Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ... ... .. .... ... .. ...

Schizofenia-moglby mi ktos wytlumaczyc tak normalnie

Polecane posty

na ''chłopski rozum'' objawy:)?

Gość fkdkf
Mam depresje:o

Gość Przemądrzały P.
Przeczytaj dokładnie wszystkie komentarze z forum ogólnego, to się dokładnie dowiesz co to jest shizofrenia.

yyy... ?

Gość góra myli się z dołem
i prawa z lewą

Gość np. chory widzi różne rzeczy
które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością i jest przekonany, że tak jest. Przykład, chory jest przerażony, bo ściga go mafia, uzbraja się w noże, robi zapasy jedzenia, ostrzega rodzinę, sąsiadów, znajomych przed zagrożeniem.

chory może słyszeć głosy, "widzieć" coś lub kogoś co/kto w rzeczywistości nie istnieje, nawet prowadzić dyskusje (to akurat jest powszechne na tym forum:o), często samookaleczanie, próby samobójcze, ograniczenie postrzegania rzeczywistości. oj raczej szerokie jest to pojęcie. poczytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Schizofrenia i odnośniki

Gość salomonka
Ciekawe czy biblijny Noe - gdyby żył w naszych czasach -zdołałby zbudować arkę zanim zamknęliby go w wariatkowie :D

salomonka: z pewnością, przecież ekoterroryści chodzą na wolności, hobbystów budowniczych też jest wielu. i tych co zapowiadają rychłe stopienie lodowców, powodzie itd.

Schizofrenia jest choroba o roznym podlozu.Zarowno genetycznym jaki i srodowiskowym,czyli-mozesz ja dostac od rodzinki,albo jej sie nabawic.W zaleznosci o wieku ,w ktorym wystapi moze byc grozniejsza lub mniej objawowa.Dzieki farmakoloogii(lekom)mozna z nia zyc i nawet dobrze sie przystosowac do otoczenia.Zazwyczaj objawy wstepne wystepuja duzo wczesniej-jak:zamykanie sie w wlasnym pokoju,izolacja od otoczenia,koncentrowanie sie na jednej rzeczy,gorsze samopoczucie,osoba zmienia swoje zachowanie i osobowosc az do skarjnie dziwacznych zachowan takich jak:halucynacje,omamy sluchowe,mysli przesladowcze.