Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weriiiiiiiiiii

Generyki leków na receptę???????szok!

Polecane posty

Gość weriiiiiiiiiii

Witam. Co sądzicie o korzystaniu z generyków leków na receptę?Czy to jest legalne?Być może jestem niedoinformowana, ale wydaje mi się podejżane... 3dni temu miałam usuwane operacyjnie ósemki, dentysta przepisał mi lek przeciwbólowy na wypadek gdyby nasilił się ból po ustaniu znieczulenia.Chciałam wykupić receptę, ale w dwóch aptekach zabrakło określonej dawki leku.Jakiez było moje zdziwienie jak pani farmaceutka bez zestanowienia powiedziała że może mi dać generyk(?!) Przecież to nie są zwykłe leki!!!pani jednak nie widziała problemu w tym ze da mi inny lek.Zapytałam czy apteka może ot co wydawać inne leki niż ma na recepcie- o tóz pani przekonywała mnie że owszem. Nie bardzo chce mi się w to wierzyć...Oczywiście nie skorzystałam z propozycji i poszlam do kolejnej apteki, ale zastanawiam się czy to prawda?

Gość L.E.G.A.L.N.E

Gość weriiiiiiiiiii
świetna odpowiedź, to mnie uspokoiłaś/eś... Serio pytam, czy można tak zamieniać? Jeśli tak to na jakiej podstawie??

Gość hm... tak
Napewno jest legalne:) Bo nie jednokrotnie korzystałam z takiej opcji niestety nie wiem na jakiej podstawie bo nie śledzę wydawanych rozporządzeń/ustaw/czy innych ciekawych dokumentów;)

Gość a ile ty masz lat
że nie wiesz takich rzeczy??? to normalne, że się wydaje zamienniki=odpowiedniki=generyki dlaczego to ma być nielegalne??? nie wydaje się INNYCH LEKÓW niż zapisał lekarz tylko dokładny odpowiednik o takim samym składzie chemicznym jest to w pełni legalne i praktykowane od wieków a skąd wiesz, że na recepcie miałaś oryginał, a nie generyk? jest kilka tysięcy leków, które mają po kilka odpowiedników, może być nawet 10 odpowiedników tego samego leku to samo jest z lekami bez recepty np. Paracetamol, Apap, Codipar, Efferalgan, Tazamol, Acenol, Calpol - to jest wszystko ten sam lek, tylko pod innymi nazwami handlowymi i od innego producenta Ibuprofen, Ibuprom, Ibum tosamo

Gość generyki=zamienniki
generyk to synonim słowa ZAMIENNIK! Dziewczynko droga, jak sama nazwa wskazuje leki o takim samym składzie można ZAMIENIAĆ. Pani farmaceutka miała prawo zaproponować ci 'inny' lek- inną nazwę, mało tego- to był obowiązek pani farmaceutki. Skoro miałaś przepisany lek przeciwbólowy to pewnie był to KETOPROFEN----so,

Gość weriiiiiiiiiii
Nic tylko radzić się na tym forum... Nie wiedziałam, więc kulturalnie spytałam. "a skąd wiesz, że na recepcie miałaś oryginał, a nie generyk?" pani w aptece zaproponowała generyk ketonalu- refastin!!! Nie wiedziałam, więc wolałam nie ryzykować. Wielkie dzięki za udzieloną pomoc w super kulturalnym tonie!!!!

Gość generyki=zamienniki
I po co sie unosić? to jest to samo... Wiem bo biore i już zamieniałam I jeden i drugi to ketoprofen- tak jak ci napisałam. istnieje coś takiego jak google.... http://www.kardiolo.pl/ketoprofen.htm

Gość tralalata
p to sa generyki, zeby mozna bylo zamieniac... leki zagraniczne czesto sa duzo drozsze,dlatego mozna zamieniac je na polskie odpowiedniki ktore sa dokladnie tym samym lekiem tylko maja inna nazwe wlasna zawsze mozna zamienic lek jesli ma ten sam sklad,nazwe zagraniczna,wielkosc opakowania

Gość ania878787
Czy ty myślisz ze babka ryzykowałaby wciskając ci inny lek? zgrozo... Bystrość ludzi mnie poraża.

Gość jedź na pogotowie
Nie wolno zamieniać tylko leków przepisanych przez okulistę. Sama się o tym przekonałam, niestety, kiedy niedawno lekarz przepisał mi na zapalenie spojówek cholernie drogie krople (70 zł - dla mnie to dużo). Byłam w dwóch aptekach i w obu usłyszałam to samo - że apteka nie ma prawa wydac mi innych kropel, niż te, których nazwa figuruje na recepcie... Natomiast w przypadku antybiotyków, leków przeciwbólowych, itp - ta zasasda juz kompletnie nie obowiazuje - i dobrze. :) Np. capivit to to samo co zwykła witamina a plus e - a różnica w cenie jest... Ibuprom i ibum - ta sama substancja aktywna, te same żelowe powłoczki, a różnica w cenie - zasadnicza... Syropy na gardło - to samo... w zależności od producenta ceny wahają się od 15 do 40 zł! Dobrze, ze można zamieniać:)

Gość trza było brać
trza było brać bo ketonal w opcjii refundowanej jest nie w kazdej aptece, a poza tym jest nie co droższy chyba ze tylko na moim ursynowie niczego nigdy ma :)

Gość trza było brać
nie ma...

