Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yueyuy

prosze o rade...

Polecane posty

Gość yueyuy

kolezanka kiedys poprosila mnie o bycie matka chrzestna jej dziecka. zgodzialm sie.chrzciny byly juz przekladane 4 razy. w tamten piatek pisze sms - a (juz nawet nie mowie ze powinna zadzwonic albo przyjsc do mnie wie gdzie pracuje zaledwie 50 m od jej domu ) ze chrzciny palnuja na ta sobote co bedzie. mysle soebie kur.. mac !!! tydzien przed powiadamia mnie.tydzien przed to mozna kogos na urodziny zaprosic. dzwonilam do niej w poniedzialek zeby omowic szczegoly to nie odbierala tel. wiec wczoraj napsialam jej sms - a zeby sie ze mna jakos skontaktowala bo nie wiem co i jak. wiec dzisiaj dzwoni do mnie ze chrzciny przekladaja jednak na nastepna sobote. jestem wkur... ze szok.co mam zrobic.z checia bym odmowila ale dziecko nie jest niczemu winne...

Gość yueyuy
jak dzwonila to pytam sie w jakim kosciele, jakie sa potrzebne zaswiadczenia i czy moge do niej przyjsc w ten piatek. bo nie wiem czy planuja jakies przyjecie czy jak.chrzestna przeciez ubiera dziecko i tort przynosi a ona na to ze nie wie czy bedzie w domu... rozumiecie....wariatka jakas. i mowi do mnie ze doklanie nie wie ale chyba jest potrzebny moj akt chrztu...wiec jej mowie zeby poszla do parafii i dokladnie sie dowiedziala a ona mi na to ze do parafii dopiero pojdzie dzien przed chrztem bo niby ksiadz tak jej kazal. kurw... mnie strzela normalnie... jak mozna byc takim lekkoduchem. ja bardziej to wszytsko pzrezywam niz ona sama

Gość yueyuy
ja rozumiem ze sie nie odmawia. ale jak ciagle sie przygotowuja to oni ciagle zmieniaja date. ilez mozna... przeciez nie sram pieniedzmi. zamowie tort za 100 zł a pozniej co wypieprze go w smietnik bo za slodyczami to raczej nie przepadam...

powiedz jej to co piszesz tutaj ze sie wkurzylas troche itpe no i nie odmawiaj bo dziecku sie nie odmawia

Gość yueyuy
przeciez nie mozna tego zalatwic w ciagu jednego dnia...

Gość joszkooooo
noto pogasdaj z nia jakos a z jej mezem czy kims bliskim

Gość trbtr
Ona swoją postawą podkreśla że dla niej chrzciny to formalność i nie przywiązuje wagi do organizacji. Ty więc dostosuj się i też się nie przejmuj. Nie każdy robi z chrzcin napompowane przedstawienie, z hołdem jakimś ludowym tradycjom typu kto dziecko ubiera! (Ja na przykład nawet nie wiedziałam że to ma znaczenie, a w każdym razie z religią ani formalnościami taka bzdurka nie ma nic wspólnego.) A akt chrztu na wszelki wypadek miej w domu.

Gość yueyuy
to chyba jej obowiazkiem jest poinformowanie mnie gdzie, w jakim kosciele, o ktorej i co planuja po ceremonii a nie ja wydzwaniam , pisze a ona ma to daleko gdzies

nie odmawiaj , dasz sobie jakoś rade . W końcu musi uważać Cię za kogoś wyjątkowego , skoro wybrała właśnie Ciebie ;) no ale rozumiem,że to trochę wkurwiające o.O xDD

Gość trbtr
A nie możesz kupić po prostu jakichś ciast czy tortu BEZ zamawiania?? Kobieto... skąd ty się urwałaś?

Gość yueyuy
jak ja nawet nie mam aktu chrztu w domu. a parafia od mojego chrztu zmienila sie czterokrotnie... musze go szukac az w 4 kosciolach i co mialabym to zrobic w ciagu zaledwie paru dni. tez pracuje i mam swoje obowiazki

Gość trbtr
Jeśli ona ma problemy ustalić szczegóły, to napisz jej esemesa że czekasz na dane i chcesz mieć informacje wcześniej, żebyś mogła sobie weekend zaplanować i już. Wyluzuj. To dokładnie tak jak z każdym innym wyjściem czy imprezą.

