Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ejoo

14 dni i kupki nie ma

Polecane posty

Gość ozesz koorva
tu mamy opinia na ktorą nie uzyskala odpowiedzi to z innego forum Autor: scorpionne 02.02.05, 17:19Dodaj do ulubionych zarchiwizowany Mój syn ma 2,5 miesiąca, karmię go tylko piersią do 6 tygodni robił kupkę często teraz przestał je robić. Próbowałam mu pomagać po 6 dniu pół czopka glicerynowego i nic dzisiaj jest 9 dzień i podałam mu rano cały czopek około południa troszeczkę płynu koloru musztardowego i kilka ziarenek "gorczycy" ot cała jego kupka. Czy to nie dziwne? tyle dni i tak niewiele ??? czytałam gdzieś, że po 8 dniach trzeba wspomóc wydalanie gdyż zaczynają się wydzielać toksyny, pan Doktor mówi że do 10 dni nic nie trzeba robić sama już nie wiem ??? jeśli ktoś ma lub miał podobne doświadczenia proszę o komentarz pozdrawiam scorpionne

ja tam nei wiem ja dajac dziecku pol czopka mialam go zarobionego po pachy :D takze mi pomagal . czopka nei stosowalam co dzien (napisalam ze mozna ale nie trzeba) bo potem zalatwial sie normalnie za 2 tyg znow bylo tak samo .

Gość co wydalić
jesli pokarm jest trawiony w całosi?! Jest idealny..wydala się produkty uboczne, odpadki , które sa organizmowi zbedne! Biologia sie kłania!!

Gość ejoo
oj niewiem,dzisiaj juz spi,ale jutro dam mu polowe czopka,nastraszylyscie mnie tymi toksynami.

w BElgii ... a ja im wierze ... bynajmniej ma porownania opieki lekarskiej ,.. porodow itp.. w tym takrze opieka i doradzanie w sprawie jakiejkolwiek choroby .

Gość ejoo
do autorki "co wydalic" identycznie to samo mi powiedzial doktor-iz nie ma co wydalic,gdyz pokarm jest strawiony w calosci.tak mi powiedzial,ale maly nie robil wtedy 10 dni a tu jutro bedzie 15 dzien.

to bylo okolo rok temu , teraz jest wszystko ok , mam kupke 2-3 razy dziennie zalezy ile zje w ciagu dnia .... wszystko przeszlo wraz z koncem cyca

Gość ejoo
pierwsz raz jak mi kupki nie zrobil to mu podalam czopek,i bylam przerazona ze kupki niema,teraz juz wiem ze poprostu nie bylo co wydalic,jezeli jutro czopek nie podziala to ok,a jesli zrobi kupke po czopku,to musze koniecznie do lekarza.

Gość ejoo
dobrze,jutro Wam napisze,jeszcze raz dziekuje za opinje.

Wszystko jest w porzadku jesli dziecko czuje sie dobrze (ma miekki brzuszek, ma gazy itd.-jak ktos powyzej juz napisal), Twoj pokarm dzidzia wchlania calkowicie i nie ma co wydalac. Moja nie miala raz i 2 tyg. (do 3 moze nie byc) i lekarze mowia, ze jest ok. Zwlaszcza jak potem zrobi znow miekka, tzn ze to nie zadne zatwardzenie i nie ma potrzeby dziecku \"pomagac\", pomaga sie jak ma zatwardzenie a nie jak idealnie trawi ;) Nie dawaj nic tylko popgodz sie z tym ze to normalne i nie sluchaj rad tych, ktorzy sie nie znaja. P.s. jeszcze przyjda czasy, ze bedziesz miala dosc tych kupek ;) :D Pozdrawiam.