Gość mokotów
witam:) 1. Jak juz zostało ustalone, leki można wymieniać:) po to tyle ich jest 2. Na mokotowie i jedno i drugie jest , ale ketonal jest faktcznie droższy o niecałe 2zł - to chyba ursynów jest felerny;)

Gość skonsultuj
"Nie wolno zamieniać tylko leków przepisanych przez okulistę. Sama się o tym przekonałam, niestety, kiedy niedawno lekarz przepisał mi na zapalenie spojówek cholernie drogie krople (70 zł - dla mnie to dużo). Byłam w dwóch aptekach i w obu usłyszałam to samo - że apteka nie ma prawa wydac mi innych kropel, niż te, których nazwa figuruje na recepcie... Natomiast w przypadku antybiotyków, leków przeciwbólowych, itp - ta zasasda juz kompletnie nie obowiazuje - i dobrze. Np. capivit to to samo co zwykła witamina a plus e - a różnica w cenie jest... " Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Leki zapisane przez okulistę można zamieniać, pod warunkiem, że istnieją ich odpowiedniki. Najwyraźniej lekarz zapisał ci krople, które nie mają odpowiednika, w takim przypadku apteka nie ma prawa wydać innego leku, to chyba logiczne. Capivit to nie to samo co "zwykła" witamina A+E, ma całkiem inną zawartość witamin i inne podłoże. A co do autorki, usłyszałaś odpowiedź w dwóch aptekach i co ? Wątpisz w kompetencje farmaceuty??? W legalność wydawania leków w aptece? Wolisz zapytać się na forum, na którym każdy udaje mądrego?

Gość ketonal to też generyk

Gość kutwa
ketonal lepszy

Gość Farmaceuta1
Do weriiii - sama napisałaś bardzo kulturalnego posta z mnóstwem wykrzykników i wielokrotnych znaków zapytania. Dopisek "szok!" w temacie też wionął spokojem. Abstrahując od tego - farmaceuta udzielił Ci poprawnej informacji. Leki można zamieniać, jeśli apteka dysponuje ich odpowiednikami, czyli preparatami z tą samą substancją, dawką, ilością tabletek (w tym przypadku) oraz postacią leku (np. tabletek nie można wymieniać na kapsułki itd.). W dzisiejszych czasach nagminnie kwestionuje się zalecenia/porady lekarza bądź farmaceuty. Panuje powszechnie jakaś chora teoria spiskowa, według której specjaliści mają gdzieś zdrowie pacjenta i myślą tylko o tym, by się dorobić. Żal mi ludzi, którzy w to wierzą. Nie wszyscy są święci, ale takie uogólnianie bądź zakładanie z góry, że farmaceuta się myli, jest głęboką przesadą. Już nie wspomnę o tym, że wydawanie leków w aptece oraz przestrzeganie innych niezliczonych przepisów prawnych dotyczących obrotu lekiem oraz funkcjonowania placówek aptecznych podlega bardzo ścisłej kontroli - to nie jest zwykły sklep z marchewką.

Gość michaśka9
Sa zamienniki-po prostu trzeba o nie pytać farmaceute.Oni teraz chyba nawet maja obowiązek powiedziec o czyms takim.Ja sama zwykle kupuje leki na zgage,ale teraz nawet mój lek polprazol jest bez recepty,wiec na razie nie mam z zakupem problemu.

Gość farmaceuta powinien
poinformować o zamienniku jeśli jest zamiennik tańszy niż lek zapisany na recepcie. Nie musi informowac gdy są droższe zamienniki bo i po co. Mnie sie nie raz farmacutka pytała czy dać zamiennik bo jest tańszy - pytała sie o zgode, bo wielu z tej opcji nie korzysta. Nie rozumieją, że dana substancja wystepuje w kilku różnych preparatach. Np uważają że codipar im pomoże na bół, ale apap nie bo za łagodny, a to jest to samo, nawet dawka identyczna

Gość lek generyk
różni się od tego wypisanego na recepcie tylko firmą , która go wyprodukowała, a skład leku jest taki sam. Jest to legalne i często w aptekach sa one polecane

Gość Monar
Ja też brałem polprazol i mi bardzo szybko pomógł. Bez recepty i tani.

Gość tiaaaaaakkk
Max Zander vel Klaun, oczywiście, że tak. jak było mniej piguł (średniowiecze i tym podobne) to ludzie dużo mniej cierpieli, dłużej żyli i więcej chorób było uleczalnych (taka dżuma np. - no w pięć minut leczyli, nie?)

"tiaaaaaakkk Max Zander vel Klaun, oczywiście, że tak. jak było mniej piguł (średniowiecze i tym podobne) to ludzie dużo mniej cierpieli, dłużej żyli i więcej chorób było uleczalnych (taka dżuma np. - no w pięć minut leczyli, nie?)" Tyl;ko co to ma do piguł:D?Długość życia zaczęła się wydłużać jak się poprawiła higiena nie przez piguły:D.

Gość LaBonit_ta
tak jak ludzie piszą, masz receptę na lek o konkretnym składzie i działaniu, farmaceuta w aptece może zaproponować zamienniki, które mają ten sam skład/działania. Twoja wola co wybierzesz, najważniejsze to mieć wybór. Teraz w dobrych aptekach nie ma problemu, zawsze samemu farmaceuci bez proszenia przedstawią propozycje zamienników. Ja często robię zakupy w łódzkiej aptece za grosze i praktycznie zawsze biorę zamienniki. Oszczędności są duże, wystarczy spojrzeć na przykłady niektórych tabletek hormonalnych czy leków na alergię. Do wyboru do koloru a wybór to już nasza sprawa.