Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aleksix

Pierwsza wizyta w ciąży

Polecane posty

Gość aleksix

Mam dylemat związany z pierwszą wizyta u ginekologa w ciąży. Nie jestem przekonana, że jestem w 100% w ciąży, ale okres spóźnia mi się tydzień i test ciążowy wyszedł dwukrotnie pozytywny. (Cieszę się niesamowicie) Szukam, szperam i są oczywiscie różne rady - jesli test wyjdzie pozytywny albo jest podejrzenie bycia w ciąży trzeba od razu sie udac do gin. ale większość porad sugeruje aby pierwsza wizyta odbyła się miedzy 6 a 8/9 tygodniem. Bardzo proszę o dokladne informacje, ponieważ to moja pierwsza ciąża i nie chcę aby cokolwiek mogło zakłócic rozwój dziecka. Mam trudną sytuację ponieważ nie przebywam w kraju i muszę się oczywiscie rejestrowac do lekarza miesiac przed wiec prosze o szybka odpowiedz czy 6/7/8 tydzien to nie za pozno jak na pierwsza wizyte "prawdopodobnej" ciąży. Z góry wielkie dzięki za pomoc

Gość lila-lula
ja na pierwszej wizycie byłam będąc w 8 tygodniu.bo test zrobiłam bedąc w 5-6 a dopiero miejsce u gina bylo na za 2,5 tyg

Gość lila-lula
z regułu 8-9 tydzień już dobrze wszystko widać.zacznij brac kwas foliowy

ja byłam w dziewiątym tygodniu.bo też długo czekałam na wizyte. z tego co wiem to dobrze jest robić badanie usg w tym czasie 8-9 tydzień. ale dlaczego to nie jestem stanie powiedzieć.

Gość aleksix
czy obojetnie jaki kupie?czy jest jakas polecana firma? dziekuje za informacje. jesli sa jeszcze jakies zalecenia prosze o informacje, bede naprawde wdzieczna.

Gość ewrfgh
ja poszłam w 3 "podejrzanym " tygodniu, to lekarz mi kazał przyjść w 6-7 tyg. bo powiedizał, żę narazei on nic nie ma do roboty i nic jeszcze nie stwierdzi, no i chyba była potem w 8 tyg, a sa tez teorie, żęby dac sobei spokój do 3 miesięcy, bo usg niegatywnie wpływa na płód. U mojego synka sa pewne wady i wiem na pewno, że podczas usg ( jak już był większy ) zaczynał ruszać i wić się jak szalony. WIęc nei wiem, co jest w tym usg. Wiem tylko, że teraz już bym na tak wczesne usg nie pozwoliła i generalnie nie pozwoliłabym na usg w kazdym miesiącu tlkyo na 2-3 konieczne.

Gość ewrfgh
no ja tez zaczęłam brac kwas foliowy zaraz jak się zorientowałam, żę MOGE być w ciązy - jeszcze na test było za wcześnie. Kwas foliowy jest bardzo ważny do rozwoju ukłądu neurologicznego dzieciątka. Nie pamiętma w którym tygodniu układ nerwowy się rozwija, poczytaj sobei, ale jest to wczesny etap ciąży

Gość malalalallaall
usg w 8-9 tyg robi sie po to aby sprawdzic czy maluszek zyje:) i czy wszystko jest ok.

Gość aleksix
Teraz sie troche przerazilam, bo powinnam ten kwas foliowy zaczac brac sporo wczesniej. jestem juz chyba w 3 tyg badz 4 i jeszcze nie zaczelam brac. jedyne co mnie ratuje to to, że jem duzo warzyw, szpinaku (nie jem miesa) i tam prawdopodobnie jest sporo kwasu foliowego. mam nadzieje ze to nie za pozno!!!

spokojnie! niektórzy w ogóle nie biorą kwasu, albo dowiadują się o ciąży pod koniec 1 trymestru i dzieci zdrowe się rodzą. jak już wiesz że jesteś w ciąży, albo choćby podejrzewasz to zacznij przyjmować 1 tabletkę dziennie. nie ma jakiejś specjalej firmy. kup jakikolwiek i bierz. jak palisz to przestań, nie przebywaj w zadymionych pomieszczeniach, nie pij alkoholu, nie rób zdjęć rentgenowskich, nie denerwuj się i wszystko będzie dobrze :)

Gość aleksix
Nie pale, nie pije na szczescie. Duzo jem!!!dzieki wielkie

poza tym ciąża nie jest chorobą! to pewien szczególny stan organizmu. nie ma potrzeby jak najszybszego biegnięcia do lekarza jak tylko dowiesz się że jesteś w ciąży. zwłaszcza jeśli dobrze się czujesz :)

Gość aleksix
nie czuje jakis szczegolnych zmian, poza tym ze bardzo czesto mam objawy jak przed okresem-skurcze miesni brzucha, ale okresu juz tydzien nie ma. poza tym nadal pije i czuje potrzebe picia kawy (raz dziennie) a jedynym objawem jest mdlosci i poczucie słabosci podczas jazdy samochodem jako pasazer.

Gość aleksix
moze sie zle wyrazilam -nadal pije kawe!!!

te objawy o których piszesz są całkiem normalne. brzuszek boli bo macica się powiększa i wszystko tam sie rozciąga mdłości to reakcja na ciążowe hormony uczucie słabości to także spraka hormonów, do tego zaczyna tworzyć się łożysko, które jest bardzo skomplikowanym narządem i organizm potrzebuje dużo energii na jego wytworzenie a to powoduje senność i słabość. lekarz i tak teraz nic nie pomoże.oszczędzaj się, śpij ile masz ochotę i będzie ok :D spokojnych 9 miesięcy życzę :D :D

Gość aleksix
teraz sie musze dowiedziec jak sobie radzic w wiedniu gdy bede w kolejnych miesiacach w ciazy, hehe

Gość aleksix
dziekuje za mila rozmowe, za inf, pomoc, pozdrawiam