Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajriss

po ilu dniach waszym dzieciom odpadl kikut pepowinowy???

Polecane posty

Gość ajriss

bo moja corcia w sobote skonczyla dwa tygodnie, a kikut dalej nie odpada. lekarz ogladal, stwierdzil, ze nie ma sie co ma martwic tylko czekac... ale jak sie nie martwic, jezeli wszedzie czytam, ze do 14dni kikuta powinno juz nie byc... :(

Naszemu synkowi prawie po miesiącu, także spokojnie. Położna przychodziła dopóki nie odpadł. Na początku smarowaliśmy go gencjaną, a potem spirytusem - łatwiej i szybciej wysusza. Niech położna zobaczy, na pewno coś doradzi. A jak nie, to może pediatra?

Gość polt
mojej córce w 3 tygodniu, a synkowi aż w 7 tyg :(

corce na 4 dobe, synkowi na 5 dobe. Ja czytalam w kazdej ksiazce ze do 10 dnia. Ale slyszlam o przypadkach ze 4 tygodnie kikut nei odpadal. Jesli lekarz mówi ze wszystko ok to znaczy ze ok. Mi polozna kazala kupic, wlasciwie obie polozne spirytus w sklepie monopolowym (cwiartke) odlac 1/4 i uzupelnic ta 1/4 woda. Szybciej wysycha, moze dlatego tak szybko dzieciom odpadly. Trzeba tylko uwazac zeby za bardzo skóry nei podraznic

Naszemu synkowi prawie po miesiącu, ale położna przychodziła co kilka dni i obserwowała. Najpierw była gencjana, a potem używaliśmy spirytusu - szybciej i łatwiej wysusza. Jak masz wątpliwości to niech obejrzy położna albo pediatra.

Nie czystym, tzn: czysty spirytus ma 90% zaw alkoholu, a my potrzebowaliśmy 70% roztwór. Można zrobić Tak jak pisała peppa, że rozrabiasz z wodą czysty spirytus. Ja poszłam na łątwiznę - zobaczyłam w sklepie, że jest spirytus rektyfikowany 90% i 70%, więc kupiłam ten 70%.

Gość ajriss
juz widze :) dzieki. jutro kupie ten spirytus i moze cos sie w koncu ruszy.

Właśnie nawet sprawdziłam na butelce - spirytus rektyfikowany 70% alc. :) Powinno przyspieszyć, tylko stosuj delikatnie tylko w miejscu, w którym ma odpaść, bo możesz podrażnić skórę dookoła. My robiliśmy to patyczkami do uszu.

Gość kraviczka
Mojej corci odpad jak miala miesiac i jeden dzien.Jesli nie ma ropnej wydzieliny to nie masz co sie matrwic.

wiadomo martwic sie nei ma co, ale wiem jakie to uciazliwe jest, jak spirytusem zrobisz, tak jak ladybird pisze, tylko tak do srodka patyczkiem to na dniach odpadnie, chodzi o to zeby tej skórki na okolo nei podraznic za bardzo. Po kapieli jak sie pomoczy to miejsce to przetrzyj spirytusem, zaraz ta wode wysuszy, i co któres przewijanie, mniej wiecej co drugie, ale to wedle Twojego uznania, z wyzcuciem zeby wlasnei nei podraznic

Lusia wychodziła ze szpitala w 4. dobie już bez kikuta. taki malutki strupek jakby został, miałam go przemywać wodą utlenioną.

Gość tydzień po urodzeniu
bo stosowałam spirytus (kieliszek spirytusu, dwa przegotowanej wody) te wszystkie wynalazki opóźniają proces, bo za słabo wysuszają. Przy poprzednim dziecku bawiłam się w jakieś fiolety, gaziki nasączane i się ślimaczyć zaczęło, dopiero jak kupiłam spirytus po kilku dniach problem z głowy

Gość tydzień po urodzeniu
a! i pilnuj,żeby się to pod pampersem nie parzyło.

Gość tatus3city
naszej córce po 6-7 tygodniach na spirytusie 70%. Jeszcze jak odpadł to nie całkiem jak trzeba. została w środku biała część któa chirurg zalapisowała azotanem srebra - białawe coś szysbko się wykruszyło - al ejeszcze przez 2 tygodnie przemywamy 70% spirytem. teraz w 3 mies po kompieli profilaktycznie antybakteryjnie

Gość LAKO
LAKO- takie chusteczki nawilżane spirytusem,odpadł po 14 dniach,równiutko;-)

Gość a oto streszczenia
Mojej odpadł po 15 dniach...Na początku zbyt delikatnie przemywałam, bałam się, a to jednak trzeba było troszeczkę mocniej (bez przesady oczywiście).

Gość Mamusia Synusia
Mojemy synkowi dokładnie w 3 tygodniu :(

Gość Mamusia Synusia
co do LAKO ja je stosowałam i przez nie pepek zaczoł sie paprac te chusteczki sa słabo nawilzone potem musiałm kupic spiryrus i gencjane i dopiero po tych zabiegach ok 3 dni odpadł ładnie...

Gość crejzolka
Po 3 tygodniach, coś tam jeszcze zostało, ale po 4 tygodniach to już nic nie było. Był duży i brzydki, ale w końcu odpadł i został po nim piękny pępuszek.

Też LAKO- tyle,ze wyciskałam zawartośc czyli spirytus lekko odsuwając kikut we wszystkie strony,odpadł po 14 dniach.

Gość lako jest daremne
to jest sztywna bibuła. Dlatego kiepsko nasączone spirytusem :o

Gość inezjja
przemywałam czystą wodą (takie są zasady w uk) i odpadł w 6 dniu.

Moja mama zalecała mi smarować kikucik spirytusem 70% (lub alkoholowym roztworem gencjany) za pomocą wacika do czyszczenia uszu, dbając by każdy zakamarek wymazać (i przy okazji nie zasmarować skórki brzuszka). Ale nie miałam okazji skorzystać z jej rad ;)

równo miesiac po narodzinach . stosowałam i lako i spirytus 70 % na zmianę - paprać nie paprał się ale odpaść też nie chciał :O

pierwszemu dziecku przemywalam roztworem spirytusu i odpadł po ok 12 dniach, drugiemu dziecku nie przecierałamniczym,nawet zdarzyło się mocno pomoczyć przy kąpieli i odpadł chyba po 4-5 dniach -w każdym bądźrazie szybciutko, a miałam obawy żeby niczym nie smarować, ale tak zalecili w szpitalu( Anglia)

Gość Dziwne te polskie przestarzale
metody.... w Austrii tez zadnych spirytusow ani gencjany nie ma, w szpitalu posypuja troche pudru dziececego na kikuta podczas przewijania i nic wiecej. Mojemu synkowi odpadl w 4 tym dniu i nawet znaku nie zostalo a piekny pepuszek jak szlismy do domu. Po co to babrac jakims mocnym swinstwem jak wystarczy pudrem czy talkiem sypnac

Ciekawe, czym smarują u mnie w szpitalu, bo też kikut odpadł wcześnie, w 4. dobie wychodziliśmy bez.