Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rereeeee

OBOZY ZAGŁADY I KONCENTRACYJNE

Polecane posty

Gość rereeeee

kto się tym interesuje??? Wpisujcie wrażenia po przeczytaniu wszelkiej literatury z tego zakresu, oraz polecane przez Was książki. Co najbardziej Was w tych książkach porusza? Sceny tortur, sceny opisujące uczucia, wzajemna pomoc więźniów?? Dzięki za wszystkie komentarze z góry. Sory że tak chaotycznie... :)

Gość danger stranger
obozy koncentracyjne? to przyszłość A NIE przeszłość to może dotknąć I CIEBIE, czytaj: http://nowy-horyzont.org

Gość zorza_polarna
zdecydowanie sceny tortur, eksperymenty medyczne, lubie to czytac, chybam zboczona :P

Raczej przerażająca literatura. Opowiadania Borowskiego... przytłaczające i przygnębiające...

Gość rereeeee
zorza_polarna- to ja chyba też :D Borowski?? Hmm chyba jeszcze raczkuję jeśli chodzi o tego autora... Zaczęłam od Grzesiuka jakieś 2 lata temu i po dziś dzień nie mogę skończyć. Obawiam się że 80 proc. społeczeństwa NIE WIE co to naprawdę była II wojna światowa... :(

Hmm... Borowski sam przeżył obóz koncentracyjny. Warto przeczytać, ale to jest moim zdaniem dość ciężka literatura. Wolę czytać o polskich lotnikach II wojny światowej - niesamowite historie! Ja mam wrażenie, że historia znowu się powtarza, ale może demonizuję.

Ach! I jeszcze "Inny świat" Gustawa Herlinga–Grudzińskiego. Tyle, że o łagrach w Rosji.

Gość rereeeee
taaa...ja tez mam takie wrazenie.. :( no właśnie, o łagrach nic jeszcze nie czytałam, muszę chyba coś zacząć... bo z reguły czytam ale o obozach hitlerowskich.. np "Jak uciekłem z Majdanka", "Pokonałem śmierć", "Pięć lat kacetu" itd. itp. Genialna jest też książka "Rozmowy z katem" Moczarskiego, w której są zapiski rozmów autora z Heinrichem Himmlerem... Nie do opisania... A co powiecie o "Medalionach"?? Nie czytałam jej jeszcze,ale słyszałam, ze historia jest tam trochę wypaczona...

Gość rereeeee
Noooo Grzesiuka książka jest niesamowita. Super mi się czytało, jeszcze pewnie do niej wrócę

Gość rereeeee
Była, ale nie u mnie :( kurczę, teraz to praktycznie nic nie ma w kanonie! A potem się dziwią,że młodzi nie potrafią się w muzeum obozu oświęcimskiego zachować!!! Ja bym im gdybym uczyła wypaliła z grubej rury co znaczyło życie w obozie dla człowieka, to by nabrali trochę szacunku! choć nie generalizuję...

O łagrach to jeszcze jest książka "Archipelag Gułag", nie pamiętam czyja, ale chyba to jakaś kobieta napisała. "Medaliony" Nałkowskiej - nie czytałam. Ona była w komisji badań zbrodni hitlerowskich chyba. Hmm, może ciekawa lektura...

rereeeee, spokojnie :) W kanonie jest i Borowski, i Grudziński, i Nałkowska nawet. Wiem, bo skończyłam w tym roku liceum. Niektórzy czytają, ale co do wycieczek do Oświęcimia, to moim zdaniem w ogóle za mało ich robią...

Gość lionne
"Archipelag ..." to napisal Solzenicyn!!!!!!!

Gość rereeeee
mhm zgadza się, była w komisji. Swego czasu czytałam jakiś spór na pewnym forum o to, czy opisane przez nią eksperymenty produkcji mydła z ludzkiego tłuszczu są autentycznym faktem. W tym aspekcie zarzucano jej wypaczanie historii.. Choć nie wiem czemu miałoby jej to służyc... A znacie może jakichś ludzi którzy to przeżyli?

