Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 psycholog radzi

Pytania do psychologa

Polecane posty

Go艣膰 psycholog radzi

Tu mozecie pytac o wszsystko, a ja sprobuje w miare moich mozliwosci wam pomoc. Zapraszam

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 psycholog radzi
hehe na ten temat mozna by bylo napisac referat. tego powinna nauczyc ciebie mama

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 psycholog radzi
Odr贸偶nianie dobra od z艂a jest cech膮, kt贸ra ma wyr贸偶nia膰 cz艂owieka od zwierz臋cia. Zgodnie z Bibli膮 cecha ta nie by艂a dana cz艂owiekowi od pocz膮tku — mo偶liwo艣膰 odr贸偶niania z艂ego od dobrego zdoby艂 cz艂owiek 艂ami膮c - w wyniku prowokacji szatana - zakaz spo偶ywania owoc贸w z drzewa wiadomo艣ci dobrego i z艂ego. Wiedz臋 t臋 okupi艂 - zgodnie z Bibli膮 - utrat膮 niewinno艣ci i nie艣miertelno艣ci. Niezale偶nie od tego, czy wierzymy w przekaz biblijny, czy jeste艣my wyznawcami religii przekazuj膮cej inny spos贸b powstania cz艂owieka, czy wreszcie, je偶eli nie wierzymy w nic, wszyscy cz臋sto stajemy w sytuacjach, w kt贸rych musimy wybra膰 mi臋dzy post臋powaniem dobrym a post臋powaniem z艂ym. Wyb贸r taki nazywamy wyborem moralnym. W przewa偶aj膮cej liczbie przypadk贸w nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, 偶e wyboru takiego dokonujemy, bo jest on dla nas oczywisty. Czasem jednak pojawiaj膮 si臋 problemy, kt贸re nazwiemy dylematami moralnymi: jakie post臋powanie w danej sytuacji jest lepsze, jakie gorsze. Czy udzieli膰 pomocy rannemu, ryzykuj膮c poplamienie ubrania krwi膮? Czy da膰 prosz膮cemu pieni膮dze, zmniejszaj膮c w艂asne zasoby, a na dodatek ryzykuj膮c, 偶e zamiast pom贸c potrzebuj膮cemu zaspokoimy nadzieje oszusta? Dylematy moralne s膮 czasem dramatyczne. Spotyka si臋 je cz臋sto w praktyce lekarskiej, gdzie decyduje si臋, na przyk艂ad, czy przeprowadzi膰 bardzo ryzykowny zabieg, czy zaprzesta膰 agresywnych metod podtrzymywania 偶ycia, kt贸rej z dw贸ch ofiar wypadku udzieli膰 najpierw pomocy, wiedz膮c, 偶e tylko jedn膮 jest si臋 w stanie uratowa膰? Wielkie dylematy moralne, w kt贸rej ka偶da ze stron mia艂a wa偶ne, ale przeciwstawne racje, to o艣 fabularna wielkich tragedii. Tak na przyk艂ad racje Antygony, wywodz膮ce si臋 z poczucia spe艂nienia obowi膮zku religijnego, zderzaj膮 si臋 z racjami Kreona, wywodz膮cymi si臋 z poczucia odpowiedzialno艣ci za pa艅stwo i za losy mieszka艅c贸w Teb. Dla Antygony mniejszym z艂em jest wyst膮pienie przeciw w艂adzy pa艅stwowej, dla Kreona - z艂amanie nakaz贸w religijnych dotycz膮cych pogrzebu. Wielcy my艣liciele europejscy nie byli zgodni co do tego, jakie zachowanie jest moralne i co jest jego przyczyn膮. John Stuart Mill reprezentowa艂 stanowisko utylitarne - s膮dzi艂, 偶e dzia艂anie moralne jest kierowane rozumem i ma na celu zwi臋kszenie sumy szcz臋艣cia ludzko艣ci. To wydaje si臋 przekonuj膮ce, ale trzeba by艂oby poda膰 spos贸b sumowania szcz臋艣cia. Na pewno nie jest to prosta arytmetyka. Czy nieszcz臋艣cie matki trac膮cej dw贸jk臋 dzieci jest przewa偶one szcz臋艣ciem oficera, kt贸ry wysy艂aj膮c je na pole minowe dzi臋ki temu uratowa艂 pluton 偶o艂nierzy? Inny pogl膮d, r贸wnie偶 podkre艣laj膮cy rol臋 rozumu, reprezentowa艂 Immanuel Kant. By艂 on zwolennikiem postawy deontologicznej - licz膮 si臋 intencje, a nie skutki. Wa偶niejszym jest nienaruszanie czyich艣 praw, ni偶 uzyskane optymalnego wyniku. Wreszcie wed艂ug Arystotelesa moralno艣膰 polega艂a na rozwoju cn贸t i zwalczaniu 偶膮dz, do czego s艂u偶y rozum, przy czym d膮偶y膰 trzeba nie do skrajno艣ci, ale do sytuacji po艣redniej, okre艣lanej mianem z艂otego 艣rodka. W odr贸偶nieniu od podej艣cia rozumowego, sentymentali艣ci tacy jak David Hume i Adam Smith uwa偶ali, 偶e podstaw膮 dla os膮du moralnego s膮 emocje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Far away_
Ja te偶 potrafi臋 kpiuj wklej :O

