Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Studentkaaaaa

Studia- z zaocznych na dzienne- jak się przepisać?

Polecane posty

Gość Studentkaaaaa

Ukończylam wlaśnie 1 rok studiow w trybie zaocznym. Uczęszczam na uczelnie prywatną.Studiowanie w tym trybie okazalo się wielką pomylka:( Nie mam czasu na nauke, wiecznie musze brac kilka dni wolnego przed ważniejszym kolokwium, albo tydzien przed sesja. Nie moglam iść na studia dzienne z powodow rodzinnych. Teraz wszystko się ustabilizowalo i bardzo chcialabym się przepisać. Niestety telefonicznie Pani z biura rekrutacji udzielila mi informacji, ze takiej możliwości nie ma ponieważ jest za duża różnica programu. Niestety różnica programu nie jest w ogole różna - material z którego zdawaliśmy cokolwiek by taki sam! Jedyna różnica są godziny wykladów i cwiczeń (i to też nie z każdego przedmiotu). Koleżanka rozmawiala w moim imieniu z dziekanem (niestety nie mam możliwości przyjechania do Uczelni) - dziekan polatal po dziekanacie, popytal tam Pan co i jak i powiedzial ze bardzo by chcial ale to niemożliwe - przez roznice godzin. Wiem, ze na mojej uczelni byl chlopak, ktory w 2 sem przeniosl się.Wiem, że w uczelni prywatnej niedaleko mojej jest dziewczyna, ktora nie zaliczyla 2 roku na zaocznych i przepisala sie na dzienne. Nie wiem jak to zrobili - ale tak bardzo mi zależy, że muszę zrobic wszystko by się przenieść. Proszę, pomóżcie. Może wiecie lepiej jak to zrobic? Dodam, że moja średnia nie jest imponująca:( Ale wszystko ze wzgledu na brak czasu :(

"Niestety różnica programu nie jest w ogole różna" :o Pani w dziekanacie jest niedoinformowana. Czasem są poślizgi w programie ale wszystko da sie nadrobić. Problemy moga byc w przenoszeniu sie na inna uczelnie tutaj rozumiem różnice w programie moga być znaczne. Lepiej nie pytaj na forum bo każda szkoła ma inne zasady, poczytaj regulamin uczelni i idz do dziekanatu osobiście.

a swoja droga to dziwne że dziekan pytał pań w dziekanacie... pisz pismo z prośbą albo, zakończ semestr wypisz sie i zapisz ponownie na uczelnie z prosbą o przyjęcie na drugi rok studiów dziennych u mnie robia tak gdy maja przedłużjące sie warunki i problemy z ich zdaniem

Po pierwsze musisz złożyć podanie i żadne "nie moge jechać na uczelnię" nie wchodzi w grę. Możesz też pogadać z dziekanem, ale osobiście i o swoim konkretnym przypadku, a nie ogólnie przez koleżankę... Po drugie nie zapomnij indeksu, bo bardzo ważna w tym przypadku jest średnia. A po trzecie jeśli są różnice programowe, to poproś o jakiś termin do nadrobienia, poumawiaj się z wykładowcami i odpowiedz na to, czego tam Ci brakuje.

Gość biolożka
ja przenosiłam się, pisałam podanie, musiałam miec min 4.5 średniej i wpłaciłam 200zł wpisowego:) tylko na uniwersytecie 4 lata temu

Gość Studentkaaaaa
Wiem, że lepiej by bylo jkabym sama od poczatku rozmawiala z dziekanem, ale naprawde nie moglam jechac do szkoly:( Wiem, ze każda szkola ma swoje zasady, ale myślalam, ze znajdę kogoś o podobnym przypadku. Mam jeszcze dwie poprawki, dlatego nie chcialam chwalic sie indeksem:) Ale te poprawki mam dlatego, ze nie mialam czasu na nauke:( Przez pracę ... dodam, ze roznica w programie nauki polega na tym, ze studenci dzienni mieli 3 przedmioty, ktorych ja nie mialam, a bede miec na 2 lub 3 roku na zaocznych. I oczywiście chcialam je zaliczyc. Wszystko byloby kwestia dogadania. Tylko tych godzin się uczepili. Bo wpisujemy w indeksie, podobno później jest to ważne przy zapisywaniu sie na studia 2 stopnia. Mozesz napisać mi cos wiecej o tym wypisaniu się i wpisaniu ?

