Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

patka

niedowidzenie u osoby doroslej - da sie cos jeszcze zrobic?

Polecane posty

witajcie, mam atygmatyzm polaczony z krotkowzrocznoscia. W lewym oku mam niedowidzenie. W prawym zaczelo mi sie robic niedawno, juz nie czytam wszystkich rzadkow z tablicy, a kiedys czytalam. Dodam, ze to w okularach korekcyjnych. Mam 23 lata. Czy da sie, jakos odzyskac jeszcze sprawnosc wzroku w tych momencie w prawym oku? Dodam, ze jak bylam mala to mialam zeza zbieznego w obydwu oczach, prawie calkowicie mnie wyleczono(w lewym zostal maly zez), chodzilam na cwiczenia i na korekcje laserowa. Wada mi sie cofnela, mialam w prawym oku 0 a w lewym -0,5. Po pewnym czasie znow sie poglebila... Lewe oko pozostalo niedowidzace i glowie pracowalam prawym okiem. Teraz prawe zaczelo szwankowac :( Czy moze jeszcze powrocic sprawnosc oka? Slyaszalam, ze u doroslych juz nic sie nie da zrobic... Ubieram szkla u okulisty i nie moge doczytac liter, na studiach nie widze w okularach z tylnich rzedow. Z tym jednak da sie zyc. czy ktos ma podobnie?:(

Gość Malini
ja tez wlasnie czytam o tym temacie i sprawa wygląda raczej malo dobrze. Ja mam takie niedowidzenie z 50% jak diagnozują, czyli we właściwych okularach moge przeczytać tak z 3-4 rządek od dołu. Wiedziałem ze zawsze jest coś niehalo ale olewałem temat i kiedy na badaniach do pracy mi sie nie udalo tego ukryc to postanowiłem coś zrobić. Z tego co już znalazłem to jeśli masz to od dziecka to sprawa jest beznadziejna. Jeśli to powstało później to właściwie nie znalazłem nikogo kto by sobie z tym pradził. Ale jestem dobrej myśli i ćwicze to oko. Czytam tym okiem z mocniejszym okularem zeby widzieć co czytam i mam nadzieje, ze powstało na tyle późno że muzg sobie z tym poradzi i sie polepszy. jak coś znajdziesz albo dobrego lekaża to daj znać

Gość gość
Podbijam temat. Ostatnioi mam wrazenie ze nie widze dobrz elieer przy czytaniu czy tez podczas pracy przy komputerze. Jakie okulary? Czy muse sie przebadac czy wystarcza jakies apteczne do czytania?

Gość gość
gość dziś Podbijam temat. Ostatnioi mam wrazenie ze nie widze dobrz elieer przy czytaniu czy tez podczas pracy przy komputerze. Jakie okulary? Czy muse sie przebadac czy wystarcza jakies apteczne do czytania? No to nie ma na co czekac. Znaczy sie ze wzrok Ci sie psuje. Może wystarczą jakieś progresywne, ale musisz isc koniecznie sie zbadac. W www.panhilary.lodz.pl sa okulisci i od razu salon gdzie te okulary kupic mozesz. moze skorzystaj?

W przypadku gorszego widzenia z bliska (podczas czytania, pracy przy komputerze) konieczne jest wykonanie badana wzroku, które określi czy jego przyczyną jest wada wzroku czy np. zaburzenia akomodacji.

Gość gość
Owszem ale badania wzroku u okulisty a nie optyka. Tylko po wykonaniu badan lekarz jest ocenić stan naszych oczu i powiedzieć co dalej mozna robic.