalezy jak długie masz cykle i kiedy ewentualnie mogłaby byc owulacja

Gość Argh
jaki znowu trzeci miesiac ;) napisalam ze miesiaczka skonczyla mi sie tydzien temu i w dzien kiedy mi sie skonczyla rozpoczelam nowe opakowanie tabletek po 3-miesiecznej przerwie ale nie rozpoczelam tego w dzien rozpoczecia miesiaczki lecz w dzien po

jaja sobie z ciebie robia bo glupio pytasz! Myslalam ze to oczywiste ze jak sie robi przerwe to w pierwszy dzien krwawienia zaczyna sie brac tabsy:/

Gość Argh
"jaja sobie z ciebie robia bo glupio pytasz! Myslalam ze to oczywiste ze jak sie robi przerwe to w pierwszy dzien krwawienia zaczyna sie brac tabsy:/" Owszem a ja nie wiedzialam i zaczelam w ostatni dzien miesiaczki :(

Gość a kiedykolwiek tak właśnie
brałaś? Przecież żadnych tabletek nie zaczyna się brać jak skończy się okres!!! Albo pierwszego dnia jak zaczynasz a potem ósmego dnia jak następne opakowanie po 7 dniowej przerwie. Czy kiedykolwiek wcześniej brałaś już tabletki??? Bo data pierwszej tabletki to jakaś z sufitu

Gość Argh
moze jeszcze raz :D co 21 dni w czasie przyjmowania tabletek nalezy robic 7 dniowe przerwy i po tej przerwie kontynuowac zazywanie z nowego opakowania. Jezeli kobieta po raz pierwszy zaczyna przyjmowac srodki antykoncepcyjne, badz zrobila dluga przerwe od brania, pierwsza tabletke z opakowania powinna przyjac w pierwszym dniu okresu. A ja glupia kompletnie zapomnialam o tym i po trzymiesiecznej przerwie pierwsza tabletke wzielam w ostatni dzien miesiaczki zamiast w pierwszy. oczywiscie skaplam sie o tym dzien po stosunku plciowym :/ pomocy :( z tego co wiem pierwsze dni po okresie sa nieplodne. ech

Gość to źle wiesz
bo pierwsze dni po okresie w zależności od długości okresu i cyklu mogą być płodne

Gość argh
Okres trwal 7 dni a cykl trwa u mnie 28 dni

wziełaś żle tabletki to już wiadomo, po skończeniu miesiączki zaczęłaś brać proszki to też wiemy, a dokładnie kiedy miałaś stosunek, bo jeśli odrazu po stosunku to : 1- plemniki żyją do 7 dni w sprzyjających warunkach, ale ty zaczełaś brać proszki więc to mało możliwe żeby tyle żyły. 2- raczej okres płodny nie zaczyna się zaraz po miesiączce 3- rób sobie test ciążowy 4- idź do lekarza, bo musisz wyjaśnić co dalej jeśli wziełaś tabsy dopiero po miesiączce 5 - każdemu może to spotkać Ggłowa do góry

Gość ryzyko istnieje
niestety :O

Gość z tymi dniami po okresie to
uważajcie, moja mama w obie ciąże zaszła w 5 dniu cyklu, dwa dni po miesiączce a cykle miała ponad 30 dniowe... więc ryzyko jest

Gość Argh
Ewcyk dziekuje za choc odrobine otuchy :* Stosunek byl po trzecim dniu po zakonczeniu miesiaczki. Dodam iz uzylam metody Yuzpe zeby zapobiec ciazy. Czyli zaatakowanie organizmu konska dawka levenogestrelu - hormonu w dawce tej samej jak w tabletce "po" Prostinorze. Mam nadzieje ze wszystko bedzie w porzadku...jak narazie szaleje ze stresu

Emergency pill”. Natomiast na całym świecie metodą z wyboru w sytuacjach szczególnych od 20 lat jest metoda Yuzpe. Skuteczna (98%), bezpieczna, możliwa do zastosowania jeszcze 72 godziny (a ostatnio mówi się, że nawet do 150) po stosunku potencjalnie mogącym zakoączyć się niepożądaną ciążą - “emergency pill” (pigułka w razie zagrożenia). Jej stosowanie polega na podaniu do 72 godzin po stosunku tabletki zawierającej: 100 mcg ethynyloestradiolu z 500 mcg lewonorgestrelu i powtórzenie tej samej dawki po 12 godzinach. Z preparatów dostępnych w Polsce można więc użyć: Gravistat 250, Minisiston, Microgynon21, Rigevidon, Stediril. Taki rodzaj postępowania jest bezpieczny, przejściowo mogą jedynie wystąpić nudności i wymioty (25%) czy bóle piersi, zawroty i bóle głowy (70%). Uprzedzić jednak trzeba pacjentkę o możliwości wystąpienia opóźnionej owulacji i konieczności stosowania innych form antykoncepcji w tym cyklu. Rzadko występuje opóźnienie miesiączki o 2 - 6 dni (16%). W zwykłym czasie krwawienie wystąpi u 22 %, ale najczęściej (62%) pojawia się na tydzieą przed terminem.

Gość Argh
I dokladnie tak postapilam po 30 h po stosunku z tabletkami Microgynon 21 :)

Gość nieplodne po okresie
ale bzdury wiem ze może nie u wszytskich ale moje przyjaciółka przy 28dniowych cyklach pofolgowała sobie zaraz w pierwszy dzień po ustaniu miesiączki i...w lutym rodzi :)

Gość nieplodne po okresie
każde tabletki anty sa na receptę:)

wiem,że każda. Ale jeśli nie posiadasz na te tabsy recepty to i tak trzeba iść do doktrorka, no to lepiej wziąść tabletkę "po" jest skuteczniejsza. A tak wogóle to każda z nas powinna mieć receptę bez daty wystawienia na tabletkę "po" i jeśli zajdzie taka potrzeba to ją wziąść

Gość Argh
tak sie na moje szczescie zlozylo ze zostalo mi ostatnie opakowanie Microgynonu...teraz nie pozostaje mi nic innego jak czekac...i nie panikowac :/

Gość Argh
dzisiaj caly dzien pobolewal mnie brzuch tak jak przed miesiaczka :/