Gość yueyuy
ja nawet nie wiem czy mam zamawiac ten glupi tort bo nie wiem co oni planuja. wlasnie chcialam isc w piatek i porozmawiac na jakich zasadach bedzie ten chrzest czy to bedzie jak nazywacie formalnosc czy jakies male spotkanko to mi odpowiedziala ze nie wie czy bedzie w domu. i co nie wkur.. sie

Gość trbtr
no ale chrzesta zgadzasz się być to tak czy siak potrzebujesz tego aktu, bez względu na to czy o chrzcie dowiesz się na miesiąc wcześniej czy na pięć dni po co ci konkretna data do wyciągnięcia z parafii aktu, jeśli chrzest jest ustalany?

Gość isisss
ale tu nie chodzi tylko o to , że koleżanka nie przywiązuje wagi do tradycji, ona raczej nie przywiązuje wagi do niczego z poszanowaniem czasu i innych ludzi włącznie... moim zdaniem albo podejdziesz do tego tak jak ona i pójdziesz na te chrzciny tylko z prezentem dla dziecka ... albo w delikatny sposób odmówisz , co w takiej sytuacji nie byłoby wielkim nietaktem

Gość to ja zapytam dlaczego
niby się nie odmawia?

Gość yueyuy
no to mowilam jej dzisiaj zeby poszla i sie dowiedziala do kosciola co jest potrzebne. kazda parafia ma inne wymagania. jak bylam chrzestna u dziecka mojego brata to wymogiem tylko bylo zaswiadczenie o odbytej spowiedzi. a ona na to ze "CHYBA" trzeba akt chrztu i ze do kosciola pojdzie dopiero w piatek przed chrztem. to ja kur... mam latac i sie pytac co trzeba. zalosne. i nie sadze zeby uwazala mnie za jakas wyjatkowa osobe. bo chyba kazdy za moim miejscu dawno by sprawe olal. a ja dalej daje z sie robic wariata

Gość Anettik
jak teraz zmieni termin to powiedż jej że akurat nie możesz moze czegoś sie nauczy

Gość isisss
a co do tego aktu chrztu to chyba nie jest potrzebny, ja potrzebowałam tylko zaświadczenie od księdza z mojej parafii , że mogę być chrzestną i chodzi chyba bardziej o to czy byłaś bierzmowana , a to zaświadczenie to był tylko specjalny druczek, a nie odpis aktu chrztu czy bierzmowania

Gość yueyuy
isisss - dzieki :-) wlasnie o to mi chodzi... pojde wezme ten akt i po sprawie... ale wkur... to i tak jestem i chodzi jeszcze o to ze to juz 5 data...rzekomo ustalona

Gość isisss
wcale Ci się nie dziwię, w końcu ile można :)

Gość yueyuy
no walsnie. nawet z kolezankami z pracy rozmawialam na ten temat. akt chrztu i akt bierzmowania bylby mi potrzebny jakbym wychodzila za maz a nie jak mam byc matka chrzesna ja litosc boska... wiec jej to napisalam we wtorek ze chyba jej sie cos pomylilo i zeby dokladnie sie dowiedziala. to zadzwonila dopiero dzisiaj i ze "chyba" trzeba... nie bede sie juz powtarzac

Gość yueyuy
jak planuje isc dopiero w piatek przed chrzcinami do kosciola i sie okaze ze trzeba jeszcze jakies inne zasdwiczenia np. o dbytej spoiwedzi co moim zdaniem jest chyba tym najwazniejszym i powie mi to dopiero w piatek wieczorem albo w dzien chrztu to co zrobie...

Gość yueyuy
bedzie ustalac 6 termin... kur... jak o tym pisze to mam napady goraca ....palpitacji serca zaraz dostane chyba :-)