Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaRcYcHa

czy zna ktoś stronę na której sa zamienniki leków na receptę?i tych droższych?

Polecane posty

naprawdę te ceny w aptece mnie dołują.a farmaceuci czasem nie chca dawać zamienników,mimo iż wiem że są,po prostu tak im wygodniej,moze znacie strone z zamiennikami leków?

niedawno w jakies gazecie miala byc taka lista ale zapomnialam kupic,u mnie w aptece bardzo niechetnie dawaja zamienniki,czasem od razu mowia ze nie ma,chodzi im tylko o kase :( czasami jak natrafie na mila lekarke tu z gory prosze o tanie leki.w aptece tez czasem,ale rzadko poszukaja zamiennik

Wystarczy znać nazwę substancji aktywnej droższego leku wpisać w google i wyjdzie czego szukasz.

Gość ale bzdura
W każdej aptece jest WYKAZ LEKÓW , taka książeczka z której korzystają farmaceuci, są tam wszystkie zamienniki łącznie z cenami. Wystarczy kulturalnie poprosić o sprawdzenie. Nie rozumiem stwierdzenia: "farmaceuci nie chcą dawać tańszych, bo tak im wygodniej". Ja jestem farmaceutą. Jeżeli tylko pacjent prosi o tańszy zamiennik, to sprawdzam w wykazie leków, który jest najtańszy i czy można go zamienić i wydaję najtańszy o ile mam go na stanie w aptece. Jak nie ma to zawsze można zamówić z hurtowni. Mi jest wszystko jedno czy pacjent kupi tańszy czy droższy. Pamiętajcie o tym, że NIE WSZYSTKIE LEKI mają tańsze odpowiedniki. Nie zawsze dany lek można zamienić, ponieważ jeżeli oryginał ma 30 tabl. w opakowaniu, a o połowę tańszy odpowiednik 28 tabletek, to już nie można zamienić tego leku, ponieważ mają inny limit cenowy i inną kwotę refundacji. Wtedy trzeba wrócić do lekarza, by wypisał nową receptę na tańszy lek.