Udost臋pnij ten post

a ja uwa偶am 偶e odr贸偶nianie dobra od z艂a jest cecha nabyt膮, uczymy si臋 tego. Podobnie jak mo偶艅a nauczy膰 tego zwierz臋ta.

Udost臋pnij ten post

Nie odpowiedzia艂e艣/a艣 na pytanie tylko przedstawi艂e艣/a艣 "zarys" my艣li w tym kierunku. Czym si臋 r贸zni dobro od z艂a? Pogl膮d, 偶e uczy tego mama jest b艂臋dny - ucztymy sie tego sami na podstawie do艣wiadczen i odczu膰 z nimi zwi膮zanych. Nadal czekam na odpwoied藕.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 psycholog radzi
jesli ci nie pasuje ta odpowiedz to poprostu nie musicz czytac,.zalozylam ten topik dla naprawde potrzebujacych mojej pomocy. dalam wyczerpujaca odpowiedz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mezatka82
jestem nauczycielka, ale nie czuje sie dobrze w wykonywanym zawodzie. chce skonczyc jakas podyplomowke i sie przkwalifikowac. jednak nie wiem, w jakiej pracy czulabym sie dobrze. czy mozesz mi pomoc wybrac? moze posiadasz jakies testy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asia prosz膮ca os贸bka
ja mam pytanie! czy skonczylas studia psychologiczne? :)

Udost臋pnij ten post

Deko - nauczysz psa, 偶e sikanie w domu jest be (odruch paw艂owa), ale nie nauczysz psa tego, 偶e szczekanie w nieodopwiednim momencie mo偶e spowodowac co艣 z艂ego - bo nieodpowiedni moment jest poj臋ciem zbyt nieostrym tak samo jak z艂o i dobro.

Udost臋pnij ten post

Jak zadaj臋 pytanie to czytam odpwoeid藕 - nawet je艣li nie jest wyczerpu膮ca :) Jej przeczytanie daje mi prawo do jej krytyki :) Pytanie kolejne: Sk膮 osoba chora (np. na rozdwojenie ja藕ni w umiarkowanym stopniu) mo偶e sie tego dowiedzie膰 - 偶e jest chora - chodzi o to, 偶e na dobr膮 spraw臋 wszystko rozgrywa si臋 w jej g艂owie bez jej wiedzy :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 psycholog radzi
droga nauczycielko, a co cie tak wlasciwie interesuje?? moim zdaniem powinnas dazyc do tego, aby spelniac sie w swoim zawodzie. jesli nie satysfakcjonuje cie praca, ktora wykonujesz daz do tego, co tak naprawde lubisz.

Udost臋pnij ten post

mo偶na by by艂o napisa膰, 偶e dobro sprawia rado艣膰 przy czym nie kosztem innych, z艂o sprawia b贸l. Ale to nie jest takie proste. niemniej aby odr贸偶ni膰 jedno od drugiego, najpierw nale偶a艂oby zranic - czyni膰 z艂o, 偶eby pozna膰 je, a potem wiedzie膰 czym jest dobro. w druga stron臋 te偶 mo偶e by膰. to jest pytanie z tych kto by艂 pierwszy jajko czy kura.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mam 21 lat...
Co mam zrobi膰, 偶eby w ko艅cu przestali mi si臋 podoba膰 偶onaci faceci? I 偶ebym w ko艅cu mia艂a si艂臋 zako艅czy膰 romans...

