Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona w rozterce

Rozterka-Matura,studia

Polecane posty

Gość Ona w rozterce

hej w tym roku przystepuje do matury. chce zdawac podstawowy j.polski podstawowy ang i podstawowy wos. Jednak uczelnia ktora mnie interesuje oprocz wosu wymaga jeszcze historii. moje pytanie brzmi czy zdajac tylko te przedmioty mam szanse na studia dzienne skoro nie decyduje sie na histrie?? wiadomo ze chce zdac ja jak najlepiej i staram sie o bardzo dobre swiadectwo. jak myslicie??

Gość dfgfc
zeby dostac sie na uczelnie panstwowa na dzienne trzeba miesc to co podaja w wymaganiach i zazwyczaj w 99% to matura rozszezona z podstawoa to mozesz isc na prywatna uczelnie

Gość dramatyczna chanel
z reguły uczelnie na danych kierunkach stosują przeliczniki - mnożą sobie oceny z danego przedmiotu przez ten przelicznik i dostają się ci z najwyszą wartością. Jesli więc na ten kierunek potrezbny jes przede wszytskim historia rozszrerzona to pewni ma najwyższy przelicznik - wtedy masz marne szanse bo bedziesz miała 0. jesli ma mały prezlicznik a masz dobre oceny z pozostałych przedmiotów, które mają wyższe ptezliczniki, i jesli na ten kierunek nie ma zbyt wielu chętnych to masz szanse

Gość dziewczynko droga
wos to tylko dodatek na studiach biorą to jako kropkę nad i. jeżeli chcesz zdać i dostać się na bardzo dobre studia to raczej większość na poziomie rozszerzonym, a podstawą jest historia!

Gość ggggggggjhhhhhhhhhhhhhhkk
sorry ale z tymi przedmiotami nie da się isc na bdb studia :P Nawet jakby zdawala cos rozszerzonego. Jak nie zdajesz matury z matmy, a chcesz miec normalny keirunek to idz na jakas niepubliczna..zawsze lepsze perspettywy bedziesz miala niz po jakichkolwiek studiach humanistycznych....

Gość eM.
Zalezy od kierunku - jak bardzo oblegany to z pdst. nie ma szans. Jak nie - spoko sie dostaniesz.

Że tak powiem: na chuja ci bardzo dobry z historii na świadectwie? Rozumiem, że jesteś z rocznika \'90, więc zdajesz nową maturę. A na studia liczą się tylko wyniki z matury. Po drugie zależy jaki kierunek, ale ja ci nie wróżę, że się na niego dostaniesz bez rozszerzonej historii.

Gość a lot like love
coś ci się pojebało. skoro nie decydujesz się na czwarty przedmiot, czyli drugi dodatkowy, to wos musisz zdawać na rozszerzonym. zasada matury - poziom wybierasz tylko przy języku polskim i podstawowym, pierwszy przedmiot dodatkowy musi być na rozszerzeniu, jeśli bierzesz drugi może być na podstawie. a co do pytania o studia - jeśli dużo chętnych, to raczej nie masz szans, pierwsi zawsze idą ci, którzy zdawali wyższy poziom i zdali go na wyokich procentach.

Gość Ona w rozterce
czyli lipa...

Nie. Może zdawać wos na podstawie. To historia byłaby jako dodatkowa i musiałaby być rozszerzona.

Gość Ona w rozterce
yyyy przedmioty obowiazkowe mam wybor PODSTAWOWY ALBO ROZSZERZONY a KAZDY dodatkowy przedmiot jest TYLKO na ROZSZERZONYM

Gość Ona w rozterce
myslalam o historii podstawowej a wosie rozszerzonym to wcale nie takie latwe:( a to naprawde zyciowy wybor

Gość tyroksyna
"1. Egzaminy z przedmiotów obowiązkowych (język polski i język obcy nowożytny) mogą być zdawane na poziomie podstawowym albo rozszerzonym z wyjątkiem części ustnej języka polskiego i języka mniejszości narodowej, które są zdawane na jednym poziomie, określonym w standardach wymagań egzaminacyjnych. 2. Egzamin z przedmiotów dodatkowych jest zdawany na poziomie rozszerzonym." gdzie wy macie wos na podstawie skoro to przedmiot dodatkowy? no chyba, że to ja mam problem z czytaniem :P

Gość Ona w rozterce
chyba masz zle informacje.

Gość tyroksyna
to nie są złe informacje, tylko wymagania wydane przez CKE.

Bo są trzy przedmioty obowiązkowe. Tzn. język polski, język obcy oraz przedmiot wybrany, który jak dwa poprzednie może być zdawany na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.

Gość Ona w rozterce
czy ktos moze mi jeszcze cos doradzic??