Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkyugk

Jak sie jest w cizy i SIE idzie do Gina TO TRZEBA ROZKLADAC NOGI ???????????????

Polecane posty

Gość kkyugk

nIE WYSTARCZA INNE BADANIA? A jak jest za granica,tam tez badaja za kazdym razem TAM ?:( da sie tego uniknac???

Gość musztarda
Nie, wystarczy szeroko otworzyć usta i głośno powiedzieć AAAAAAAAAAAA

Gość nie ma juz
oczywiscie ze nie trzeba, jak chcesz dziecko urodzic np ustami czy uchem to ci zaglada do ust czy ucha :)

w anglii nie trzeba rozkladac:)nog bo nie badaja dopochwowo-niestety...wiec sie ciesz ze chca w polsce jeszcze tak badac

o moj boze jakie durne pytanie...nie, nie trzeba- w ciazy podczas badania nogi nalezy mocno zacisnąć :O

Gość musztarda
Ja też nie rozkładam za każdym razem, bez przesady. Co drugą wizytę bodajże, miałam robione usg, sprawdzaną pracę serduszka.

Gość kkyugk
przepraszam ze pytam !! wy zapewne bylyscie wszech wiedzace od poczatku JA NIE JESTEM inie ukrywam tego :O zenuaa..

Gość musztarda
Wszechwiedzące nie, ale Twoje pytanie jest raczej na poziomie "żenuła" właśnie.

Gość wiesz chyba lepiej
by gin zaglądał za każdym razem wtedy jest w stanie wychwycic czy masz infekcję, a grzybica czy inne bakterie chętnie się przypątują w ciąży, z powodu zmian hormonalnych skoro jesteś w ciąży to wypadałoby trochę poczytac

Nie trzeba. Nawet do lekarza nie trzeba iść. Urodzi się zdrowe albo się nie urodzi.. bo takie badanie pozwala wykryć np przedwcześnie skracającą się szyjkę, co niezdiagnozowane często prowadzi do skrajnie przedwczesnego porodu. Ponadto infekcje również dla rozwoju ciąży bywają groźne a nie wszystkie dają objawy. No i najważniejsze - podejrzewam, że jeszcze u ginekologa nigdy nie byłaś, więc obowiązkowo cytologia (dla zdrowia Twojego i dziecka).I nie, tego wszystkiego co napisałam powyżej nie da się "innym sposobem".Wybór należy do Ciebie.

Gość cytologia to badanie
ktore sprawdza czy sa komorki nowotworowe , fakt ze takie badanie robi sie w ciązy ale tak na prawde jesli wyjdzie negetywne to przeciez nie usuniesz dziecka prawda ? Radziłabym raczej zrobi wymaz z kanału szyjki macicy czyli taki posiew zeby sprawdzic czy nie ma tam groznej bakterii jak na przyklad paciorkowce bo one stanowią przde wszystkim zagroznie dla dziecka jak juz sie urodzi ( zakazenie podczas porodu)

W USA tez nie badaja dopochwowo podczas ciazy... Badanie takowe robia tylko podczas pierwszej wizyty - wtedy obowiazkowo cytologia itp. Cala ciaze masz spokoj, chyba ze cos sie dzieje, masz skurcze, albo silne uplawy. Do badania dopochwowego wracaja w 36 tc, wtedy sprawdzaja szyjke, i ulozenie dziecka. A dlaczego nie badaja? Bo jednak badania te nie sa koniecznoscia, chyba tylko w Polsce wciaz stosuja te metody, podobnie jak ciecie przy porodzie :o

A no i zapomnialam, przedmowczyni napisala o bardzo waznym badaniu ktore wykonuuje sie na w 36-37 tc. Jakby byly bakterie, konieczne jest podanie antybiotyku podczas porodu.

