Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewka

kupno soczewek kontaktowytch

Polecane posty

Gość soczewka

ide do okulisty po soczewki. dostane je na miejscu? czy musze jeszcze isc do optyka? jesli tak to czy bede czekac na zamowienie kilka dni czy od reki na stanie beda miec?

Gość madzialenka27
okulista nie da Ci soczewek... poza tym nie trzeba iść do okulisty, od razu idź do optyka, tam umów się na wizytę, oni mają swoich okulistów, zbadają Ci wzrok(zwykły okulista tego nie zrobi dobrze) i dadzą Ci od razu odpowiednie soczewki

Gość soczewka
no ale jesli nawet pojde do okulisty do optyka (taki mam zamiar) to dostane od razu? potrzbeuje je najpozniej na jutro :) aha i jaki bedzie tego koszt? tzn wizyta+soczewki (np miesieczne 1 para)?

Gość moim zdaniem nie
jeśli będziesz wiedziała jaki rozmiar i wada (jeśli to zwykła wada bez astygmatyzmu) to kupisz od razu. Ja mam johnsona - 36 zł w Warszawie

Gość madzialenka27
przecież ona nie musi znać wady...od tego u optyka są pierwsze wizyty by dokładnie określić wadę... jeśli tylko nie będziesz miała dziwnej wady z astygmatyzmem bądź innymi dodatkami (które czasem uniemożliwiają noszenie soczewek) to dostaniesz je od razu moja siostra za pierwszą wizytę (w tym soczewki i płyn) zapłaciła ok 50zł

Gość moim zdaniem nie
aha, jeśli nigdy soczewek nie miałaś to przez miesiąc będziesz się uczyć je prawidłowo zakładać i strasznie długo będzie ci to szło :) Ale kwestia wprawy. Ja po latach nawet lustra nie potrzebuję

Gość madzialenka27
a czemu od razu długo? mojej siostrze zajęło to 2 dni!! poza tym przecież na pierwszej wizycie uczą zakłądać soczewki i nie wypuszczą Cię jeśli jej dobrze nie założysz, by potem nie było problemu

Gość moim zdaniem nie
zakładam, że okulary już ma i stąd moja odpowiedź, że jeśli zna wadę nie musi iść na wizytę do okulisty i wystarczy kupno soczewek bez wizyty i dodatkowych opłat

Gość madzialenka27
tzn przez 2 dni miała problemy, w pierwszym zeszło jej 30minut, potem krócej, a teraz to w przeciągu 2-5 minut,z tym że ma problem z jednym okiem i odpowiednie wlożenie soczewki trwa dłużej, bo musi uważać

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę, że na początku nie możesz ich nosić cały dzień. Dlatego jeśli koniecznie potrzebujesz ich na jutro, to mogłaś się trochę wcześniej tym zainteresować...

Gość madzialenka27
mieć okulary a znać swoją wadę to mogą być zupełnie dwie różne sprawy :D wystarczy że się było ostatnio u okulisty jakiś czas temu i wada mogła się zmienić, a złe soczewki mogą popsuć bardzo wzrok...dlatego przy zakupie soczewek robi się badania, bo okuliści nieraz też przeprowadzają te badania tak, że potem wychodzi coś innego... dla przykładu moja znajoma ze studiów gorzej widziała w okularach poszła do okulistki zbadać wzrok a potem do optyka po nowe szkła, gdzie była jakaś promocja i zrobili jej znowu badanie i wyszło jej zupełnie coś innego :/ nie wiem o jakich dodatkowych opłatach mówisz, bo teraz moja sis za soczewki i płyn płaci ok 60zł, wiec tamto ją taniej wyszło(niby płaciła za badanie ale w tym były soczewki i płyn)

Gość kdfmgrehgfphfgh.fh
phih, ja nosze soczewki od miesiąca i jakos nie mam problemu z zakladaniem i ściąganiem. Tylko jak pierwszy raz sama ściągalam i zakladałam to zajmowało mi to około 2 miuty jedno oko. Straszycie jak nie wiem, wszyscy mówią, że boli, ze ciężko, że to, że tamto, a to guzik prawda. Ja umówilam się na wizytę do optyka, zbadał mi wzrok, założył jedną parę soczewek, poczekałam pół godziny (żeby się oko przyzwyczaiło), po czym okazało się że odrobinę za mocne. To dostałam inne, sama je założylam i tyle. Zapłacilam za wszystko (wizyta, plyn, soczewki na miesiąc) 42zł. I spokojnie jak soczewki dostaniesz dzisiaj możesz je jutro założyć, ale najlepiej na 2-3h. Potem z każdym dniem nosisz dłużej około o 1h, żeby oko mialo szansę się stopniowo przyzwyczaić.

Gość kdfmgrehgfphfgh.fh
moim zdaniem nie, ty piszesz że po latach lustra nie potrzebujesz - ja po kilku dniachj zakładałam i ściągalam bez lustra :D mi lustro najzwyczajniej przeszkadza.

Gość w.w.w.
okulista określi Ci moc szkieł i ich promień - jest to troszke różne od okularów, gdzyz soczewka przylega bezpośrenio do oka i trzeba uwzględnić tę różnice. z reguł pierwszą parę dostajesz od okulisty na próbę, ale nie zawsze - jesli masz oko niewrażliwe to idzisz od razu sobie kupic normalne szkla. jesli nie masz nietypowej wady to szkla powinnas dostac od reki, wiekszosc gabinetów optycznych dysponuje od ręki soczewkami do mocy -3. wieksze salony maja tez tez szkla na te wieksze wady.

