Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MAMMUT

kilka pytań do właścicieli piesków rasy YORK

Polecane posty

witam. proszę o odpowiedz na kikla pytan dot. tych piesków (chce sobie kupic takiego pupilka zastanawiam sie równiez nad maltańczykiem) -czy często trzeba chodzić z pieskiem do fryzjera? i czy wogóle trzeba chodzic? noi ogólnie prosze mi opisac jak wygląda pielęgnacja takich kochanych piesków. mam małe dziecko, prace i dom na głowie więc nie wiem czy \"wychowanie\" jeszcze takiego pieska nie zajmie mi reszte mojego czasu wolnego :( z góry dziekuję za odpowiedzi:)

Gość Depra Master
Strasznie dużo zabiegów pielęgnacyjnych bo mają włos a nie sierść. Nie polecam.

Gość śniadanie na trawie
jeżeli masz tyle zajęć i małe dziecko to nie polecam Ci yorka. Te psy wymagają mnóstwa pielęgnacji, codziennego czesania. Tak samo maltańczyki. Pies to nie zabawka!!! Mam sznaucera i wiem co znaczy jeden dzień nie czesania go a co dopiero przy yorku, który ma włos a nie sierść.

Gość Depra Master
To zależy od tego, jaką fryzurkę zrobisz pieskowi. jak go ostrzyżesz na krótko, to fryzjer nieczęsto, jak zostawisz długi włos to to często :) Możesz część zabiegów wykonywać sama. Kąpiel niemal codziennie, kręcenie papilotów (przy długim włosie), nakładanie odżywek i wosku... Generalnie przesrane.

o rany :O nie wiedziłam ze az tyle ceregieli :O kąpanie czesanie...to jeszcze wiadomo codziennie mogłabym wykonywac:) ..kurde to jak drugie dziecko:) nie chce zabawki tylko pieska- gdybym chiała zabawke to poszła bym do SMYKa ;)

Gość Depra Master
to nie wina psa, że go skrzywdzili takim włosem:O Ja bym się nie zdecydowała. Koleżanka ma i najpierw był zachwyt, później rutyna a teraz już ma dosyć. A piesek ma dopiero półtora roku...:O

ja ma yorka już 6 lat....nie ma z nim żadnych problemów....chodzi do fryzjera co 3 miesiące i jest ścinany na krótko....latem kąpany jest co tydzień lub dwa....a póżniej raz w miesiącu...postoi z odżywką w wannie 10 minut..potem suszenie i po sprawie....nie słichaj tych co mówią ze jest z nim kupa roboty bo nie nie ma....no chyba ze będziesz chciała pieska wystawiać to jest trochę pracy

yhy nie chce wystawiac nigdzie pieska..chce go ładnego dla siebie i dla rodzinki:) bo jest kochany:) powiedz mi jeszcze....Ty strzyzesz swojego na krótko? tzn nie ma takich długich zwisających włosów? bo mi sie takie długie do ziemi nie podobają szczerze mówiąc :O drogie sa kosmetyki? i powaznie kapiesz raz na tydzien???

Gość jfyugcgf
bez [przsady takiego psa pielegnuje sie jak kazdego innego, kapiel raz na tydz +fryzjer moj juz nie byl tam pol roku:) przczesac tylko raz na dzien trzeba i po sprawie, a pieski te kochane sa

tak na krótko....nie podobają mi się w długich włosach....szampon kosztuje około 20 zł...a odżywka około 40 zł ale na strasznie długo starcza....naprawdę kąpię go raz w tygodniu latem....a tak to raz w miesiącu....to nie prawda ze trzeba je prawie codziennie kąpać...a tak wogóle to polecam...to są kochane pieski :)

Gość misia430
ja mam yorka od roku i wcale nie wymaga takich pielegnacji jak wszyscy pisza chodze z nim raz na 3 miechy do fryzjera jest sciety na krotko kapie go raz na 2 3 tygodnie jest czysciutki i bardzo wdzieczny moge polecic w 100% pozdr

yhy a co jedza? i co moga? wszystko? czy choruja? czy są bezpieczne dla dziecka? 3 latek:)

Gość śniadanie na trawie
Mammut Domyślam się, ze nie chcesz zabawki tylko pieska :) ale napisałam tak bo yorkowi nie wystarczy tylko pocmokać, pogwizdać, wyprowadzić na spacer i dać jeść ale trzeba go codziennie pielęgnować. Przy nawale obowiązków "obrabianie" psa staje się męczącą czynnością a ma być to przyjemność :) Tym bardziej jak trafisz na psa, który nie znosi się czesać, kąpać...trzeba z nim dodatkowo "wojować" :)

Gość frejz
sluchajcie, ile razy w roku pies ma cieczke? 1 czy 2?