szczerze? badala mnie polozna 2 razy pod koniec ciazy; dwa razy na poczatku ciazy mialam usg przezpochwowe, nawet sie dziwilam ze gin mnie nie badal, spytalam to mi powiedzial ze przy prawidlowej ciazy im mniej badania i cytuje "dlubania" tym lepiej, bo niepotrzebnie mozna wprowadzic infekcje; to samo mi we Francji powiedzieli

no i fakt ze w koncowce ciazy polozna pobrala mi wymaz z szyjki, a cytologie sobie robilam przed ciaza

Gość chciałabym dodac
ze wiele kobiet jest nosicielkami tej okropnej bakterii czyli paciorkowca typu b - czasami kobieta nie zdaje sobie sprawy ze jest nosicielką gdyz nie daje zadnych objawow . horor sie zaczyna jak matka zarazi dziecko tą bakterią podczas porodu - moze to doprowadzic do smierci dziecka . Dlatego pod koniec nalezy to badanie zrobic szkoda ze nie jest obowiązkowe ( moj gin nie widział potrzeby - chyba jest zacofany bo starej daty - ale ja zrobiłam to badanie prywatnie dla swietego spokoju ) Jezeli okaze sie ze jestes nosicielką to idziesz z tym wynikiem do szpitala wtedy kiedy bedziesz juz szła na porodówke - dadzą tobie antybiotyk 4 godz przed porodem . Nie chce straszyc ale warto badanie zrobic nawet dla swietego spokoju

do " cytologia to badanie"Cytologia to badanie które ma na celu wykrycie nie tylko komórek rakowych ale i wszelkich zmian, czyli również infekcje szyjki się w tym zawierają. nie jest to badanie ktre służy wykryciu infekcji ale przy okazji określa bakterie , ich rodzaj i nakierowuje lekarza, więc nie jest do końca prawdą, że w ciąży nie ma potrzeby robienia cytologii, wręcz przeciwnie, może wyjść grupa III nie związana z nadżerką a np ze stanem zapalnym. Więc sens jak najbardziej jest a wymaz z kanału szyjki i tak robią w okolicy 36 tygodnia. Ale do 36 tygodnia wiele się może zdarzyć, można np stracić ciążę przez niewykrytą infekcję a jak pisałam - nie każda infekcja daje objawy.

Gość cytologia...
"Badanie cytologiczne artykuł lek. med. Joanny Pabich Cytodiagnostyka to metoda wykorzystywana w ginekologii do badania komórek pobranych z narządu rodnego. Dzięki niej lekarz może ocenić jego stan, a także wykryć niektóre choroby w ich początkowej fazie. Badanie to nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Wykonuje się je w każdym gabinecie ginekologicznym oraz przeprowadza przed badaniem ginekologicznym po założeniu wziernika do pochwy. Za pomocą szpatułki lub długiego wacika lekarz pobiera komórki wchodzące w skład nabłonka pokrywającego narząd rodny, które podlegają cyklicznym zmianom i złuszczają się. Komórki rozprowadza się na szkiełku mikroskopowym, utrwala, niekiedy odpowiednio barwi i ocenia pod mikroskopem. Cytodiagnostyka może być wykorzystywana w różnych celach: w profilaktyce przeciwnowotworowej, aby ocenić mikrobiologiczną florę bakteryjną pochwy oraz jak fukcjonują hormony w organizmie. Powszechnie używany termin "cytologia" jest zarezerwowany dla badania onkologicznego (zapobiegawczego) i hormonalnego. Należy je odróżnić od badania stanu mikrobiologicznego pochwy (inaczej biocenozy lub stopnia czystości pochwy)."

Gość aaaaaaaaabbbbbb
jeżeli dziecko zrobiłaś sobie przez buzię to otwierasz tylko buzię.

Gość dziewczyna pyta
bo to nie jest regula, ze sie rozklada nogi... w polsce owszem, ale np. ja rodzilam w irlandii - tutaj przez cala ciaze zaden ginekolog ani razu do ciebie nie zaglada.

Gość ciazaprzezbuzie
ciąża to ewidentna przykład, ze bez względu na wszystko nogi były rozkładane, no bo nie da się zaciążyc buzią, uszami, nosem czy innymi narzadami.