Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taniedanie

tanie obiadki....

Polecane posty

A wątróbkę to robię z sosem pomidorwym (drobiową). Poczatek jak na zwykłą wątróbkę(w sezonie dodaję do duszenia świeżej papryki),jak już jest mięciutka dodaję łyżeczkę przyprawy do kurczaka po węgiersku, mieszam, dosalam, dodaję 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo przecieru włsnej roboty, mieszam i delikatnie pieprzę. Do placków ziemniaczanych pycha. A mój syn, który nie toleruje wątróbki - taką akurat zje i nie marudzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis z o2 na flaczki Składniki: Kanie, 1 marchewka, 1 cebula, 2 kostki rosołowe, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, dwie łyżki mąki, łyżka oleju, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Jak przyrządzić? Marchewkę skrobiemy i kroimy, najlepiej w słupki. Następnie wrzucamy ją do garnka i gotujemy około 10 minut w litrze wody. W czasie gdy marchewka się gotuje, kroimy kapelusze kani (pozbywając się wcześniej nóżek), tak aby kawałki przypominały flaczki - czyli w poprzek blaszek. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu wsypujemy do niej pokrojone kanie i mieszamy. Potrawa zaczyna syczeć i gwałtownie tracić na objętości. Mieszając od czasu do czasu grzyby, wracamy do wywaru na marchewce - dorzucamy do niej dwie kostki rosołowe. Po ok. 5 minutach duszenia grzybów z cebulą przerzucamy zawartość patelni do garnka z wywarem marchwiowo-rosołkowym. Dolewamy wody, dodajemy majeranku (sporo), ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej, imbiru, następnie solimy i pieprzymy do smaku. W czasie gdy w garnku składniki zaczynają przegryzać się z przyprawami, zajmujemy się przygotowaniem zasmażki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki mąki. Prażymy ją parę chwil (aż mąka lekko ściemnieje), a następnie dodajemy łyżkę oleju i całość mieszamy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, a następnie rozprowadzamy szklanką wywaru z garnka - i wlewamy wszystko do prawie gotowej już potrawy. Gotujemy całość 10 minut, w razie potrzeby dosalamy do smaku, nalewamy na talerze i jemy. Tylko ja nie uzywam kostek, a korpus kurczaka. I marchew ścieram na tace.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
no to chyba ide na grzyby....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jestem ponownie
dobre obiady i tanie to tez fasolka po bretonsku, łazanki z kiełbasa i kapustą kiszoną, kotlety jajeczne, kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Włąśnie zbieram przepisy z czarnej oliwki, to się podzielę: kotlety z kaszy gryczanej Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej, 30 dag białego sera, 3 jaja, 2-3 łyżki tłuszczu (najlepiej olej), 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz i sól, bułka tarta do panierki, olej do smażenia Jak przyrządzić? Kaszę ugotować i wystudzić, ser rozdrobnić (można przepuścić przez maszynkę), wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formować na porcje, tak jak to robi się przy kotletach mielonych, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju. Potrzebne przybory: patelnia, miska, garnek Jak podawać? Podawać polane obowiązkowo sosem grzybowym i do tego surówka według własnego uznania, ja zajadam to z surówką z kiszonej kapusty. -------------------------------------------------------------------------------------- Kotleciki z ryżu i soczewicy Składniki: - 2 filiżanki ryżu, - 1 filiżanka soczewicy (najlepiej zielonej), - 1 grahamka, - 1 jajko, - pół średniej wielkości główki czosnku, - 1 duża cebula, - sól. Jak przyrządzić? Ryż gotować razem z soczewicą, ok. 1 godz. na małym ogniu. Ugotowane ziarna zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą, czosnkiem i namoczoną grahamką. Dodać całe jajko i doprawić solą.Formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jak podawać? Podawać z surówkami. Polecam surówkę z surowego szpinaku, pomidorów, ogórka, rzodkiewki i szczypiorku, polanych olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno. Zapewniam, że kotlety są super. Uwagi: Kotlety te są doskonałym żródłem pełnowartościowego białka, dzięki gotwaniu ryżu wraz z soczewicą. Czasem zapiekam cały przygotowany farsz w piekarniku ( jak pasztet), a to ze względu na kalorie, ale kotlety są smaczniejsze. --------------------------------------------------------------------------------------- Ryż po meksykańsku Składniki: - 1 torebka ugotowanego zimnego ryżu (najlepiej Uncle Ben), - 1 duża cebula, - oliwa 3-4 łyżki, - koncentrat pomidorowy 3 łyzki, - ostra papryka w proszku, - słodka papryka w proszku, - odrobina cukru, - sól, - przyprawy