Udost臋pnij ten post

czesc jak prze艂amac dzikie zachowanie gdy by艂am ma艂a by艂am p艂ochliwa dzika, zamknieta w sobie , nawet z rodzicami sie wstydzil膮m chodzic za reke jako 5 letnie dziecko potem w 2 klasie podstaw贸wki otworzy艂am sie i sta艂am sie szalona, wariat tak do tez jestem raczej postrzegana jako swirus ale jestem mimo tego mocno zdzicza艂a.tzn nie patrze w oczy, esze sie, gdy kolesie do mnie podchodza czy z nimi rozmawiam jestem sztywna jak ko艂ek nie potrafie sie wyluzowa膰 czesto tez mam problem taki ze gdy kogos poznaje i sie denerwuje to gadam zbzdury ....straszne bzdury i m贸wie wszystko co mi slina na jezyk przyniesie.najgorzej bo tak by艂o ostatnio na rozmowie kwalifikacyjnej w srawie racy kt贸rej nie dosta艂am w ko艅cu z drugeij zas stronny czesto jak kogos poznaje nic moge sie nie odzywac.skrajnie' nie mam faceta.co chyba z tego w艂asnie wynika jakas podpowiedz co zrobic z tym

Udost臋pnij ten post

Deko - zada艂em pytanie 偶eby sprawdzi膰, czy rzeczywi艣cie mam do czynienia z psycholoszkiem/psycholosk膮 :D Najwyra藕niej mamy do czynienia z konowa艂k膮 :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asia prosz膮ca os贸bka
po co te podchody :) ja zada艂am wprost, ale jako艣 na arzie odpowiedzi nie otrzyma艂am :)

Udost臋pnij ten post

o prostu czuje czasem ze mam problem i nie wiem jak jemu zaradzic a jeszce jak wyt艂umaczyc totalne olanie..moze nie dos艂ownie smierci rodzica,...w gruncie rzecy by艂am zwiaana z ojcem a po jego smierci szybko o nim zapomnia艂am, po 2 miesiacach szala艂am na imprezach w wakacje, rzadko chodze na cmentarz, nie p艂aka艂am wacale nawet na pogrzeie prawie nic, tylko pare razy zaraz po smierci jak to t艂umaczyc:O

Udost臋pnij ten post

wiem, 偶e po to napisa艂e艣, a po odpowiedzi, wzasadzie to nawet nie czytalam calej usnalam 偶e to jest taki psycholog jak ja lekarz.

Udost臋pnij ten post

abrakebabra - ludzie w r贸偶ny spos贸b reaguj膮 na r贸偶ne trudne sytuacje, to jest jakby system obronny przed bolem, niekt贸rzy uwa偶aj膮 偶e najw艂a艣ciwsz膮 form膮 wyra偶ania 偶alu po stracie jest za艂amanie i p艂acz - i nikt sie temu nie dziwi, inna forma odbierana jest jako w艂a艣nie olanie, co nie jest w艂a艣ciwe.

Udost臋pnij ten post

To czy sztuczne to bym dyskutowa艂, ale deko ma racj臋 je艣li chodzi o r贸zne reakcje. Jedni rzeczywi艣cie trzymaj膮 roczn膮 偶a艂ob臋 innych po miesi膮cu ci膮gnie na imprez臋 - im m艂odszy osobnik tym bardzij w t臋 druga ston臋 (ale sa wyj膮tki). Dodatkowo ka偶dy r贸znie i na r贸znych poziomach okazuje b贸l po stracie bliskiej osoby. Oczywi艣cie umiar moralny powinien by膰, ale nie mozna si臋 d艂awi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ddgdf
Jasne. Psycholog i pisze "hehe" i robi ordynarne b艂edy ortograficzne. Ludzie, nie s艂uchajcie go/jej. Fa艂szywy "psycholog" bardziej zaszkodzi ni偶 pomo偶e. To jaka艣 frustratka internetowa kt贸ra uwa偶a 偶e przydadz膮 si臋 komu艣 jej rady.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakies to takie wydaje
sie mi znajome : " 22:36 psycholog radzi hehe na ten temat mozna by bylo napisac referat. tego powinna nauczyc ciebie mama " Nie jestes kobieta!

Udost臋pnij ten post