Gość a ja czytałam jeździec miedzia
ny i kolejne cześci. Niby o miłości ale o obozach i ogólnie na temat tej strasznej wojny ,wiele ciekawych tematów było

Oj, przepraszam za pomyłkę. Nie znam obecnie nikogo, ale moja ciotka pracuje w domu kombatanta, tzn. prowadzi tam czasem zajęcia muzyczne, i jest tam wielu ludzi, którzy przeżyli Powstanie Warszawskie. Co do obozów, to nic mi nie wiadomo.

Gość rereeeee
Fajnie- za mało i...za wcześnie ;/ bo mnie np boli jak idę sobe uliczką i słyszę śmiech jakichś palantów, albo głośne komentarze nie na temat... :( nie mówiąc o tym,że tylu ludzi, w większości cudzoziemców, nawet nie wie, że coś takiego miało miejsce na polskiej ziemi... :(:( nawet ówczesny papież "nie wiedział"..

Gość rereeeee
Ooo ale Powstanie Warszawskie tez jest bardzo interesujące. Kurczę,strasznie lubię poznawać tą drugą wojnę... jakieś zboczenie chyba... zapisuję sobie wszystkie tytuły ;) :D

No to smutne... a jak jeszcze słyszę "polskie obozy zagłady"... A dla Amerykanów wojna zaczęła się w 1941r., a jak słyszą "Polad" to myślą, że chodzi o "Holand" :O :( Ale myślenie o tym prowadzi tylko do frustracji...

Gość zupa pomidorowaa
\"Oswiecim w oczach SS\" - zeznania SSmanow i komendanta obozu. Przerazajace

Gość asdflkjhgf
Czytałam kiedyś pamiętnik małej zydówki. opisywała życie w geccie. Ale nie pamiętam tytułu i autorki. Z prozy obozowej Imre Kertesz - los utracony. Inny swiat - Gustaw Herling-Grudziński

To ja ci polecam dwa: "Sprawa honoru" Lynne Olson i Stanley'a Cloud'a i "Ostatnia walka" Jana Zumbacha. Pierwszą koniecznie musisz przeczytać - to jest właśnie o lotnikach z dywizjonu 303, ale szeroko opisane są losy całej wojny i już po niej. Druga książka to autobiografia lotnika dywizjonu 303 - po prostu coś niesamowitego dla mnie. Trochę się można oderwać od tych smutków wojny. Ale to już jak będziesz chciała. Co do ludzi z Domu Kombatanta, to bardzo często opowiadają bardzo wzruszające historie, np. o tym jak brali ślub w czasie powstania itd.

Gość lionne
a czytaliscie "Malowanego ptaka", Kosinskiego bodajze? co prawda nie o obozach ale ksiazka koszmar... czytalam dawno temu i juz nigdy do niej nie wroce bo koszmary nocne przesladowalyby mnie miesiacami... lektura dla ludzi o mocnych nerwach...

Gość rereeeee
asdflkjhgf- zapewne "Nadzieja umiera ostatnia" ;) kurczę, to "Oswiecim w oczach SS" to koniecznie musze przeczytac! Dzięki!! Polskie obozy zagłady 😭 dajcie spokój! Taaa wszyscy sie oburzali jak kilka dni temu na westerplatte obchodzilismy rocznice rozpoczecia wojny, ale trzeba nam tego! to co,ze przeszłosc,ale przeszlosc na tyle wiekszosci nieznana (zal) ze trzeba na to jakos zwrocic uwage! To faktycznie prowadzi do frustracji, Amerykanie "obchodza" rozpoczecie wojny od ataku na Pearl Harbor (tak jak napisalas/es). Jak tak moze być??! Kurde, moze jestem wariatka, ale naprawde ciezko jest mi to zaakceptowac.

Gość rereeeee
no wlasnie, lionne, to tez o wojnie??

Gość lionne
kurde tak dawno to czytalam a potem chcialam zapomniec... akcja dziala sie gdzies na terenach Kresow (?) i cos mi sie kojarzy ze to bylo w czasie lub tuz przed II WS - ale moge sie mylic... w kazdym razie jak ktos lubi mocne wrazenia to polecam

A teraz jeszcze Rosjanie chcą usunąć ambasadę Polski z centrum Moskwy. A my nie możemy się odegrać. Dlaczego? Bo w czasach PRL-u wspaniałomyślnie władze oddały ten kawał ziemi przy Belwederskiej. Albo jak wspaniałomyślnie władze PRL-u zrzekły się odszkodowań od Niemców za II wojnę... Żal.