dodajemy do smaku - ryż musi być leciutko słodkawy ale ostry! Jak przyrządzić? Na patelni ( najlepiej teflonowej) rozgrzewamy olej, podsmażamy na szklisto pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę razem przesamżamy UWAGA: olej nigdy nam się nie połączy z koncentratem - dlatego nie przejmować się tym faktem. Po kilku chwilach wrzucamy na patelnie ryż i całość próbujemy spokojnie połączyć. Ryż musi nabrać równomiernego lekko czerwonego koloru. Doprawiamy do smaku. Idealny do szaszłyków, kotletów drobiowych i polędwiczki wieprzowej :) Potrzebne przybory: Patelnia teflonowa, deseczka , garnek do gotowania ryżu. Czas przygotowania: 25 min z gotowaniem ryżu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
faworki z piersi z kurczaka Składniki: - pierś z kurczaka, - jajko, - bułka /typu musli, wysuszona/ tarta, - starty ząbek czosnku, - przyprawa typu wegeta, - 1/2 cytryny olej. Jak przyrządzić? Pierś pokroić na cztery cienkie plastry. Bardzo delikatnie potłuć je tłuczkiem do mięsa. Na każdym zrobić rozcięcie w zdłuż plastra, przewinąć jeden koniec plastra przez środek rozcięcia /tak jak faworek/. Natrzeć startym czosnkiem, wycisnąć kilka kropel soku z cytryny na każdy kawałek i posypać przyprawą. Odstawić /pod przykryciem/ do lodówki na kilka godzin. Plastry kurczaka obtoczyć w bułce, potem w jajku i jeszcze raz w bułce. Olej rozgrzać na patelni, zmniejszyć płomień. Układać faworki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiany kolorek z obydwu stron. Smacznego! Potrzebne przybory: Ostry nóż, talerz, patelnia, tłuczek do mięsa. Jak podawać? Najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej lub surówki z kapusty kiszonej. Wszystko posypane świeżym koperkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NALEŚNIKI Z KASZĄ
naleśniki z farszem - ugotowana kasza gryczana, cebulka zezłocona, twarożek, przyprawy spróbjcie, naprawde dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
lubie lazanki...wszystko co ma dodatek kwasnego i pikantnego i wogole lubie wyrazne smaki....jutro zrobie łazanki ..tylko maz bedzie jadł ogrzewane dzisiejsze placki,bo nie jada makaronow..ale to jego strata...fasolke od pewnoego czasu robir tak jak w Grecji robia w domu... Fasole gotuje sie na pol miekko,nastepnie wyklada sie na blache od ciasta..dodajemy koncentrat,olwa z oliwek,woda tak aby fasolka byla schowana płynem,marchewke,cebulke ,moze byc papryka swieza drobno pokrojona i kawalki wedliny,przyprawy do smaku oraz pokruszona fete..pieczemy ok. godz,.w srednio gorącym piekarniku coraz mieszajc lub podlewajac woda bo plyn paruje caly czas i fasola nie morze wysychać....feta daje fajny posmak sosowi i jego zageszcza..Grecy taka fasole na talerzu skrapiaja octem balsamico...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yennifer, uśmiałam się zdrowo z tych Twoich GOŁĄBKÓW HURTEM 9-12 sztuk. Ja robię jednorazowo na pewno ze 30 i wystarcza mi na 2 dni. Też czasem myślę o hurcie, ale wtedy musiałabym robić w 10 l garze na bigos. Dzięki Yennifer za chwilę radości!! O gołąbkach jeszcze na pewno porozmawiamy. Koniec przerwy, muszę trochę popracować. :D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jestem ponownie
ciekawy przepis na fasolke, czy ona smakuje podobnie do tradycyjnej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
rzecz gustu,ja ja bardzo lubie...cos innego dobrze ją trzeba doprawic ,ja lubie taka gesta,ale mozna podlac ja wywarem z rosołu i zrobic troche bardziej plynna...moze byc bez miesa i wtedy bedzie jako dodatek do kotleta itp....ale smakuje podobnie jak tradycyjan po bretońsku jedna proces powoduje troche inny jej smak no ifeta daje wyrazistości ,bo fasola jest mdła...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
jakos litery mi uciekaja...chodzilo mi o proces pieczenia daje inny posmak!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
dzis w ramach oszczednego gospodarowania posadzilam w doniczce na parapet w kuchni cebule na szczypiorek....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja dzis pyzy z miesem aviko
:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ewik - 30 na raz?????????????????????????????????????????????? Jeżu, ja zrobię 9-12(zależnie jak duża kapusta i ile mięsa wchodzi w liść). Jest nas troje w domu - synio, mąż i ja. I po jednym gołąbku plus ziemniaczki wystrcza nam spokojnie by się najeść.(ja do tego MUSZĘ surówkę), panowie nie jedzą z dodatkami. Resztę mrożę - jakbym chciała mrozić 27 sztuk, to nie wiem czy miejsce bym znalazła, no chyba ze na wiosnę, jak już konczą mi sie zapasy z lata... A ile Ty masz Ewik osób w rodzinie i ew ile oni jedzą??????????????? Jak po kilka gołąbków na raz, to nie dziwne, ze szukasz tanich przepisów...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stara głupia baba