Gość Studentkaaaaa
mozecie mi napisać co takie pismo powinno zawierać? Proszę o pomoc

Gość biolożka
W skrocie to wyglada tak: po sesji letniej razem z indeksem sklada sie podanie do dziekana z prosba o przeniesienie na dzienne. trzeba miec oczywiscie ladna srednia, u mnie na biologii trzeba bylo miec 4,5 zeby sie zalapac nie wiem niestety jak jest na innych uczelniach. I z tego co wiem przenoszac sie na dzienne nawet z wysoka srednia nie dostaje sie stypendium naukowego.

Gość biolożka
A rożnice programowe to zaledwie dwa przedmioty, bo program się pokrywał:)

Gość biolożka
Zwracam się z uprzejmą prośbą o przyjęcie mnie w trybie przeniesienia na…....rok studiów dziennych magisterskich / licencjackich* w …………………………………………………………. /nazwa uczelni/ Obecnie mam za sobą ………rok studiów na ………………………………………………………….. /nazwa uczelni/ /nr albumu ……………./ na Wydziale……………………………………………………………………w systemie studiów stacjonarnych/ niestacjonarnych* na kierunku ………………………………….

Gość studentkaaaaa
Do ja pierdole - każdy ma inną głowę do nauki. To przede wszystkim. Ja wstaje codziennie o 5 rano i wracam do domu o 19. Jestem umordowana i przemęczona. Nawet jak siadam do książek to moja koncentracja siega zera. Nie mam czasu na nic, więc jak przychodzi wolny weekend nadrabiam swoje obowiązki i zostaje mi tak mało czasu, że nie jestem w stanie np. przyswoić 150 stron pojęć o zarządzaniu. Twoja wypowiedź była dla mnie żenujaca. Poza tym weź pod uwagę fakt, że panuje jeden stereotyp o uczelniach prywatnych - płacisz i zdajesz. A przynajmniej na mojej uczelni tak nie jest !!!

Gość studentkaaaaa
A.. i po co studiowałam? Po to, po co studiuje reszta studentów. Poza tym pracę rozpoczęłam równo ze studiami, zostałam do tego zmuszona przez sytuację rodzinną, która z dnia na dzień sie pogorszyła. Poza tym nie wiem po co się tłumaczę jakiemuś pacanowi:/

do ja pierdole---> mylisz sie jesli chodzi o ilość nauki, smieszne jest to co mówisz, ja np. mam te same materiały tego samego wykładowce i te same testy co na uniwersytecie a ucze sie prywatnie, różnica jest taka, że to ja opłacam wykładowcow z własnej kieszeni a nie państwo, ludzie tak samo wylatują, poprawiaja sie, uczą i egzaminuja tylko że od nich pobieraja za wszystko kase, dodam tylko, że jesli chodzi o np. kierunki typu psychologia to SWPS ma lepszy poznim nauczania niż UW byłam na obu uczelniach

Gość POMOCY !!!
Przepraszam,że odbiegam od tematu ale mam bardzo ważną sprawę. Jestem w technikum na 2 roku i strasznie dobijają mnie nauczycielki a jednocześnie myśle o zaocznym skończeniu tej szkoły. Czy jeśli zaliczę ten rok to od następnego roku będę mógł zacząć Liceum zaocznie, tak jak by to była 3 klasa ???, bo to by było coś takiego,że poprostu bym się przepisał na LO zaocznie, a i czy instnieje możliwość przepisania się na zaoczne poprostu od drugiego semestru (czyli teraz chodze do półrocza normanie a od półrocza zaocznie - można to załatwić ??? ) proszę pomuc, Z góry dziękuje :)

Gość MEJBELIN
ja mam dość ciekawą sytuację... pierwszy rok studiowałam dziennie, drugi zaocznie - miałam okazję odrobić staż, więc musiałam się zarejestrować w Urzędzie Pracy i nie mogłam przy tym studiować dziennie. Myślałam, że po stażu dostanę pracę, ale się niestety nie udało:( i teraz na trzeci rok chciałabym wrócić na dzienne, bo z racji tego, że nie mam tej pracy nie mam też pieniędzy, żeby zapłacić za kolejny semestr. Stypendium mi nie przysługuje, bo już skończyłam jedne studia (cholerne przepisy zmieniły się akurat w tym roku!!!) ciekawe, czy się uda. Jak myślicie? średnią mam bardzo fajną: 4,83. Trzymać kciuki!!