Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rrothka

kwas foliowy - jakie dawki ?

Polecane posty

Hej. Ostatnio brałam 0,4 mg. a teraz aptekarka podala mi tabletki 5 mg. Trochę mnie to zdziwiło, bo nie wiem właściwie, jaką dawkę kwasu foliowego należy brać w ciąży. Czy wcześniej miałam zbyt małą, czy może teraz zbyt dużą. Może któraś z was podpowie?

ja brałam folik-a jaka tam dawka to niewiem-zaskoczyłaś mnie pytaniem

kwasu foliowego nie mozna przedawkowac- jego nadmiar jest wydalany z organizmu z moczem, wiec spokojnie mozna brać wiekszą dawke.

ja brałam (chyba do24 tc) ACIDUM FOLICUM - 15 mg :) jedna tabletka, raz dziennie. Lekarz kazał mi to brać, bo przed ciążą się odchudzałam dość intensywnie

0.4 mg to zalecana dawka dzienna... Chyba, że z powodu jakichś problemów dawka większa, ale i tak ta dawka, o której mówisz wydaje mi się zbyt duża :O

Gość podczepie sie do tematu
mam takie pytanie: na ile miesięcy przed planowanym początkiem starań należy zacząć przyjmować kwas foliowy? i czy w takiej samej dawce jak w ciąży (0,4 mg jak jedna z was wspomniała)??

podobno kilka miesięcy wczesniej, ale przecież tyle kobiet 'przed' nie bierze kwasu i rodzą się zdrowe dzieci...

dzieki. jakies 3 miesiace . ja też brałam folik, 0,4 mg raz dziennie, teraz mam acidum folicum 5 mg.