Gość ejoo
Dzien dobry. Nie doczytalam juz wczoraj KASIA K,dzieki z wypowiedz. U nas kupki wciaz nie ma,godzinke temu podalam mu czopek,ale narazie nic.Pojakim czasie moze kupcie zrobic?-jak zrobi.

ejoo ;) a maleństwo dobrze przybiera ci na wadze? jesli tak to czekaj na ta kupkę , jelsi mało przybiera - to chyba czas wspomóc butlą :( moja bratowa karmiła piersią i cieszyla się ze dziecko jej kupcia raz na 3 tyg. mały prawie jej nie przybierał na wadze - i ona go tak męczyła aż do 8 m-ca :( gdy jej pediatra poszedł na urlop inny na zastępstwie wydarł się na nią i kazał natychmiast dawać butlę - dziecko zaczeło kupciać rogularnie i nagle zaczeło przybierać na wadze !

Gość ejoo
Celi xx maly dobrze przybiera na wadze,ja wiem,bralam ta mozliwosc pod uwage,ze moze nie mam pokarmu,i maly nie ma z czego robic kupki,ale bardzo dobrze przybiera na wadze.

po co czopek?:O jesli mały skończył 4 m-ce i chcesz się koniecznie przekonać czy ma w jelitach cos do wydalenia to podaj mu kilka łyzeczek(łyczków) soku jabłkowego ..z tych gotowych Gerbera np. ...i po kłopocie moze okazac sie ,że odda tylko ten sok :D moje dziecko karmione piersia też robiło kupki dosc sporadycznie,bo raz na tydzień ale gdy teraz podaję jej warzywa(skończyła 5 -cy)--robi codziennie

Gość ejoo
czopek podalam bo tak dziewczyny mi doradzily,a tu juz 2 godz.i nic,pewnie nie ma potrzeby aby kupke zrobic,a moze jeszcze zrobi.

miałam tez taki problem i doradziłam się w aptece, tam mi polecili kupić czopki glicerynowe i dosłownie malutki kawałeczek włożyć dziecku w pupę i potrzymać żeby się rozpuściło, u mojego synka pomogło, później już załatwiał się normalnie, tylko tego typu zabiegu nie można robić za często ale w twoim przypadku to konieczne !

Gość ejoo
ja czopek mu podalam rano-i nic,po jakim czasie dziala czopek?

Lusi rekord w nierobieniu kupki to 16 dni. Oczywiście wówczas, jak była na piersi. Bo teraz już jest normalnie. Położna pozalecała jakieś czopki, laktulozy, cuda na kiju, grzebała w dupci cewnikiem. Umęczyłam dziecko, podrażniłam odbyt czopkami, Laktulozą się krztusiła, i w ogóle makabra. Aż w końcu wezwałam lekarkę, która powiedziała, że to normalne, że się zdarza, i że czopek w życiu nie zadziała jak kupki nie ma, bo mleko jest trawione w 100% - tak idealnie jest dopasowane do potrzeb i możliwości małego brzuszka. Potem spotkałam się na forum Gazety.pl z wieloma matkami z tym problemem, pytałyśmy się tego eksperta Mikołaja Danko i on też napisał, że to normalne u dzieci na piersi. Dodam, że jak ona robiła taką kupę po kilkunastu dniach, to była półpłynna, jak należy, i robiła ją bez wysiłku. Poza tym widać było, że nie cierpi, że nic ją nie boli. Normalnie wesolutkie dzieciątko, pięknie się rozwijające, i do tego wspaniale radzące sobie z trawieniem maminego mleczka :)

Gość łąłąłąąłłłłłłłłłłłłłł
mamusiu autorko to czemu ty robisz codziennie kupe ???? uważąsz ze takie 14 dniow braki w wypróznianiu to sa OK?? to są złogi i ty jeszcze nic z tymn nie robisz podziwiam mozę byc ze dziecko nie zrobi przy karminiu piersia 7 dni i to nie jest powód do spokoj a ty 14 dni i jeszce spokojnie ma sie swietnie :O

Gość ejoo
dziekuje,pewenie nie potrzebnie malemu ten czopek dalam,a jego kupka tez jest polplynna,czyli to oznacza ze nie ma zatwardzenia,no i oczywiscie nie widac po nim ze sie meczy.tylko tyle ze ja sie wystraszylam,bo robil kupki co 10 dni,a tu juz dzisiaj 15.i jeszcze jak dowiedzialam sie o tych toksynach,to sie przerazilam.