Gość soczewka
juz jestem po wizycie :) psozlam do vision express :D i bylo bardzo milo, ogolnie polecam :) bylam tam godzine(!) i pierwszy raz pani doktor badala mnie ponad pol godziny :) soczewki zalozylam w minute i w 2 minuty je zdjelam :D bardzo mila obsluga i nawet pani ktora byla przy zakladaniu soczewek wziela mi okulary ladnie wypolerowala,wyczyscila i wymienila noski ;) no i mam bezplatna wizyte w ciagu 2 tyg aby zobaczyc czy wszystko gra :) zaplacilam 100 zl za maly plyn i soczewki 2xmiesieczne i 5 zl za wizyte (przy zakupie min 100zl) i jestem bardzo zadowolona :D

Gość soczewka
odzwiezam czy soczewke mozna czu cna oku? czuje ja ale nie drazni mnie sprawidzlam czy jest na prawej stronie i wszystko gra ale jakoas ja czuje na oku. drugie pytanie to czy normlane ze wydaje mi sie ze soczewka mi wszystko powieksza? w okularach wydawalo mi sie wszystko mniejsze..

jesli ja czujesz to byc moze masz za sucho w oku i Cie uwiera, ja swoich nigdy nie czuje, a jesli zaczynam cos wyczuwac to zakrapiam oczy albo wkrapiam kropelke plynu do soczewek i jest ok. z tym powiekszaniem to moze Ci sie tak wydawac na poczatku bo soczewka daje lepsze pole widzenia niz okulary.

Gość w.w.w.
mozna ją czuć, dopoki sie nie przyzwyczaisz. jak by nie patrzec to cialo obce. przejdzie. poza tym odczuwalnosc soczewek jest zwiększona w razie brania niektorych leków, np tabletek antykoncepcyjnych, pod wpływem przebywania w przesuszonych pomieszczeniach itp. zapusc sobie kropelki nawilżające (pytaj o te przeznaczone do miękkich szkieł kontaktowych) i powinno przejsc. przez soczewke nie widzisz w powiekszeniu, przez soczewke widzisz wreszcie normalnie :) to jest ta różnica w odległości umieszczenia względem oka soczewki a szkieł okularowych...

Gość soczewka
ok, juz sie martwilam. soczewka mnie nie uwiera po prostu ja czuje na oku :) z tym pwoiekszeniem musze przyznac przezy6lam szok :D np jakie mam duze stopy albo dlonie :D

Na początku soczewka może być wyczuwalna, w końcu jakby nie było jest to ciało obce w oku. Ale oko się przyzwyczaja i potem jest ok :) Ale z tym efektem powiększenia to jakieś dziwne trochę... Soczewka zwiększa pole widzenia, ale z tym chodzi o to, że okulary nie obejmują oka dookoła i jak popatrzysz w górę albo w dół to widzisz bez szkła. Soczewka przylega do oka, więc gdzie być nie spojrzała widzisz dobrze. Ale z tym powiększeniem to nie mam pojęcia...

Gość soczewka
no chyba rzeczywiscie to zlaezy od odleglosci soczewki od oka przeanalizowalam to sobie w sensie fizycznym i chyba dlatego tak czuje :) no i biorac pod uwage moja wade (-5) to dlatego mam takie wrazenie :) tzn ze to moze okulary mi pomniejszaly wszystko :D

Gość soczewka
to mnie pocieszylas z tym powiekszaniem bo juz sie martwilam czy obu na pewno sa dobrze dobrane :) chociaz w soczewkach okulistka mnie badala i powiedziala ze sa idealnie dobrane :)

Gość inna soczewka
Dziewczyny ja też potrzebuję rady: dopiero zaczynam swoją przygodę z soczewkami i lekarz dopasował mi soczewki Acuvue 2 J&J i faktycznie, bardzo dobrze się sprawdzają, ale one są tylko na dwa tygodnie. Czy mogę sobie tak bezczelnie kupić jakieś miesięczne innej firmy? Sprawdzą się równie dobrze? Chyba trochę mniej by mnie to kosztowało... Czy wy sobie zmieniacie soczewki raz na jakis czas czy jesteście wierne jednej firmie?

Gość inna soczewka
Podnoszę

Gość w.w.w.
mozesz mozesz :) ja sobie zmieniam na prawo i lewo, pilnuje tylko zeby mialy podobnie wysokie uwodnienie (to determinuje stopien przepuszczalnosci powietrza, a wiec i dotlenienie oka) oraz identyczne parametry - średnicę i moc. mozesz sie nawet skusic na kolorowe :) chyba ze to Twoje pierwsze szkla i masz sie zglosic na kontroli, to na razie zostań przy tych. po kontroli to juz jak bedziesz chciala :)

Gość inna soczewka
Jestem już właśnie po kontroli :) też potrzebuję soczewek o jak najwyższym uwodnieniu. Które polecasz?

Ja też zmieniałam bez problemu :) A tak w ogóle, to podobno soczewki Johnsona te, które były miesięczne, to teraz są dwutygodniowe :) Tak słyszałam, nie wiem, czy to prawda i oczywiście nie namawiam do noszenia dłużej, tym bardziej, że to dopiero początki dla Ciebie. Na razie może jeszcze z raz kup te, jak na pewno wszystko będzie ok po wizycie kontrolnej i oko się całkowicie przystosuje, to spróbuj zamienić na inne.

Gość inna soczewka
No właśnie, jestem jeszcze na tym etapie gdy trzymam się rygorystycznie wytycznych na ulotce :). Może później lepiej je "wyczuję". A wam zdarza się trochę przedłużyć sobie termin noszenia jednej pary?