pizza moze byc tania, rozna zapiekanki z resztek z makaronem czy ziemniakami,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
kupilam dzis poledwice sopocka corce na kanapki..chyba po raz ostatni...jest tak cholernia slona,ze sie jesc jej nie da...wale jutro na hale kupic kawal chudego miesa i zrobie swoja wedline odparzana ,bo na te g...wno kupowane w sklepach szkoda zdrowie i pieniedzy!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
40-latka podaj proszę przepis na tą wędlinkę co będziesz robić. Dziękuję! Pozdrawiam gorąco!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
jeszcze nie wiem jaka bede robic ,ale wejdz np. na strone wedlinydomowe.pl tam moze cos wybierzesz..jak nie to daj znac...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yennifer, widzę, że wprawiłam Cię w osłupienie! Ale tutaj chodzi chyba o wielkość, a nie o ilość?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No i nie da mi napisać!!! samo uciekło Na Gołąbki kupuję jedną dużą włoską kapustę, gołąbki robię niemal do ostatniego listka, te najmniejsze są na dwa kęsy. Robię je z mięsem i ryżem, gotuję w pysznym, pomidorowym sosie. Jemy je bez niczego, ślubny lubi z ziemniakami i jak sobie ugotuje to tak je :D:D:D:D Rodzinę mam 2 + 3, syn 20, córka 14, najmłodszy 12, potrafią zjeść duuuuążo, zwłaszcza jak im coś posmakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
Dzien dobry!! Meqa miesko robie najzwyczajniej tak na oko i wyczucie...jesli kupisz szynke z koscia,to kosc usuwasz albo prosisz zeby ci na miejscu rzeżnik usuną,zdejmuje tez skóre,bo ze skora moi nie jedza...3 dni w garku pekluje na sucho ..z 2 garsci soli,czosnek ,majeranek,pieprz..nacierasz i to ma lezec wchlodzie codziennie przewracasz..mozesz tak zrobic,ze schabem lub karkowka,czasami jest takie ładne mięso wołowe na pieczen..tam gdzie bedziesz kupowac cos ci doradza....jesli odparzam to nieobmywam miesa tylko wkladam je do siatki ,która kupisz na stoisku miesny prawie w kazdym sklepie lub w gaze z apteki...do garnka wkładasz warzywa marchew,cebula,pietruszka,seler....wkładasz mieso zalewazc woda i pomału gotujesz pod przykryciem ok,1 godz,ja w trakcie prubuje rosoł,jesli jest mało słony troche dosalam ,bo czasami mieso moze słabo przeszło sola i moze byc za mało słone,ostrym nozem sprawdzasz czy czy mieso az do srodka jest miekkie ,wyjmujes je na deseczke i przyciszkasz druga lub talerzem np.ze sloikiem z woda zeby woda z wedliny wyszla i tak stygnie i potem masz na kanapki fajne miesko bez konserwantow......potem napisze o pieczeniu.......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam. No tak, na 5 osób potrzeba więcej. I jak jecie te gołąbki bez ziemniaków, to po 3 gołabki na raz wejdą :-) Razy dwa dni... Ja gołąbki robię spore, z najwiekszych liści - jak pisałam juz wielokrotnie - 9-12 sztuk. Więcej nieekonomicznie, bo na 3 osoby po prostu za dużo, a zamrazarkę mam małą. I nie lubimy jeść po 3 dni pod rząd tego samego (oprócz zup). Z reszty kapusty kapuśniak, bigos. W zależnosci jaką mam koncepcję na obiady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
aktualnie mocze sledzie i sie zastanawiam czy zrobic w smietanie czy w oliwie...pewnie zrobie i tak i tak...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o sledeziki są dobre
kupuje płaty i robie je z olejem i cebulką w słoiku albo kupuje gotowe sledzie w biedronce firmy lisner :D w biedronce kupuje tez sosy aspiro, np z sosem chinskim robie taką potrawke ze podsmazam piers w kostkach dodaje mrozonke chinską hortexu lub biedronkową zalewam sosem i na ryz, mi smakuje a własnie co myslicie o tych wszystkich warzywach na patelnie, na dwie osoby nie wychodzi to najdrozej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
nie chyba nie ..ja tez czasami kupuje je zima jak mi moje mrozonki si skoncza..mozna kupic w dobrej cenie..ale teraz jak jest sezon tanich warzyw to mozesz sobie zrobic w male torebeczki swoje mieszanki...popatrz na sklad i kup na rynku troche takich warzyw...wiem troche zabawy jest i tego krojenia..ja to biore miske i deske i kroje w pokoju ogladajc film..dwa w jednym..i nieobejrze sie kiedy mam ppokrojone wszystkie...mam taka mala sztkownice plastikowa duzo mi pomaga..na tym sztkuje np. cukinie w plastry ,matchewke w paseczki,brokul to kwiatki w male kawalki itp..potem dobra oliwa ..juz na patelni..duzo czosnku i majeranek lub inne ziola..itp..bardzo tolubie tez..nawet do miesa bez ziemniakow..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×