Gość łąłąłąąłłłłłłłłłłłłłł
jest pólpynan bo dałas czopek i ona rozrzedziłą kupe

Gość ejoo
łąłąłąąłłłłłł to mi powiedz co mam zrobic??

Gość ejoo
nie jak czopek jeszcze nie zadzialal,a taka kupke robil co 10 dni,bez zadnych pomocy.

mam wrażenie, że niektóre z mam tutaj sugerują, iż jeśli dziecko robi kupę często, to pokarm matki jest niedobry (bo jej dziecko robiło co tydzień i pokarm był doskonały...) ? mój synek do roczku robił kupy codziennie, teraz też robi tylko jedną dziennie, ale na piersi to robił nawet i 6. a mój pokarm musiał być dobry, skoro wzrostem i budową jest znacznie większy od rówieśników, a nawet starszych chłopców. lekarze się dziwią, jaki on duży - ale nie gruby!

Jak tej kupy nie zrobi do poniedziałku, to może bryknij się do poradni dzieci zdrowych na zwiady. Ale jak Twoje maleństwo trawi mleko tak, jak Lusia, to żadne metody kupy nie wywołają. My stosowaliśmy: przepajanie, Lacidofil, masaże brzuszka, cewnikowanie, czopki glicerynowe i Laktulozę. Nic nigdy nie wywołało kupki. Kupka zawsze była w swoim czasie, piękna, książkowa. Dobrze jest od czasu do czasu pokazać dziecko lekarzowi, żeby niczego nie zaniedbać, nie przegapić, ale trzeba też pamiętać, że takie sytuacje się zdarzają u zdrowiutkich dzieci.

Nie ma sensu porownywac karmionego piersia niemowlaka do czlowieka doroslego, ktory zjada normalne pokarmy: mieso, warzywa, owoce itp. To zupelnie cos innego.Mnie tez lekarz i polozna mowili, ze jesli malucha karmi sie tylko piersia to moze robic 10 kupek dziennie a moze tez robic kupke raz na 2 lub nawet 3 tygodnie. Pokarm wchlania sie calkowicie. Calkiem inaczej jest jesli jest jesli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym. Wtedy kupka powinna byc raz przynajmniej raz na dwa dni. Jesli maluch czuje sie dobrze, ma miekki brzuszek,nie ma problemow z oddawaniem gazow to po co ladowac mu jakies czopki czy draznic pupe termometrem.

Gość ejoo
jesli kupki nie bedzie do pon.to napewno pojde do lekarza,nie bede dluzej czekac.A masaze tez stosuje,od dluzszego czasu,doktor ktory mi mowil o zadkim kupkowaniu u dzieci jest bardzo dobrym lekarzem,ordynatorem w szpitalu,wiec pewnie zna sie na rzeczy. ja nie twierdze ze mamusie dzieci robiacych kupki co dzien,maja zly pokarm,corcia moja robila kupki nawet 2 razy dziennie,i jest zdrowa duza dziewczynka.

Róża---> to nie tak jak sobie pomyslałaś :D..z wszystko zależy od tego co je mama i jak sobie radzi z trawieniem dziecko..a to jest naprawdę sprawa indywidualna sama w zwiazku z kolką jadłam baaardzo ostrożnie i stolce pojawiały się u małej po ponad tygodniowym okresie czasu ale gdy zaczęłam jeśc więcej zdażałysię 2x w tygodniu.. po zupie szczawiowej młoda zrobiła od razu zielone kupsko,bo zjadłam ja po raz pierwszy i szczawiowe mleko ją ruszyło :) może autorka też je bardzo zdrowo i rozsądnie ale uważam,że 2 tyg. to już zbyt długo i potraktowałabym to sokiem..

Gość ejoo
ja uwarzam co jem bo moj maly ma skaze bialkowa,raczej odzywiam sie zdrowo.

moje dziecko tez tak mialo ale nie uwazalam ze to normalne woda z miodem powinna pomoc ale zalezy ile maluch ma. wiec lepiejposzukaj w necie czegos. bo tomoze prowadzic do skretu kiszek i nie jest bezpuieczne.