Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dorotttaa

Dyskryminacja wśród dzieci!

Polecane posty

Gość Dorotttaa

Moja 8 letnia córeczka tak jak i jak w dzieciństwie ma piekne rude kręcone włoski. Jest wspaniałym dzieckiem,bardzo ufna i otwarta w stosunku do rówiesników, radosna jak twierdzi wychowawczyni. Jednak sprawia jej straszną przykrośc gdy dzieci wysmiewają jej kolor włosów, czuje sie gorsza i wraca do domu przygaszona i smutna. Sama przeszłam to samo w dzieciństwie choć po latach pokochałam mój kolor włosów, niestety włosy mi pociemniały i po dawnym kolorze śladu nie ma, boli mnie bardziej gdy moje dziecko cierpi. Apeluje do rodziców, uczcie dzieci tolerancji, nie prowokujcie ich do złosliwych uwag wiem, że niektórzy rodzice to potrafią, chyba żaden rodzić nie chce by jego dziecko wyrosło na pyszałka a złośliwość wyrabia w dzieciach złe nawyki co może kiedys obrucić się przeciw nim. Pozdrawiam Rodziców i ich pociechy.

Gość Zafarbuj ja na blond i po
sprawie

Gość
nigdy nie rozumiałam czemu rudzielcy są wyśmiewani - przecież to piękny kolor włosów...

Gość Dorotttaa
Nie wiem też, skąd wśród ludzi przekonanie, że z koloru włosów należy szydzić. Człowek dorosły puści uwagi mimo uszu ale dziecko bardzo przeżywa bezpodstawne odrzucenie przez rówieśników i wyzwiska. Jak można traktować kogos jak tredowatego z powodu pigmentu we włosach??

Gość na co Ci taka kolezanka
niestety, ale dzieci sa okrutne, wynika to z faktu, ze wileu spraw nie rozumieja oraz ucza sie zlych nawykow od doroslych. proponuje urzadzic pogadanke w szkole z wychowawca na temat dyskryminacji, albo przekupic dzieciaki super przyjeciam u Was w domu. trzeba dzialac puki dzieciaki sa jeszcze male i da sie z nich wykorzenic takie glupie zachowania. jesli corka nie bedzie sobie z tym radzic to mozna jakimis malo inwazyjnymi srodkami zmienic kolor, tylko czy wart.. sama pamietam z dziecinstwa, ze zawsze ktos byl okularnikiem, grubasem, pigusem czy rudzielcem w wersji soft i choc sama tak innych nie przezywalam to wiem, ze niektore z tych przezwisk maja skutki do dzis (kolezanka z nadwaga ma dzis anoreksje). dlatego trzeba byc czujnym. pozdrawiam!

Gość Dorotttaa
ojj niereagowanie na to to wielka sztuka, czy w ogóle da sie tego nauczyć dziecko?? sama wiem jak to jest teraz uważam to za głupote ale roziem kąt widzenia córki, nie pisze tu po co by sie wyżali ale po to by inni rodzice którzy moga to przeczytać zwrócili uwage na ten fakt, jeśli sie nic nie robi i mówi sie "że tak juz bedzie" no to tak bedzie

Gość to ja jestem
To znaczy, że wychowawczyni jest do.... bani. Mnie zaczęto dokuczać w przedszkolu z powodu koloru włosów, a "moja pani" gdy to przypadkowo usłyszała przed czytaniem nam bajki powiedziała przy wszystkich dzieciach: jaki ty masz piękny kolor włosów. Chciałabym mieć takie piękne złote, jak ty, ale żadna fryzjerka nie potrafi mi moich tak ślicznie zafarbować. Ale ty masz szczęście, bo jak będziesz duża, to wszystkim chłopcom będziesz się podobała dzięki tym pięknym włosom. Skutek był taki, że na początku już tego samego dnia zaczęłam być "adorowana" wręcz przez kumpli z przedszkola. ;)

Gość Dorotttaa
nie zamierzam farbowac jej włosów bo wtedy utwierdze ja w przekonaniu ze posiada cos wstydliwego a ja uważam jak wszyscy z dorosłego otoczenia że jej włoski są piekne jak każde inne u ślicznej zdrowej dziewczynki powina cieszyc sie dziecinstwem dlatego jest mi przykro ze musi to znosic

hmmm rude :)...piekna kobieta z niej wyrosnie ;) a dzieci ? coz ..potrafia byc bezwzgledne niz dorosli :O wina za to obarczam rodzicow....

Gość Dorotttaa
to ja jestem --> świetne podejście przedszkolanki chyba musze porozmawiac z wychowawczynią, jeszcze 5 -6 lat i córka sama poradzi sobie z kąśliwymi uwagami ale narazie nie chce żeby nabawiła sie tików nerwowych przez "synalków i córeczki cwaniaków"

uwierz mi, ze to nie sa dzieci cwaniakow, ale bardzo zakompleksionych ludzie, ktorzy swoje braki nadrabiaja ponizaniem innych :O

Gość Dorotttaa
napisalam cwaniaków poniewaz spotkalam sie w dziecinstwie z przypadkiem matki która sama wymyślałą przezwiska na mnie, wyobrażacie sobie?? i przekazywala swoim dzieciom ... szkoda słow jakcy dorośli potrafią być dziecinni ja miałam wtedy 10 lat a ta kobieta ze 40

Gość Dorotttaa
juz nawet nie bede pisa co moja matka jej powiedziala gdy ja spotkala na ulicy ale chyba zrobilabym to samo

zapewne nie byla do konca...normalna

Gość a ja myslalam ze w dzisiejszyc
h czasach juz nikt sie nie wysmewa z koloru wlosow. mi sie zawsze rude wlosy bardzo podobaly bo osoby o takim kolorze maja zazwyczaj bardzo grube i geste wlosy a ja jestem szatynka ale mam cienkie wlosy

Gość sweet zosiunia
no,nie farbuj jej włosów,bo potem będą zniszczone ..a tak to będą piękne,i potem godne pozazdroszczenia :)

Gość hghgguk
rude włosy to piękne włosy, spośród wszystkich włosów to najgrubsze włosy dlatego jest ich na głowie najmniej ale sa najgrubsze i zawsze jest ich burza na głowei zauważcie !! to grube sztywne włosy dlatego dzieciaczki rodza sie łyse bo osobom które maja geste lub grube włosy rosna one nieco pozniej :) a dzieciaczki z czuprynka maja troszke rzadsze wloski w przyszłości :) może stad wziela sie ta dyskryminacja kiedys nie bylo kosmetykow ani upiekszaczy i wlosy dodawaly jedynie urody moze kobiety zaczely tepic te o mocniejszych wlosach

Gość sweet zosiunia
rude włosy są fajne,oryginalne :)

Gość sweet zosiunia
ja jestem brunetką i mam piękne grube włosy :) i jestem w ogóle piękna