aha super!!!! wiec rodzinka nam sie powiększy. naprawde po przeczytaniu tych pierwszych opinie to zwątpiłam :( ale widzę że prawdziwi własciciele yorków wiedza co pisza i piszą prawde:)))))))))

mój je tylko suchą karmę dla yorków firmy Royal Canin...0,5 kg kosztuje 20 zł....żadnych konserw nie lubi....no ale uwielbia też gotowane mięsko ;)

aha ijeśli zdecydujesz się na pieska to naprawdę polecam yorka....nie kupuj maltańczyka....odradzam białe psy...moja kuzynka ma westa i ma kuuuuuupe roboty żeby ten pies był biały....po jednym spacerze jest już szary...nie wspomnę jak wygląda jesienią lub po deszczu :O

aha tak tez myslłam ze biały to bedzie zwykle szary... dodam ze ja mam domek z ogrodem ogrodzonym wiec chyba będzie mógł sobie wychodzić sam na dwór? a karmy pedigree nie lubi?? czy musi byc specjana dla yorków??

nie wiem czy lubi bo nigdy takiej mu nie dawałam...od zawsze je tą dla yorków...a chcesz miniaturkę czy normalnego?

wolałabym minaturkę :) a ty masz jakiego? nie ma chyba róznicy w pielęgnacji?

miniaturkę :)...nia ma żadnej różnicy w pielęgnacji....pieski różnią się tylko wzrostem.....jeśli mogłabym polecić to nie kupuj pieska który będzie srebrny bo jak zmieni kolor to będzie wyglądał jak siwy....najładniejsze są czarne....no i patrz też na włosy-aby miał bardzo gęste....no i na posturę-aby miał ''grube'' kości...bo te drobno kościste to takie szczurowate są

Gość maya ma psa co ma wielkie ...
nie ma tak, ze trafi na psa ktory nie lubi sie kapac czy czesac- wszystko kwestia nauki od malego uczysz psa ze codziennie jest czesany, robisz to delikatnie zeby nie mial zlych skojarzen-bol, kapiesz regularnie- raz w tyg od malego i nie ma problemu :0 Do fryzjera jak juz wczesniej pisali raz na jakis czas, ja swojego sama strzyge. Jedzenie- jak wolisz, luibia domowe zarelko ale trudno zadbac o to zeby byly odpowiednie proporcje- warzywa, mieso, ryz czy cos, a jak porcja bedzie choc ciut za duza to piesek przytyje, takze latwiej kupic gotowa karme, aha, przy jedzeniu mmmmiekkim- domowym brudza sie wlosy przy pyszczku.

Gość maya ma psa co ma wielkie ...
aha, jesli chodzi o brudzenie- kup sobie ubranko, sa na rozne pory roku, sa nawet specjanlne kombinezony na lato, wtedy tylko lapki sie brudza :)

z tej aukcji nie kupiłam bym pieska....założę się że nie będą ładne..

mam yorka juz 10 lat i wcale nie jest zle! strzygę ją sama na krotko, wiec odpada czesanie, kapanie raz w tygodniu + odzywka, wysycha sama. mieszkam w domu wiec brudzi sie bardziej ( ulubiona zabawa - draznienie dobermanów ) czas poswiecam na zabawe z nia bo nadal jest jak szczeniak. jak chcesz miec psa wystawowego to bedziesz miala przechlapane, a jak psa dla jego charakteru ( urwiska malego ) to da sie wyeliminowac czasochlonne codzienne zabiegi

kolor ładny mają...ale przy wyborze patrz na to aby miały krótkie mordki i małe uszka...a zobacz jakie te yorki mają długie pyszczki i uszy

Gość odpowiem na ten temat
Ja mam yorka i nie ma z nim żadnych problemów, kąpie go co 2-3 tygodnie, czasami nakładam odżywkę, czesanie codziennie ale jak będziesz go czesać systematycznie to nie będzie problemów, fryzjer co 3 miesiące, obcinam go na krótko. Pieskowi należy przemywać oczy codziennie naparem z rumianku ponieważ drażni ich włos koło oczu i przez to łzawią, chyba że będąc u fryzjera poprosisz żeby obciął włosy koło oczu, ja tak robie ;-) Z karmy polecam, Royal cannin, Eukanube, Purine. Kiedy piesek jest jeszcze młody, kamić 3 razy dziennie o stałych porach i i karmę namaczać w wodzie, po jakiś 2-3 miesiącach może już jeść suchą. Na początku piesek musi przejść 3 podstawowe szczepienia a poźniej po jakimś czasie na wścieklizne, odrobaczać co pół roku. Wydaje się być to ciężkie ale naprawdę nie jest ;-) Ja mam dwójkę dzieci, pracuje i nie mam problemów z pieskiem ;-) Nie kupuj yorka tzw miniaturki, ponieważ one bardzo często chorują. Mój ma już 3 lata i jeszcze nigdy nie był chory.