Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość indii

DACZEGO BOG KAZAL ABRAHAMOWI ZLOZYCV SYNA W OFIERZE??

Polecane posty

Gość indii
dlaczego chcial sprawdzic - przetestowac jego oddanie??

no jak dlaczego? sprawdzic jego wiare, w ostatecznosci przeciez nie kazal mu syna zabijac... ten wyzej post nie do tego tematu :p

Myrevin no wlasnie, tak tez powiedzialam kiedys katechetce to dostalam pale i zaczela mi robic wyklad o wolnej woli czlowieka:o

Gość indii
nie rozumiem przeciez Bog jest w sercukazdej zywej istoty i wie i niej wszystko wiec po co musial to sprawdzic??

Gość indii
ok ale czy mozna mowic o wolnej woli w stosunku do nakazu BOGA???

Gość złośliwa w..
Księża sami logicznie nie umieją wytłumaczyć dziecku biblii. A potem matki są wzywane do księdza:O Dlaczego kazał? bo chciał sprawdzić na ile oddany jest Abraham i wierzy w to co mówi Bóg. w/g mnie Abraham wiedział ze to ''tylko ''sprawdzian ,ponieważ Bóg jest miłościwy i sprawiedliwy.

to było tak: bóg był wszechwiedzący, wiec wiedział, ze Abraham to kompletny nawiedzony fanatyk religijny, który wykona każdą głupotę, jaką od niego zażąda. i bóg pomyślał: \"hehe, będzie ubaw\". początkowo chciał mu nakazać, aby przebiegł nago przez cale miasto, wbiegł do świątyni podczas zgromadzenia i wrzasnął \"mam was wszystkich w dupie\" (bóg ma dość specyficzne pojęcie o poczuciu humoru), ale potem zreflektował się, że w ten sposób zbezcześci swoją własną świątynię. pomyślał więc: \"mam! to będzie dopiero hard-core - niech zgodzi się zabić własnego syna, hahahaha\" (jak wspomniałam, bóg ma bardzo specyficzne poczucie humoru). na szczęście zanim do tego doszło, bóg zdążył już się wyśmiać i pozwolił Abrahamowi jednak nie zabijać syna. w ten właśnie sposób przy okazji potwierdził swoją legendarną miłość do ludzi (każda okazja jest dobra na małą reklamę).

Gość złośliwa w..
a ja sie wczułam :O

Gość nijja
Chciał sprawdzić, czy jego wiara i miłość do Boga jest silniejsza od miłości do syna. Czy Abraham stawia Go na pierwszym miejscu, i nic nie jest ponad Nim. Abraham zdał egzamin

Gość indii
NO TAK ALE POWIEDZENIE BOGUnie jest skazane na jedno --wieczne cierpienie i potepienie w piekle wiec gdzie tutaj est miejsce na wolna wole??

Gość indii
nijja- to znaczy ze Bog tego nie wiedzal jak to moziwe skoro On wie wszystko??

to prawda, mamy wolną wolę w każdej sytuacji. inna sprawa, że nasza wolna wola niekoniecznie zawsze musi się spełniać. ktoś ma np. wolę być zdrowy, a tu cholera, jest nieuleczalnie chory. ale wolę ma. a co.

Gość indii
NO TAK ALE POWIEDZENIE BOGUnie jest skazane na jedno --wieczne cierpienie i potepienie w piekle wiec gdzie tutaj est miejsce na wolna wole??

całe szczęście, że Abraham się nie pospieszył za bardzo, głupio by wyszło, jakby zabił syna, a bóg na to: "ej, no co ty, ja tylko żartowałem" :P

zgadnijcie, co przeczytałam:D dlaczego Bóg kazał złożyć Abrahamowi CV syna w ofierze...